Αρχική Πολιτισμός Unesco: Εμείς αποφασίζουμε για την Αγιά Σοφιά

Unesco: Εμείς αποφασίζουμε για την Αγιά Σοφιά

0
saint sofia
Διαφήμιση

Δεήσεις στην Μέκκα

Το κουτί της Πανδώρας άνοιξαν οι πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί. Στην Κάαμπα της Μέκκας, στην καρδιά του μουσουλμανικού κόσμου ο ιμάμης έκανε δέηση στον Αλλάχ, ώστε να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί ενώ την ίδια στιγμή ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά της Unesco, που θυμίζει ότι πρόκειται για μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που μόνο η Unesco μπορεί να εγκρίνει τυχόν μεταβολή του καθεστώτος που το διέπει

Όπως δήλωσε πηγή της UNESCO στο Sputnik Τουρκίας, για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα / τροπολογία στην αρμόδια Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO η οποία είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίσει.

«Όλες οι αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή της σύμβασης για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς λαμβάνονται από την Επιτροπή παγκόσμιας κληρονομιάς. Εάν μια χώρα έχει υπογράψει την σύμβαση και αποφασίζει τώρα να αλλάξει το όνομα ( σ.σ. από μουσείο σε τέμενος) ενός μνημείου, θα πρέπει να υποβάλει την σχετική πρόταση /τροπολογία προς έγκριση στην Επιτροπής» είπε και πρόσθεσε: «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις αποφάσεις τους».

Στο μεταξύ το τελευταίο διάστημα αυξάνουν οι πιέσεις από την παγκόσμια μουσουλμανική κοινότητα για να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί. Ενώ όπως προαναφέρθηκε, στην Σαουδική Αραβία ιμάμης στην προσευχή του στην Κάαμπα , ζήτησε παράλληλα από το Θεό να προστατεύει τον ηγέτη της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να υλοποιήσει την εξαγγελία του..

«Αλλάχ μου, προστάτευσε και δώσε ασφάλεια στην Τουρκία και σε όλους τους τόπους του Ισλάμ. Αλλάχ μου, φύλαγε τον ηγέτη της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και όλους τους μουσουλμάνους ηγέτες. Αλλάχ μου, αξίωσέ μας να προσευχηθούμε στην Αγία Σοφία, Κύριε του σύμπαντος! ….».

Τι προηγήθηκε;

Υπενθυμίζεται ότι σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος, ανέφερε: «Η Κωνσταντινούπολη δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξει. Το όνομα αυτής της περιοχής είναι “Ισλάμ μπολ” (άφθονο Ισλάμ) και το ξέρετε αυτό. Κι αυτό επίσης θα προχωρήσει, θα συνεχιστεί».

Σε συνέντευξή που ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε σε τηλεοπτικό σταθμό, όταν ρωτήθηκε για την Αγιά Σοφιά, είχε απαντήσει ότι ίσως να μετατραπεί σε τζαμί, προβάλλοντας ως βασικό επιχείρημα ότι με τον τρόπο αυτό οι επισκέπτες δεν θα πληρώνουν εισιτήριο.

«Γιατί όχι. Μπορεί να γίνει άνετα. Μάλιστα, μπορούμε να το δούμε σοβαρά αλλάζοντας τον τίτλο του από “μουσείο” σε “Τέμενος Αγίας Σοφίας». Όπως οι τουρίστες εισέρχονται χωρίς πληρωμή στο τέμενος Σουλταναχμέτ, όπως και στο Σουλεϊνάνιγιε ή το τέμενος Φατίχ. Θα το βγάλουμε από το καθεστώς μουσείου. Ήδη γνωρίζετε ότι αυτό το καθεστώς καθιερώθηκε μεταγενέστερα. Κι αυτό ήταν βήμα της νοοτροπίας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Μπορούμε να αλλάξουμε το βήμα αυτό που έκανε η νοοτροπία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος».

Διαφήμιση