Αρχική Καταστροφές Παναγία των Παρισίων: Η ώρα της ανοικοδόμησης

Παναγία των Παρισίων: Η ώρα της ανοικοδόμησης

0
Φωτιά στη Παναγία των Παρισίων
Διαφήμιση

Με ένα διεθνές σχέδιο συλλογής κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού ξεκινάει η επόμενη μέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς που χτύπησε για δεύτερη φορά στην μακροχρονη ιστορία της, την 850 ετών Παναγία των Παρισίων.

Αυτό ανακοίνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν εμφανώς συγκινημένος, αφού χαρακτήρισε «τρομερή τραγωδία» την πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 6,30 το απόγευμα της Δευτέρας 15 Μαίου, καταστρέφοντας τα παράθυρα από βιτρό και το ξύλινο εσωτερικό πριν τυλίξει τον στύλο και την οροφή του κτιρίου που έχει πλέον καταρρεύσει.

Ωστόσο η κύρια δομή, συμπεριλαμβανομένων των δύο καμπαναριών, ύψους 68 μέτρων έχει σωθεί, λένε αξιωματούχοι.

Φωτιά στη Παναγία των Παρισίων

Το “χειρότερο είχε αποφευχθεί” δήλωσε ο κ. Macron . «Θα ανοικοδομήσουμε μαζί την Παναγία της Παναγίας», είπε, και εξήρε το «ακραίο θάρρος» και τον «επαγγελματισμό» των περίπου 500 πυροσβεστών που έδωσαν τη μάχη της κατάσβεσης. Ο καθεδρικός ναός είναι “για όλους τους Γάλλους” είπε, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν υπήρξαν ποτέ εκεί.

Και δεσμεύθηκε να δρομολογήσει άμεσα το διεθνές σχέδιο συλλογής κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση.

Το γαλλικό φιλανθρωπικό ίδρυμα Fondation du Patrimoine ξεκινά μια διεθνή έκκληση για κεφάλαια για τον καθεδρικό ναό, έναν χώρο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Ο δισεκατομμυριούχος François-Henri Pinault, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Kering που κατέχει τα εμπορικά σήματα μόδας της Gucci και της Yves Saint Laurent, έχει ήδη δεσμευθε μα συνεισφέρει € 100εκ. για την ανασυγκρότηση της Notre-Dame, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Φωτιά στη Παναγία των Παρισίων

Το χρονικό της καταστροφής

Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 18:30 (16:30 GMT) τη Δευτέρα και γρήγορα έφτασε στην οροφή του καθεδρικού ναού, καταστρέφοντας τα παράθυρα από βιτρό και το ξύλινο εσωτερικό, πριν την ανατροπή του στύλου.

Τμήματα του κτιρίου ήταν υπό σκαλωσιές στο πλαίσιο των ανακαινίσεων και 16 αγάλματα χαλκού είχαν αφαιρεθεί την περασμένη εβδομάδα. Οι εργασίες άρχισαν μετά την εμφάνιση ρωγμών στην πέτρα, προκαλώντας φόβους ότι η δομή θα μπορούσε να γίνει ασταθής. 

Οι πυροσβέστες εξακολουθούν να εργάζονται για να περιορίσουν την πυρκαγιά, καθώς οι ομάδες προσπαθούν να διασώσουν το έργο τέχνης που είναι αποθηκευμένο μέσα.

Φωτιά στη Παναγία των Παρισίων

Οι …πληγές και τα αίτια

Δυστυχώς τα πλέον αξιοθαύμαστα στοιχεία  της αρχιτεκτονικής του ναού, όπως είναι ο εσωτερικός ξύλινος διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα, δεν υπάρχουν πια.

Αυτός είναι ένας από τους  λόγους  που η γαλλική Liberation παραφράζοντας την ονομασία του ναού «Notre Dame» έχει για τίτλο σήμερα  «Notre Drame», δηλαδή «Το δράμα μας» και η γαλλική «Le Parisien» γράφει στην πρώτη της σελίδα «Η δική μας κυρία των δακρύων».

Σε ότι αφορά τα αίτια της φωτιάς, οι εργαζόμενοι λένε ότι θα μπορούσε να συνδεθεί με τις εργασίες ανακαίνισης που άρχισαν μετά την εμφάνιση ρωγμών στην πέτρα, που προκάλεσε φόβους για αστάθεια της δομής. Αλλά αυτό δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο. Κάτι που ερευνά η Εισαγγελία των Παρισίων.

Φωτιά στη Παναγία των Παρισίων

Η ιστορία της Παναγίας των Παρισίων

Ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού  η Παναγία των Παρισίων δεσπόζει στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με την Wikipedia h  κατασκευή του ρωμαιοκαθολικού ναού  άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας. Ο Ναός αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα. Το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με το δικαιολογητικό της επισκευής του. Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα.

«Κανένα άλλο σύμβολο δεν αντιπροσωπεύει τη Γαλλία αρκετά όπως η Notre-Dame. Ο κύριος ανταγωνιστής του ως εθνικό σύμβολο, ο Πύργος του Άιφελ, είναι λίγο περισσότερο από έναν αιώνα. Η Notre-Dame βρίσκεται ψηλά πάνω από το Παρίσι από τη δεκαετία του 1200», σύμφωνα με τον Henri Astier, από το BBC World Online.

Panagia ton Parision

Διαφήμιση