Αρχική Περιβάλλον Εντοπίστηκε νέο είδος μέδουσας στον Ινδικό Ωκεανό;

Εντοπίστηκε νέο είδος μέδουσας στον Ινδικό Ωκεανό;

0
plasma 2
Διαφήμιση

Στα έγκατα του Ινδικού Ωκεανού εντοπίστηκε ένα μυστηριώδες πλάσμα, από το δύτη Victor Vescovo, στον πυθμένα της Τάφρου Java, (θεωρείται η βαθύτερη τάφρος).

Ο Vescovo βρισκόταν σε αποστολή του Discovery Channel στον Ινδικό Ωκεανό και μαζί με την ομάδα του εντόπισαν εκεί το πλάσμα αυτό, το οποίο περιέγραψαν ως ένα «εξαιρετικά ζελατινώδες ζώο», που δεν «μοιάζει με τίποτα από ότι έχουν δει στο παρελθόν» και εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα νέο είδος μέδουσας.

«Μοιάζει πραγματικά τεχνητό – βγαίνει στο σκοτάδι και ξαφνικά γυρνάει και σκέφτεσαι ‘Θεέ μου, αυτό είναι ένα είδος περίεργης τσούχτρας’», δήλωσε στο CNNi ο επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής Alan Jamieson.

plasma 3

Η ομάδα τράβηξε ένα πλάνο του και κοιτάζοντας το υλικό πολλές φορές, προσπαθούσε να διαπιστώσει τι ήταν αυτό που είχαν βρει, αναζητώντας στοιχεία και στο διαδίκτυο.

Έτσι ήρθαν σε επικοινωνία με μία ομάδα Ιαπώνων επιστημόνων που είχαν βρει κάτι παρόμοιο, με τους οποίους συζήτησαν για το εύρημα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πλάσμα αυτό ανήκει στην οικογένεια των χιτωνοφόρων.

Τα χιτωνοφόρα, γνωστά και ως ουροχορδωτά, είναι υποσυνομοταξία θαλάσσιων ζώων η οποία εντάσσεται στην συνομοταξία των χορδωτών. Κάποια χιτωνοφόρα ζουν ως μονήρη, ενώ άλλα αναπτύσσονται σε αποικίες, με κάθε μονάδα να είναι γνωστή ως ζωΐδιο.

«Δεν έχει κάποια κοινή ονομασία, γιατί δεν είμαστε απολύτως σίγουροι τι είναι. Αλλά μοιάζει με χιτωνοφόρο, το οποίο κανονικά χρησιμοποιώντας το μακρύ του πλοκάμι, ‘αγκυροβολεί’ στον πάτο της θάλασσας. Και για κάποιο λόγο ανεβαίνει προς τα πάνω, ώστε να μπορεί να φιλτράρει το φαγητό έξω από το νερό», σημείωσε ο Jamieson.

Ο ίδιος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πλάσμα έχει προσαρμοστεί στις συνθήκες που επικρατούν στην τάφρο . «Οι τάφροι είναι αρκετά σεισμογενείς. Κανονικά τα χιτωνοφόρα προσκολλώνται στον πάτο. Εάν βρίσκεσαι σε σεισμικό περιβάλλον, κινδυνεύεις να θαφτείς, επομένως για να προσαρμοστεί στο καταστροφικό αυτό περιβάλλον, σηκώθηκε από τον πάτο χρησιμοποιώντας το μακρύ του πλοκάμι», εξήγησε.

Plasma 1

Ο Jamieson -ο οποίος εκτιμάται ότι έγινε ο πρώτος Βρετανός πολίτης που έχει καταδυθεί στα βαθύτερα σημεία των ωκεανών στην ιστορία- έχει ζήσει πολλές αξιομνημόνευτες στιγμές στις θάλασσες. Η ανακάλυψη αυτού του πλάσματος, όμως, σίγουρα είναι ένα από τα highlights της αποστολής του.

«Είναι μια στιγμή που συμβαίνει μία στο εκατομμύριο, κατά την οποία ένα από αυτά χωρίστηκε από τα υπόλοιπα και παρασύρθηκε από το ρεύμα. Έτυχε να εμφανιστεί ακριβώς μπροστά στην κάμερά μας, κάνοντας μία στροφή 90 μοιρών, για να μας χαρίσει ένα όμορφο πλάνο του και στη συνέχεια έφυγε. Το πλάνο ήταν καθαρά θέμα τύχης».

Πηγή: CNN

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ 16χρονη Γκρέτα και ο αγώνας για το κλίμα και την ειρήνη
Επόμενο άρθροΑνακάλυψη νέου είδους στο γένος του ανθρώπου (video)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