Αρχική Τεχνολογία Αφαιρέθηκαν 2600 λογαριασμοί που προωθούσαν fake news

Αφαιρέθηκαν 2600 λογαριασμοί που προωθούσαν fake news

0
fake news
Διαφήμιση

Περίπου 2.600 λογαριασμοί αφαιρέθηκαν από το Facebook και το Instagram με το αιτιολογικό ότι προωθούσαν fake news.

Η ανακοίνωση έγινε μέσω ενός blog post του επικεφαλής του τομέα Πολιτικής Κυβερνοασφάλειας του Facebook, Nathaniel Gleicher, ο οποίος τόνισε ότι το να σταματάς τη δραστηριότητα τέτοιου είδους ομάδων και ατόμων πρόκειται για μία «διαρκή πρόκληση». «Δεν θέλουμε οι υπηρεσίες μας να χρησιμοποιούνται για τη χειραγώγηση των ανθρώπων», ανέφερε στην ανάρτησή του εμφατικά.

Σχετικά με τα στατιστικά της υπόθεσης, το Facebook κατέβασε στο πρώτο σκέλος της επιχείρησης 158 σελίδες, 263 λογαριασμούς στο Facebook, 35 λογαριασμούς ομάδων στο Facebook και 57 λογαριασμούς στο Instagram. Το αιτιολογικό για όλες τις περιπτώσεις ήταν ότι οι λογαριασμοί αυτοί είχαν εμπλακεί σε «συντονισμένη μη αυθεντική συμπεριφορά».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση οι λογαριασμοί προέρχονταν από μία πληθώρα χωρών (Αίγυπτος, Ινδία, Ινδονησία, Ισραήλ, Κασμίρ, Καζακστάν) με τους διαχειριστές και τους ιδιοκτήτες των λογαριασμών να εμφανίζουν τους εαυτούς τους σαν «ντόπιους» που ανήκουν στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, χωρίς ωστόσο η ίδια τους η ύπαρξη να επιβεβαιώνεται.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στα «πολλαπλά δίκτυα που έχουν δεσμούς με το Ιράν». Στην συγκεκριμένη κατηγορία οι ομάδες αναπαριστούσαν υπαρκτές πολιτικές ομάδες και οργανισμούς μέσων ενημέρωσης ώστε να δημοσιεύουν ειδήσεις για τις ιρανικές θέσεις σχετικά με τις πολεμικές συγκρούσεις σε Συρία και Υεμένη.

Τα συγκεκριμένα δίκτυα είχαν προχωρήσει σε αγορά διαφημιστικού χώρου αξίας σχεδόν 15.000 δολαρίων, με την πρώτη διαφήμιση να δημοσιεύεται τον Δεκέμβριο του 2013 και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2019.

Παράλληλα με τα παραπάνω, αποσύρθηκαν άλλες 1907 σελίδες και λογαριασμοί ρωσικής προέλευσης στο Facebook, με το αιτιολογικό ότι εκτελούσαν εκστρατείες spam και είχαν παράνομη συμπεριφορά. Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν παρατηρήθηκε απορρόφηση διαφημιστικής δαπάνης.

Η τρίτη ομάδα λογαριασμών που αφαιρέθηκαν (συνολικά 212) σχετίζονται φαινομενικά με περιεχόμενο που αφορά οδηγίες καλλωπισμού, χρήση καλλυντικών και κουτσομπολιά γύρω από διάφορες διασημότητες. Αυτοί οι λογαριασμοί εμφανίζονταν σαν κοινότητες με πολιτικά ενδιαφέροντα σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως αποδείχθηκε οι διαχειριστές αυτών των λογαριασμών βρίσκονταν σε Σκόπια και Κόσοβο και απώτερο στόχο είχαν την ανάρτηση θεμάτων πολιτικού περιεχομένου, πολιτικά πρόσωπα και θέματα που άπτονταν της μουσουλμανικής θρησκείας. Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι διαχειριστές ξόδεψαν περί τα 5.800 δολάρια για την αγορά διαφημιστικού χώρου από τον Οκτώβριο του 2013 έως και τον Μάρτιο του 2019.

Όπως ανακοίνωσε το Facebook, σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ενημερώθηκαν και οι τοπικές Αρχές επιβολής του νόμου.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here