Αρχική Περιβάλλον «Θυσία» για το… νερό (video)

«Θυσία» για το… νερό (video)

0
Toskes A
Διαφήμιση

Τέλος του μήνα, αναμένεται να ολοκληρωθεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα ύδρευσης των περιοχών της Πάτρας και όλης της δυτικής Αχαΐας, για το οποίο χρειάστηκε, κυριολεκτικά, να θυσιαστεί ένα ολόκληρο χωριό.

Το χωριό Τόσκες, θα χαθεί οριστικά κάτω από τα νερά του φράγματος Πείρου – Παραπείρου. Δεκατέσσερα χρόνια μετά τη δημοπράτησή του και δεκατρία μετά την έναρξη των εργασιών, η αναμενόμενη αποπεράτωση του φράγματος θα δημιουργήσει μία τεχνητή λίμνη, στα νερά της οποίας θα βυθιστεί για πάντα το χωριό, που έχει εγκαταλειφθεί από το 2009 γι’ αυτόν τον σκοπό.

Τα θεαματικά πλάνα τραβηγμένα με drone από το κανάλι haanity στο YouTube, δείχνουν ένα τοπίο άγριας ομορφιάς που σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει πια

Φράγμα Πείρου – Παραπείρου

Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει χωμάτινο φράγμα ταμίευσης στο χωριό Αστέρι, χαμηλό φράγμα υδροληψίας από σκυρόδεμα στην Βαλμαντούρα και αγωγό μεταφοράς νερού ο οποίος θα είναι κατασκευασμένος από χαλυβδοσωλήνες και θα οδηγεί τη συλλεγμένη ποσότητα νερού από το μικρό φράγμα της Βαλμαντούρας του Πείρου ποταμού, στον ταμιευτήρα του φράγματος στην περιοχή του Αστερίου.

Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο που δημοπρατήθηκε το 2005 και η κατασκευή του ξεκίνησε το 2006 από την Μηχανική Α.Ε. Το έργο κατά το παρελθόν έχει συναντήσει πολλά εμπόδια και προβλήματα που έχουν καθυστερήσει την ολοκλήρωση των εργασιών του, ωστόσο η κατασκευή του ολοκληρώνεται τέλος του τρέχοντος μήνα.

Toskes 1

Η κάλυψη του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου όπως ονομάζεται πλέον, θα είναι τέτοια ώστε το νερό θα επαρκεί για να ξεκινήσει και η υδροδότηση της Πάτρας.

Το έργο κατασκευής του Φράγματος ήταν αρχικού προϋπολογισμού 130 εκατομμυρίων ευρώ. Ξεκίνησε το 2005 με προϋπολογισμό προσφοράς 65 εκατ. ευρώ και σήμερα, μετά από οκτώ αναθεωρήσεις, ολοκληρώνεται με «μπάτζετ» 95 εκατ. ευρώ.

Τη διαμόρφωση ενός πρότυπου Οικο-Τουριστικού Πάρκου στην περιοχή του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής λίμνης Αστερίου, προβλέπει η βραβευθείσα μελέτη στρατηγικής χωροταξικής ανάπτυξης που υποβλήθηκε στο πλαίσιο Ανοικτού Χωροταξικού Διαγωνισμού Ιδεών.

Τέλος, όπως επιβεβαίωσε στα μέσα Φεβρουαρίου ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, «το όλο έργο ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου, ενώ τον Μάιο θα γίνει η έμφραξη της σήραγγας εκτροπής, που σημαίνει ότι το φράγμα θα αρχίσει να λειτουργεί, ώστε να λυθεί το πρόβλημα ύδρευσης της Πάτρας και των γειτονικών δήμων».

Toskes 2

Πηγές: Καθημερινή, haanity, perierga

Διαφήμιση