Αρχική Υγεία - Διατροφή Οι κίνδυνοι που κρύβονται σε ξενοδοχεία σε εξωτικά ταξίδια

Οι κίνδυνοι που κρύβονται σε ξενοδοχεία σε εξωτικά ταξίδια

0
microbial (9).jpg
Διαφήμιση

Τα ταξίδια σε εξωτικές χώρες, κυρίως της Ασίας, και η παραμονή σε ξενοδοχεία ή ιδιωτικά καταλύματα αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής από βακτήρια ανθεκτικά στα φάρμακα, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα.

Όσοι ταξιδεύουν σε εξωτερικά μέρη κινδυνεύουν να προσβληθούν από στελέχη μικροβίων που είναι ανθεκτικά στα φάρμακα και μετά να τα μεταφέρουν πίσω στην πατρίδα τους. Η ομάδα υψηλότερου κινδύνου είναι τα άτομα ηλικίας 20-30 ετών, σημειώνεται στην έρευνα.

Οι μέχρι τώρα έρευνες είχαν αναδείξει την παραμονή σε ιδιωτικά καταλύματα ως παράγοντα κινδύνου για ανθεκτικού τύπου βακτήρια. Με τη νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε στο εφετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, προστίθεται και η παραμονή σε ξενοδοχεία ως παράγων κινδύνου, κάτι απρόσμενο σύμφωνα με τους ερευνητές.

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος στα ξενοδοχεία από ό,τι στα χόστελ

Βρέθηκε ότι όσοι μένουν σε ξενοδοχείο είναι τέσσερις φορές πιθανότερο να προσβληθούν από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, σε σύγκριση με αυτούς που διαμένουν σε χόστελ, σε ξενώνες ή σε κάμπινγκ.

Στη νέα έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λειψίας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ του Βερολίνου, συμμετείχαν 230 άτομα, των οποίων αναλύθηκαν δείγματα κοπράνων πριν και μετά τα ταξίδια τους.

Διαπιστώθηκε ότι σχεδόν ο ένας στους πέντε (το 23%) προσβλήθηκε στο ταξίδι του από εντεροβακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Οι συμμετέχοντες που ταξίδεψαν στην Ασία (Δυτική, Νότια ή Ανατολική) φάνηκε να έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο προσβολής, τέσσερις φορές μεγαλύτερο συγκριτικά με αυτούς που έκαναν ταξίδια σε άλλες τροπικές και υποτροπικές περιοχές.

Ο κίνδυνος προσβολής είναι πέντε φορές μεγαλύτερος για τα άτομα ηλικίας 20-30 ετών, σε σχέση με τα άτομα άνω των 50, διότι οι πρώτοι ταξιδεύουν συνήθως για μεγαλύτερο διάστημα και εκτίθενται περισσότερο.

«Η δημιουργία αποικισμών βακτηρίων δεν είναι από μόνη της επικίνδυνη. Υπάρχει, όμως, κίνδυνος μόλυνσης από αυτά τα βακτήρια, ιδίως για τους ασθενείς που νοσηλεύονται, ιδιαίτερα αν η λοίμωξη συμβαίνει από μια κατηγορία εντεροβακτηρίων που παράγουν βήτα-λακταμάσες ευρέος φάσματος. Αυτές οι μολύνσεις, όπως οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, η πνευμονία και η σηψαιμία, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να θεραπευθούν από τις λοιμώξεις με βακτήρια που είναι ευαίσθητα στα συνήθη αντιβιοτικά» δήλωσε η δρ Λυν Μέουρς από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ του Βερολίνου.

«Δεδομένου ότι το 20% των ανθρώπων που ταξιδεύουν προσβάλλεται από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, η παγκόσμια εξάπλωσή τους είναι πραγματικός κίνδυνος. Είναι, επομένως, ανάγκη το κοινό να ευαισθητοποιηθεί σε ό,τι αφορά στο γεγονός ότι μπορεί να ”κουβαλάει” το βακτήριο ακόμα και έπειτα από εβδομάδες, καθώς και σε ό,τι αφορά στους κανόνες της υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο εξάπλωσης σε άλλους ανθρώπους» πρόσθεσε.

Πηγή: Zoogla

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here