Αρχική Ενέργεια Υδρογονάθρακες: Νεώτερες εξελίξεις σε Κρήτη και Κύπρο

Υδρογονάθρακες: Νεώτερες εξελίξεις σε Κρήτη και Κύπρο

0
udogona
Διαφήμιση

Η περιβαλλοντική έγκριση του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, υπεγράφη την Τρίτη (26 Μαρτίου), από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη και αναμένεται, τώρα η υποβολή των συμβάσεων για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, η υπογραφή τους και η κατάθεση των κειμένων στη Βουλή για κύρωση.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη προς το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι συμβάσεις ενδέχεται να κατατεθούν προς κύρωση στη Βουλή ακόμα και πριν το καλοκαίρι και σε κάθε περίπτωση πριν το τέλος του ενώ τις προσεχείς εβδομάδες θα υπογραφούν οι συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης για τις θαλάσσιες περιοχές «Ιόνιο» και «οικόπεδο 10 (Κυπαρισσιακός Κόλπος)».

EastMed

Η έγκριση, σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, δίνεται με τους εξής, μεταξύ άλλων, όρους και περιορισμούς:

Να συσταθεί διακριτή Μονάδα Περιβάλλοντος η οποία θα μεριμνά για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον και θα αποτελεί το σύνδεσμο επί όλων των περιβαλλοντικών θεμάτων με τις τοπικές κοινωνίες, με τα σχετικά με τους υδρογονάνθρακες και το περιβάλλον παρατηρητήρια και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης.

Οι σεισμικές έρευνες θα διεξάγονται υπό λεπτομερές πλέγμα μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος το οποίο θα περιγραφεί σε κατάλληλο Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει ειδικά μέτρα για την αποτροπή επιπτώσεων στα κητώδη.

– Για την επιλογή της εποχής εκτέλεσης των ερευνών θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι η χειμερινή περίοδος θεωρείται προτιμότερη, διότι επηρεάζονται λιγότερο τα θηλαστικά ως προς τις διαδικασίες αναπαραγωγής τους.

Για τις εκτάσεις που οι σεισμικές έρευνες θα υποδείξουν ως καταρχήν ενδιαφέρουσες, θα πρέπει να εκπονηθούν χάρτες των ενεργών ρηγμάτων και των θαλάσσιων γεωκινδύνων, καθώς και των αρχαιολογικών ευρημάτων, των ναυαγίων και των υποθαλάσσιων καλωδίων, να βελτιωθεί η ακρίβεια και η αξιοπιστία των προσομοιώσεων της διασποράς ενδεχόμενων διαρροών πετρελαίου, να διερευνηθούν επιπλέον μέτρα για την προστασία του τουρισμού, κ.α..

Η ασφάλεια κάθε γεώτρησης θα πρέπει να λάβει υπόψη την υψηλή σεισμική δραστηριότητα που χαρακτηρίζει την περιοχή, καθώς και τις ιδιαιτερότητες της θαλάσσιας δυναμικής και του έντονου αναγλύφου του πυθμένα. Μεταξύ άλλων θα πρέπει να επιλεγούν μέθοδοι και υλικά κατάλληλα προς χρήση σε συνθήκες υψηλής σεισμικής δραστηριότητας, να ληφθούν μέτρα θωράκισης έναντι του μέγιστου αναμενόμενου κυματισμού ή των εντονότερων πιθανών φαινομένων θύελλας/θαλασσοταραχής και να προετοιμαστούν λεπτομερή ομοιώματα διασποράς για την περίπτωση πετρελαιοκηλίδας, ώστε να καταστεί άμεση και αποτελεσματική η αντιμετώπισή της.

Γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο

Την ίδια ώρα, μεγάλη αεροναυτική άσκηση, Κύπρου – Γαλλίας, βρίσκεται σε εξέλιξη στα νότια και νοτιοδυτικά της Μεγαλονήσου σε έκταση 150.000 τ.μ. που έχουν δεσμευθεί, γι’αυτό το σκοπό. Επίκεντρο της άσκησης, η ευρύτερη περιοχή της Πάφου και συμμετέχουν μονάδες του γαλλικού ναυτικού και μοίρες υπερσύγχρονων μαχητικών τύπου Rafale.

