Αρχική Επιστήμη Η βροχή αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θανατηφόρου τροχαίου

Η βροχή αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θανατηφόρου τροχαίου

0
Ian Britton
Ian Britton
Διαφήμιση

Όσο πιο βρεγμένος και ολισθηρός είναι ο δρόμος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος θανατηφόρου τροχαίου, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική έρευνα.

Ακόμα και μία ψιχάλα μπορεί να αποβεί μοιραία καθώς «οι οδηγοί κόβουν ταχύτητα όταν βρέχει πολύ, αλλά υποεκτιμούν τον κίνδυνο της λιγοστής βροχής», σημειώνει ο επικεφαλής της ομάδας μετεωρολόγος, Σκοτ Στίβενς του Ινστιτούτου Κλιματολογικών Μελετών του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο κίνδυνος θανατηφόρου τροχαίου αυξάνεται κατά 27% με λίγη ψιχάλα. Οι επιστήμονες που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Δελτίο της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, ανέλυσαν δεδομένα για 125.012 θανατηφόρα τροχαία στη διάρκεια πέντε ετών και τα συσχέτισαν με τις καιρικές συνθήκες.

Η μελέτη εκτιμά ότι με λίγη βροχή, «μιλάμε για ψιχάλα, που το σκέφτεσαι αν θα ανοίξεις ομπρέλα», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Στίβενς, ο κίνδυνος θανατηφόρου τροχαίου αυξάνεται κατά 27%. Με μέτριας έντασης βροχή ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 75%, ενώ όταν βρέχει πολύ, ο κίνδυνος είναι σχεδόν δυόμισι φορές μεγαλύτερος.

Διαφήμιση