Αρχική Επιλεγμένα Ο “έξυπνος” ανελκυστήρας εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη

Ο “έξυπνος” ανελκυστήρας εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη

0
a beautiful view 939515 960 720
Διαφήμιση

Μία ακόμα “έξυπνη” συσκευή ήρθε να κάνει την ζωή των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα ακόμα ευκολότερη. Ο “έξυπνος” ανελκυστήρας υπακούει μόνο στην ανθρώπινη φωνή,χωρίς να χρειάζεται πάτημα κουμπιών και σύντομα θα χρησιμοποιείται από ανθρώπους της Θεσσαλονίκης.

Ο “έξυπνος” ανελκυστήρας βοηθά το ρομπότ – φροντιστή ατόμων με κινητικά και άλλα προβλήματα να ανεβοκατεβαίνει ορόφους, κατασκευάστηκε και εγκαθίσταται στο “έξυπνο σπίτι” που βρίσκεται μέσα στους χώρους του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για μια κατασκευή, αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΕΚΕΤΑ/ ΙΠΤΗΛ με την εταιρεία KLEEMANN, που διαθέτει τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες και αυτοματισμούς και θα αποτελέσει τμήμα ενός κτιρίου που λειτουργεί ως ψηφιακός κόμβος καινοτομίας, για χρήση από ερευνητικούς φορείς, ερευνητές, φοιτητές και εταιρείες που θέλουν να αναπτύξουν καινοτόμες υπηρεσίες ή συστήματα.

Στο πλαίσιο των απλών εφαρμογών του “έξυπνου ανελκυστήρα” περιλαμβάνεται η δυνατότητα που έχει να αναγνωρίζει την προσέγγιση του χρήση ώστε να ανοίγουν οι πόρτες αυτόματα. Παράλληλα, παρέχει μικρές διευκολύνσεις για τη χρήση του ασανσέρ, ειδικά σε περιπτώσεις όπου οι χρήστες έχουν συγκεκριμένες δυσχέρειες ως προς την προσβασιμότητά τους” εξήγησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο συνεργαζόμενος μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ, Δήμος Ιωαννίδης.

Από την πλευρά του, ο βοηθός έρευνας και ερευνητικός συνεργάτης του ΕΚΕΤΑ / ΙΠΤΗΛ, Απόστολος Τσολάκης, σημείωσε ότι το “έξυπνο σπίτι” στο οποίο εγκαθίσταται ο ανελκυστήρας, είναι ένα περιβάλλον που εξομοιώνει πλήρως μια κατοικία και έχει διάφορα συστήματα για πολλές και διαφορετικές εφαρμογές. Ανάμεσά τους υπάρχει και μια πρότυπη ρομποτική διάταξη, ένα ρομπότ το οποίο έχει τη δυνατότητα να περιηγείται μόνο του στους χώρους του σπιτιού και να μετακινείται από όροφο σε όροφο για να βοηθά ανθρώπους που έχουν κάποιες δυσλειτουργίες, όπως η ήπια νοητική διαταραχή, η νόσος Alzheimer, ή κινητικά προβλήματα.

Άλλωστε, το σύστημα του “έξυπνου ανελκυστήρα” λειτουργεί με τεχνολογίες που υποστηρίζουν την εγκατάσταση “Inverter” για την τροφοδοσία του, που μπορεί να αποδώσει ενέργεια στο δίκτυο ανάλογα με την εγκατάσταση. Με άλλα λόγια, μπορεί το σύστημα να καταναλώνει ενέργεια στην άνοδο και στην κάθοδο να επαναφέρει την ενέργεια που έχει αποθηκεύσει λόγω της κινητικής ενέργειας και του βάρους.

Στο μεταξύ, η έρευνα συνεχίζεται και αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες που τίθενται σε λειτουργία, ενώ είναι εφικτή η εμπορική διάθεση τέτοιων συστημάτων, με αυτοματισμούς που διευκολύνουν άτομα με παρόμοια προβλήματα, σε κλινικές, ή ακόμη και σε δημόσιους φορείς.

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here