Μετά τη σύνοδο της Ιερουσαλήμ και τη συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου σε θέματα ασφαλείας, πάντα υπό τη στρατιωτική ομπρέλα των ΗΠΑ, η γαλλική παρουσία στη Μεγαλόνησο έρχεται να αποδείξει τη στρατηγική σημασία του νησιού ως προς τη διασφάλιση των ενεργειακών δρόμων στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ως προς τις μελλοντικές εξελίξεις στην Εγγύς και Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.

Είναι προφανές πως μετά τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία η γαλλική στρατιωτική μηχανή έχει αποφασίσει να είναι παρούσα σε όλες τις παραπάνω εξελίξεις και μάλιστα μακροπρόθεσμα.

Η αεροναυτική άσκηση αποτελεί έμπρακτη προειδοποίηση όσον αφορά στις επιδιώξεις της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι η περιοχή στην οποία διεξάγεται αυτή η άσκηση καλύπτει το σημείο επαφής μεταξύ της κυπριακής, της ελληνικής και της αιγυπτιακής ΑΟΖ. Δηλαδή, επί της ουσίας επεκτείνεται από το Καστελόριζο και την Κάρπαθο, ανατολικά της Πάφου και νοτίως της Κρήτης, έως τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου της Αιγύπτου στη θέση Ζορ, νότια της Μεγαλονήσου.

gallia 1

H αεροναυτική άσκηση του γαλλικού στόλου και των μαχητικών εντός του FIR Λευκωσίας αποτελεί ένδειξη της επιτυχούς κατάληξης των εδώ και μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας για την υπογραφή συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην ανατολική Μεσόγειο.

Τη στρατηγική αυτή συνεργασία είχε εξαγγείλει ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την τελευταία επίσκεψή του στο νησί.

Οι Γάλλοι για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία επιζητούν να αποκτήσουν σταθερές υποδομές υποδοχής και εξυπηρέτησης της πολεμικής τους αεροπορίας αλλά και του γαλλικού στόλου.

Εξ όσων έχουν γίνει γνωστά, το ορμητήριο του γαλλικού στόλου στην Αν. Μεσόγειο θα είναι στο Μαρί, όπου η ναυτική βάση της Κύπρου επεκτείνεται ήδη, για να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει μεγάλες μονάδες του γαλλικού στόλου.

Επίσης, το Παρίσι επεδίωξε τη διάθεση τεχνικών διευκολύνσεων για τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία, οι οποίες εκ των πραγμάτων θα δοθούν από την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο.

Αλλαγή των διαδικασιών συνεκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη

Η Κύπρος κατά τη διάρκεια της τριμερούς διάσκεψης Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, την περασμένη Τετάρτη εισηγήθηκε στο Ισραήλ διαφοροποίηση των διαδικασιών για την συνεκμετάλλευση τμήματος του κοιτάσματος Αφροδίτη που εκτείνεται στην ισραηλινή ΑΟΖ, στο τεμάχιο Ισιάι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας “Πολίτη”, η κυπριακή πλευρά πρότεινε ξεχωριστές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους των δύο κυβερνήσεων με αντικείμενο μια ευρύτερη συμφωνία για συνεκμετάλλευση όμορων κοιτασμάτων στις δύο ΑΟΖ και ξεχωριστές διαπραγματεύσεις για το συγκεκριμένο κοίτασμα Αφροδίτη και την όποια προέκτασή του στο τεμάχιο Ισιάι.

triimeris

Στο δεύτερο αυτό γύρο διαπραγματεύσεων, πρωταγωνιστές θα είναι από τη μια πλευρά η κοινοπραξία Noble-Shell-Delek και από την άλλη, η διαχειρίστρια του τμήματος του Αφροδίτη μέσα στην ισραηλινή ΑΟΖ, η εταιρεία Israel Opportunity.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε αυτήν την φάση διαπραγμάτευσης θα συμμετέχει και η κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), ως εκπρόσωπος των δικαιωμάτων του κράτους στο κοίτασμα. Σε κάθε περίπτωση, η ενδεχόμενη συμφωνία των εταιρειών για συνεκμετάλλευση θα πρέπει να εγκριθεί και από τις δύο κυβερνήσεις. Αν ούτε οι εταιρείες δεν καταλήξουν σε συμβιβασμό, τότε το θέμα θα επανέλθει σε κυβερνητικό επίπεδο.

 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πολίτης Κύπρου, energypress

Διαφήμιση