Αρχική Ενέργεια ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ: Προσκήνιο και παρασκήνιο σε Ενεργειακό και Γεωστρατηγικά

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ: Προσκήνιο και παρασκήνιο σε Ενεργειακό και Γεωστρατηγικά

0
pipelinee
Διαφήμιση

Με τη συμμετοχή του  επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (αμερικανικό ΥΠΕΞ), Μάικ Πομπέο γίνεται την Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ η νέα τριμερής Σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, επισφραγίζοντας και μ’ αυτόν τον τρόπο την ενεργότερη εμπλοκή των ΗΠΑ στα περιφερειακά σχήματα που αναπτύσσονται, με συμμετοχή και της Ελλάδας, για την εμπέδωση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Του Κώστα Κέντζου
Περιοχή, όπου αμερικανικοί ενεργειακοί κολοσσοί διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της, με πρώτη την «ExxonMobil», η οποία έχοντας ήδη «παρουσία» σε ελληνική, κυπριακή και αιγυπτιακή ΑΟΖ, σχεδιάζει πλέον κι άλλες γεωτρήσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο φετινό διεθνές συνέδριο CERAWEEK 2019, που γίνεται κάθε χρόνο στο Χιούστον του Τέξας και θεωρείται κορυφαίο για τον κλάδο της Ενέργειας, τα αρμόδια υπουργεία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου συνδιοργάνωσαν πάνελ για την «Αναγέννηση της Ανατολικής Μεσογείου μέσα από το αέριο».

Επίσης, ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Ρικ Πέρι, προσκάλεσε Ευρωπαίους ομολόγους του από τη Μεσόγειο στο «υπουργικό και επενδυτικό Φόρουμ της Εταιρικής Σχέσης για Διατλαντική Ενεργειακή Συνεργασία», του οποίου η ατζέντα περιελάμβανε θέματα όπως η «ενεργειακή ασφάλεια», οι «περιφερειακές προκλήσεις», τα «νέα έργα υποδομής».

Συνέχεια τουρκικών προκλήσεων

Όλα αυτά τα σχέδια προχωρούν ενώ η Τουρκία διαμηνύει ότι δεν παζαρεύει επ’ ουδενί την αποχώρηση στρατιωτικών της δυνάμεων από την Κύπρο, ασκώντας πιέσεις και για τη διαμόρφωση ενός νέου συστήματος ασφαλείας «στα μέτρα της» για την Κύπρο, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό.

Εξάλλου όπως αποκάλυψε η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, την προηγούμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες ο  Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατέθεσε έγγραφο σχεδόν 60 σελίδων στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας, με το οποίο η Άγκυρα ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι τα οικόπεδα 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ εμπίπτουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και ότι το οικόπεδο 3 ανήκει στη λεγόμενη «ΤΔΒΚ».

Μάλιστα η Άγκυρα διαμηνύει ότι θα προχωρήσει σε «δίκαιη οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με όλα τα σχετικά παράκτια κράτη που αναγνωρίζει και έχει διπλωματικές σχέσεις», θέτοντας ουσιαστικά εκτός την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τα παραπάνω συνδυάζονται με όσα …διόλου καθησυχαστικά είπε την Παρασκευή στην Αθήνα ο πολύπειρος σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και γνώστης των γεωστρατηγικών εξελίξεων στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, πρ. Κύπριος ΥΠΕΞ Γ. Κασουλίδης – σε συνέδριο του Πανεπιστημίου Πειραιώς, το οποίο κάλυψε εκτενώς το ecozen – ότι αν ισχύουν οι εκτιμήσεις για τεράστια αποθέματα αερίου στην Αν. Μεσόγειο, τότε «δημιουργούνται τεράστια γεωπολιτικά ζητήματα, γιατί όπου υπάρχει φυσικός πλούτος υπάρχουν και αμφισβητήσεις, όπως και η ανάγκη να συνεργαστούν μεταξύ τους οι χώρες. Άρα αυτό το φυσικό αέριο μπορεί να είναι και πηγή συνεργασίας ή και αιτία μεγάλων διαφορών».

