Αρχική Ενέργεια Οι ποσότητες κοιτασμάτων σε Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ

Οι ποσότητες κοιτασμάτων σε Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ

0
natural gas deposits
Διαφήμιση

Σε δεύτερες και πιο ψύχραιμες εκτιμήσεις, προχωρούν σε Αθήνα και Λευκωσία γνώστες των γεωστρατηγικών ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τις ανακοινώσεις της Exxon Mobil και της κυπριακής κυβέρνησης την προηγούμενη βδομάδα σχετικά με το κοίτασμα που εντόπισε ο αμερικανικός κολοσσός στο λεγόμενο οικόπεδο 10.

Η γεώτρηση αυτή ήταν η όγδοη που ολοκληρώθηκε εντός της κυπριακής ΑΟΖ και η μέχρι στιγμής η εικόνα σχετικά με το τι υπάρχει στην Κύπρο, επηρρεάζοντας το γεωστρατηγικό στάτους της ευρύτερης περιοχής είναι η εξής:

  • Τέσσερις γεωτρήσεις ήταν άγονες.
  • Σε τρεις βρέθηκαν ικανοποιητικά κοιτάσματα («Αφροδίτη», «Καλυψώ», «Γλαύκος»).
  • Σε μία («Ονισήφορος») βρέθηκε κοίτασμα, αλλά όχι εμπορεύσιμο.
  • Ο «Γλαύκος» αποτελεί εμπορικά αξιοποιήσιμο απόθεμα αερίου μεσαίου μεγέθους, το δεύτερο μετά το κοίτασμα «Αφροδίτη», που ανακαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011.

Επισήμως, η Exxon Mobil και ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ανακοίνωσαν την προηγούμενη βδομάδα την ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου 5-8 τρισ. κυβικών ποδιών. Ποσότητα κάθε άλλο παρά αμελητέα που όμως υστερεί σημαντικά – μέχρι νεωτέρας – των αντίστοιχων κοιτασμάτων στην Αίγυπτο που διαθέτει διαπιστωμένα 77 τρις και το Ισραήλ 35 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Η θέση της Αιγύπτου κρίνεται, σε κάθε περίπτωση, προεξάρχουσα καθώς πέρα από κοιτάσματα (π.χ. το 2015 η ΕΝΙ βρήκε στη θέση «Zohr», έξω από την παραθαλάσσια πόλη Port Said, σε βάθος 1.500 μέτρων, κοίτασμα φυσικού αερίου έκτασης περίπου 100.000 τ.χλμ. Θεωρείται το μεγαλύτερο εύρημα που ανακαλύφθηκε ποτέ στη Μεσόγειο), διαθέτει και σταθμούς επανεριοποίησης φυσικού αερίου, όταν στην Κύπρο είναι ακόμα σε εξέλιξη η συζήτηση αν τα εντοπισθέντα κοιτάσματα επαρκούν για να κάνουν βιώσιμο έναν τέτοιο σταθμό, ή αν και πως πρέπει να μεθοδεύσουν την κατασκευή του πολυδιαφημισμένου αγωγού East Med.

Από τα παραπάνω προκύπτει, ότι σε Ελλάδα και Κύπρο, χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά και μελέτη, και κυρίως πιο ψύχραιμη στάθμιση όλων των παραμέτρων που αφορούν στην αξία των κοιτασμάτων και ιδιαίτερα στην ποσότητα και την ποιότητά αυτών.

Σχετικά Άρθρα:

Διαφήμιση