Αρχική Επιστήμη Ανακάλυψη νέου είδους στο γένος του ανθρώπου (video)

Ανακάλυψη νέου είδους στο γένος του ανθρώπου (video)

0
eidos
Διαφήμιση

Υπήρξαν πριν από εμάς. Πριν «οριστεί» το γένος του Ανθρώπου, κι αυτό καταρρίπτει, ενδεχομένως, όλες τις προηγούμενες θεωρίες, της εξέλιξης του γένους του Ανθρώπου.

Όλα, γίνονται πολύ πιο περίπλοκα, με τις νέες ανακαλύψεις, όπως η πρόσφατη, σ ένα σπήλαιο σε νησί των Φιλιππίνων, ανακαλύφθηκαν υπολείμματα, ενός νέου μέλους στο γένος του ανθρώπου, που έζησε πριν από εμάς.

Καθώς η επιστήμη και η τεχνολογία προχωρά, οι νέες ανακαλύψεις, ενδεχομένως ν’ αλλάξουν όλες τις θεωρίες, που ήταν σταθερές, έως σήμερα.

Τριανταφυλλίδης«Η ανακάλυψη αυτή, υποδεικνύει ότι η ιστορία της εξέλιξης του γένους του Ανθρώπου, είναι πιο περίπλοκη από ότι αρχικά πιστεύαμε. Στο επιστημονικό περιοδικό Nature (τόμος 568, σελ. 176-178 και 181-186, 11/4/2019) συζητείται ότι στο σπήλαιο Callao στο μεγαλύτερο νησί των Φιλιππίνων, το Λουζόν, ανακαλύφθηκαν υπολείμματα από τρία τουλάχιστον άτομα ενός νέου μέλους στο φυλογενετικό δένδρο του Ανθρώπου» αναφέρει ο Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Α. Π Θ. κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, προσθέτοντας:

«Αυτό το είδος έζησε στο απομονωμένο νησί σε μια περίοδο πριν από 67.000 έως 50.000 χρόνια. Αυτά τα δείγματα παρουσιάζουν ένα συνδυασμό πρωτόγονων και σύγχρονων μορφολογικών χαρακτηριστικών που διαφέρουν από τον συνδυασμό των χαρακτηριστικών που απαντώνται σε άλλα είδη του γένους Homo (συμπεριλαμβανομένου του Homo floresiensis και του Homo sapiens) και δικαιολογούν την απόδοση τους σε ένα νέο είδος, το οποίο ονομάστηκε Homo luzonensis.

 Η παρουσία ενός άλλου και προηγουμένως άγνωστου είδους του γένους του ανθρώπου να συνυπάρχει ταυτόχρονα με τέσσερα άλλα είδη του γένους του ανθρώπου (Homo erectus, Homo floresiensis, Homo neanderthalensis, Denisovans) -την ίδια περίοδο που οι σύγχρονοι άνθρωποι αφίχθησαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια της Ύστερης Πλειστοκαινικής εποχής- υπογραμμίζει τη σημασία της νησιωτικής ΝΑ Ασίας στην εξέλιξη του γένους Homo».

eidos 1

Παλαιονθρωπολόγοι υποθέτουν ότι ορισμένα νησιά της ΝΑ Ασίας από τις χιλιάδες που υπάρχουν στην περιοχή μπορεί να υπήρξαν λίκνο της διαφορετικότητας για αρχέγονους πληθυσμούς ανθρώπου και ότι το είδος H. luzonensis, όπως και το είδος floresiensis, μπορεί να έχουν εξελιχθεί σε μικρό μέγεθος σώματος λόγω σπανιότητας τροφικών πόρων σε απομονωμένα νησιά.

Τέλος, αυτές οι επιστημονικές διαπιστώσεις υποδεικνύουν, ακόμη μια φορά, ότι η εξελικτική πορεία του γένους του ανθρώπου είναι πολύ πιο περίπλοκη από ότι αρχικώς πιστεύαμε, και επιπρόσθετα θέτονται συνέχεια νέα ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη του ανθρώπινου γένους και του ανατομικά σύγχρονου ανθρώπου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η φωτογραφία για την προέλευση του ανθρώπου προέρχεται από το αρχείο του Εθνικού Κέντρου για τις πληροφορίες της Βιοτεχνολογίας (NCBI) και το Εθνικό  ίδρυμα Έρευνας Ανθρώπου των ΗΠΑ (NHGRI) που επιτρέπουν την ελεύθερη πρόσβαση στα επιστημονικά δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στις ιστοσελίδες τους.

Διαφήμιση