Αρχική Υγεία - Διατροφή Η μουσική είναι ασπίδα για την άνοια του Αλτσχάιμερ και την άνοια

Η μουσική είναι ασπίδα για την άνοια του Αλτσχάιμερ και την άνοια

0
Μουσική
Διαφήμιση

Ο ρόλος της μουσικής είναι σημαντικός για την ψυχική και σωματική, υγεία του ανθρώπου. Προσφέρει γαλήνη, ταξιδεύει, αλλά, και ξεσηκώνει! Δίνει δύναμη.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, πως για τις ψυχικές παθήσεις, οι ψυχίατροι προτρέπουν τους ασθενείς τους, ν’ ακούν μουσική.

Μέρος του εγκεφάλου, που καταγράφει την μουσική που ακούτε, γίνεται ασπίδα, ώστε να μην προσβληθείτε από την νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά και να μην πάθετε άνοια!

Ακούτε λοιπόν μουσική, όσο περισσότερες ώρες μπορείτε!

Μουσική

Νέα μελέτη για τα οφέλη της μουσικής

Μια νέα μελέτη περιγράφει, πως λειτουργεί η μουσική στον εγκέφαλό μας, πως μας δίνει ώθηση, δύναμη και μας προστατεύει από ασθένειες. 

Το τμήμα του εγκεφάλου σας, που είναι υπεύθυνο για την ASMR, καταγράφει την μουσική και όπως φαίνεται από μελέτη, αποτελεί ένα «φρούριο» κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας.

Η ASMR είναι αυτόνομη αισθητηριακή μεσημβρινή απόκριση , ένα αντιληπτικό φαινόμενο.

Χαλάρωση

Αρκετοί, ενδεχομένως να το έχετε νιώσει: Ένας ήχος ο οποίος προκαλεί μια περίεργη χαλαρωτική αντίδραση στο σώμα, η οποία θα θύμιζε ακόμα και…ναρκωτικά: Ωστόσο μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται για κάποιου είδους παραισθησιογόνες ουσίες που διεισδύουν μυστηριωδώς στο σώμα σας, αλλά για κάτι που ονομάζεται ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response).

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Gizmodo, όταν ακούν για κάτι τέτοιο, πολλοί σκέφτονται την απαλή αίσθηση όταν κάποιος άλλος σου χαϊδεύει τα μαλλιά- ωστόσο αυτοί που «έχουν έντονο» το ASMR, αναφέρουν ότι αυτή η περίεργη αίσθηση μπορεί να προκληθεί και χωρίς άγγιγμα, απλά και μόνο μέσω οπτικής παρατήρησης ή ακοής, βλέποντας για παράδειγμα να χαϊδεύονται τα μαλλιά κάποιου άλλου ή ακούγοντας κάποιον να ξεφυλλίζει τις σελίδες ενός βιβλίου.

Μουσική - εγκέφαλος

«Εγκεφαλορασμός»

Το ASMR, από τη στιγμή που μπορεί να προκληθεί εύκολα και να αναπαραχθεί μέσω βίντεο, έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη υποκουλτούρα. Τουλάχιστον τρία εκατομμύρια βίντεο του YouTube φέρουν τον χαρακτηρισμό «ASMR», ενώ υπάρχουν και κανάλια τα οποία λαμβάνουν ειδικές παραγγελίες. Κάποιοι κάνουν λόγο για «braingasm» (σε αρκετά ελεύθερη απόδοση, ως «εγκεφαλοργασμό», αν και οι νευρολόγοι δεν έχουν καταλήξει εάν πρόκειται για πραγματικό νευρολογικό φαινόμενο.

Με το ASMR, ασχολείται έκθεση της καλλιτέχνιδας Τζούλι Βάιτς στο Λος Άντζελες μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου, υπό τον τίτλο «Touch Museum».

«Ένα τσούξιμο στο κεφάλι, από τον ήχο»

Κάποια μουσική σας εμπνέει να μετακινήσετε τα πόδια σας, μερικοί σας εμπνέουν να βγείτε εκεί και να αλλάξετε τον κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, και να προχωρήσουμε βιαστικά στο σημείο αυτού του άρθρου, είναι δίκαιο να πούμε ότι η μουσική μετακινεί τους ανθρώπους με ειδικούς τρόπους.

Αν είστε ειδικά σε ένα κομμάτι της μουσικής, ο εγκέφαλός σας κάνει κάτι που ονομάζεται, «Αυτόνομη αισθητηριακή μεσημβρινή απόκριση (ASMR), η οποία σας αισθάνεται σαν ένα τσούξιμο στο μυαλό σας ή στο τριχωτό της κεφαλής».

Είναι το μικρό “βόμβο” της φύσης, μια φυσική ανταμοιβή, που περιγράφεται από μερικούς ως “οργασμό του κεφαλιού”. Ορισμένοι πιστεύουν ακόμη ότι εξηγούν γιατί οι άνθρωποι πηγαίνουν στην εκκλησία, για παράδειγμα, “νιώθοντας τον Κύριο να κινηθεί μέσα από σας”.

Αποδεικνύει ότι η ASMR είναι πολύ ξεχωριστή.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο Journal of Prevention of Alzheimer’s Disease  (πιασάρικο όνομα!), Το τμήμα του εγκεφάλου σας που είναι υπεύθυνο για την ASMR δεν χάνεται από το Alzheimer’s. Το  Alzheimer τείνει να βάλει τους ανθρώπους σε στρώματα σύγχυσης και η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η μουσική μπορεί μερικές φορές να σηκώσει τους ανθρώπους από την ομίχλη του  Αλτσχάιμερ και να τους φέρει πίσω στην ομαλότητα (τουλάχιστον για μια ομοιότητα) … αν και μόνο για λίγο.


Διαβάστε επίσης: Φυτικά προϊόντα εναντίον Αλτσχάιμερ


Η ASMR είναι ισχυρή ουσία!

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται αρκετές φορές, αλλά σπάνια μελετάται σωστά. Ένα από τα πιο διάσημα παραδείγματα είναι η ιστορία του Henry, ο οποίος έρχεται από άνοια ενώ ακούει τραγούδια από τη νεολαία του:

Ο Jeff Anderson, MD, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής Ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο Utah Health και συγγραφέας της μελέτης, λέει: “Στην κοινωνία μας, οι διαγνώσεις της άνοιας είναι χιονοστιβάδες και φορολογούν τους πόρους στο μέγιστο. η αναπαραγωγή μουσικής θα είναι μια θεραπεία για τη νόσο του Alzheimer, αλλά μπορεί να καταστήσει τα συμπτώματα πιο εύχρηστα, να μειώσουν το κόστος της περίθαλψης και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής ενός ασθενούς ».

Διαφήμιση