Eιδικά για την Τουρκία προέβλεψε ότι θα φέρει τελικά δικό της γεωτρύπανο μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Πάντως, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «έχει και η Τουρκία να επωφεληθεί αν συγκατανεύσει να λυθεί το Κυπριακό».
Το …Παλαιστινιακό
Ταυτόχρονα Κύπριοι παράγοντες που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα και είναι γνώστες του παρασκηνίου, αναφέρουν στο ecozen ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να περιοριστεί στη δική της ΑΟΖ ή σε ό,τι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως τουρκοκυπριακή (στο βορρά δηλαδή), γνωρίζοντας και η ίδια πως όποιος τέτοιος πλούτος υπάρχει στο νησί, βρίσκεται ως κοιτάσματα στο νότο, εξ ου και στοχεύει  σε θαλάσσια οικόπεδα εκεί.
Αναφέρουν, δε, ότι αν δεν βρεθεί μια φόρμουλα να συμμετάσχει και η Άγκυρα στην εκμετάλλευση του τέτοιου πλοίου, η Τουρκία δεν θα διστάσει να καταφύγει ακόμα και σε βίαια μέσα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την σταθερότητα που χρειάζεται το επιχειρείν προκειμένου να ξεδιπλωθεί και να αποδώσει σε κέρδη και θέσεις εργασίας.
Ένας σχεδόν απρόσμενος παράγοντας, που αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες μιλώντας στο ecozen, είναι η κυβέρνηση Νετανιάχου. Τονίζουν ότι το Τελ Αβίβ ουσιαστικά δεν θέλει διευθέτηση του Κυπριακού, γιατί αν λυθεί, τότε το μόνο σημαντικό θέμα που θα έχει μείνει προς επίλυση θα είναι το Παλαιστινιακό, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση την ισραηλινή κυβέρνηση που θα πρέπει να ξεριζώσει οικισμούς και εποίκους  από τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα!

Προς αναζήτηση νέων διευθετήσεων

Με φόντο αυτό το περιβάλλον πολυσύνθετων και πολυεπίπεδων γεωστρατηγικών εξελίξεων, νέες διευθετήσεις προσδοκούν οι ίδιοι οι επιχειρηματικοί κολοσσοί.
Αυτό επιβεβαίωσε, άλλωστε, πρόσφατα και ο αντιπρόεδρος της «ExxonMobil», Στίβεν Γκρίνλι, που ανήγγειλε νέες επενδύσεις της εταιρείας στην περιοχή και ξεκαθάρισε την προθυμία της να αξιοποιήσει διάφορες εναλλακτικές συνεργασίες.
Ερωτηθείς αν προβληματίζουν την εταιρεία οι διαμάχες για την Κύπρο και γύρω απ’ αυτήν, απάντησε ότι «αυτά είναι θέματα των κυβερνήσεων να τα λύσουν», ενώ όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο συνεργασίας της «ExxonMobil» και με χώρες με τις οποίες προς το παρόν δεν έχει σχετικές συμφωνίες, όπως η Τουρκία, επιβεβαίωσε ότι η «ExxonMobil είναι ανοιχτή» σε κάτι τέτοιο «αν τα δεδομένα το επιτρέπουν και οι ευκαιρίες αυξηθούν».
ExxonMobil
Εντείνεται το ενδιαφέρον
Να σημειωθεί, τέλος, ότι στις 6 και 7 Μάρτη οργανώθηκε στη Λευκωσία η 6η Συνδιάσκεψη για το Αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, επιβεβαιώνοντας, σε κάθε περίπτωση,  το μεγάλο ενδιαφέρον πολυεθνικών ομίλων.
Η επικεφαλής των διοργανωτών, Κάθριν Γουότκινς, δήλωσε ότι «με την πρόσφατη ανακάλυψη της “ExxonMobil” στην ΑΟΖ της Κύπρου, περαιτέρω εξερευνήσεις και έργα σε εξέλιξη, η Ανατολική Μεσόγειος αναμένεται να αποκτήσει σημαντική επιρροή στη διεθνή βιομηχανία φυσικού αερίου».
Ο αντιπρόεδρος του ιταλικού κολοσσού «Eni» για την Ευρώπη και τη Ρωσία, Κάρλο Βίτο Ρούσο, ισχυρίστηκε ότι οι γεωτρήσεις το 2018 και το 2019 απέδειξαν ότι το γεωλογικό μοντέλο του (μεγάλου αιγυπτιακού κοιτάσματος) «Ζορ» εκτείνεται και στην κυπριακή ΑΟΖ. Άλλωστε, μόλις πριν από λίγες μέρες, η «Eni», που δραστηριοποιείται ήδη σε πολλές ΑΟΖ της περιοχής, ανακοίνωσε ότι εντόπισε νέο κοίτασμα αερίου στην Αίγυπτο και ότι ξεκινά περαιτέρω μελέτες για να το αξιολογήσει.
Τέλος, ο Ιβ Γκροσζάν της «Total» αναφέρθηκε στην επιθυμία της Κύπρου να γίνει «ο υπεύθυνος ενεργειακός παίκτης με την παροχή αξιόπιστων, προσιτών και υπεύθυνων ενεργειακών λύσεων».
Διαφήμιση