Αρχική Καταστροφές Τοξίνη προκαλεί δηλητηρίαση στα καβούρια που ζουν στον Ειρηνικό

Τοξίνη προκαλεί δηλητηρίαση στα καβούρια που ζουν στον Ειρηνικό

0
crabs
Διαφήμιση

Μια νευροτοξίνη που ονομάζεται ντομοϊκό οξύ (domoic acid) προκαλεί δηλητηρίαση στα καβούρια που ζουν στον Ειρηνικό Ωκεανό. Σύμφωνα, μάλιστα με τους ψαράδες, εάν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η χημική αντίδραση που παράγει την τοξίνη.

Ένα μολυσμένο καβούρι, από την συγκεκριμένη τοξίνη μπορεί να προκαλέσει βαριά συμπτώματα σε όποιον άνθρωπο το φάει. Κάποιες από τις επιδράσεις που μπορεί να εμφανιστούν είναι: στομαχικά προβλήματα μέχρι σύγχυση, βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, επιληπτικές κρίσεις, ακόμη και θάνατο.

Η τοξίνη αυτή έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα και στους ψαράδες καβουριών της Καλιφόρνια που αναγκάζονται να μην δουλεύουν ακόμα και για μήνες όταν το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του theverge.com η οικονομική ζημιά που έχει προκληθεί από την νευροτοξίνη στην βιομηχανία αλίευσης καβουριών ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια.

Η τοξίνη αυτή παράγεται, μέσω χημικής αντίδρασης, από κάποιο ειδικό είδος φυκιού που ζει στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού. Στη συνέχεια μέσω της τροφικής αλυσίδας φτάνει στα καβούρια και κατ’ επέκταση στον άνθρωπο. Απαραίτητο συστατικό για να πραγματοποιηθεί αυτή η χημική αντίδραση είναι το ζεστό νερό.

Μια ένωση ψαράδων του Ατλαντικού έχει μηνύσει 30 μεγάλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων γιατί τις θεωρεί υπεύθυνες για την κλιματική αλλαγή, που οδήγησε στην αύξηση της θερμοκρασίας του νερού των ακτών του Ειρηνικού.

Πηγή: Έθνος

Διαφήμιση