Αρχική Υγεία - Διατροφή Ο ΟΗΕ ζητάει αυστηρό κρατικό έλεγχο των κανναβινοειδών

Ο ΟΗΕ ζητάει αυστηρό κρατικό έλεγχο των κανναβινοειδών

0
marijuana
Διαφήμιση

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, (ΟΗΕ), εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις σε ότι αφορά την χρήση της κάνναβης στην ιατρική, χωρίς αυστηρό έλεγχο.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται τόσο κατά την παραγωγή όσο και ως προς τη χρήση κανναβινοειδών.

Κατά την φετινή της έκθεση και ενώ η χώρα μας, έχει ήδη προχωρήσει στην αδειοδότηση για την καλλιέργεια και παραγωγή προϊόντων ιατρικής κάνναβης, η Επιτροπή προειδοποιεί ότι τα προγράμματα ιατρικής χρήσης κανναβινοειδών, εφόσον δεν ελέγχονται επαρκώς, μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και να αυξήσουν τη χρήση μη ιατρικής κάνναβης στους ενήλικες.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε χθες από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, μπορεί επίσης να συμβάλλουν στη νομιμοποίηση της μη ιατρικής χρήσης κάνναβης «αποδυναμώνοντας την αντίληψη του κοινού για τους κινδύνους της χρήσης της ουσίας και καθησυχάζοντας την ανησυχία του σχετικά με την “ψυχαγωγική” χρήση της κάνναβης».

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή καλεί τις χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα ιατρικής κάνναβης να θέτουν την παραγωγή και την προμήθεια των σχετικών προϊόντων υπό κρατικό έλεγχο, να διασφαλίζουν ότι τα φαρμακευτικά κανναβινοειδή χρησιμοποιούνται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση και να μην επιτρέπουν τη χρήση κανναβινοειδών στην ιατρική πρακτική χωρίς αποδείξεις ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Η Επιτροπή στην έκθεσή της αναφέρεται και σε άλλο ένα «επίκαιρο» για την Ελλάδα ζήτημα, που αφορά τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης, τη δημιουργία των οποίων προωθεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την Επιτροπή, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι αυτοί εντάσσονται σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών υγείας για τους εξαρτημένους, με απώτερο στόχο τη θεραπεία και την απεξάρτηση, και ότι δεν αντικαθιστούν τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας. Τονίζει, δε, ότι θα πρέπει να προλαμβάνεται η ακούσια ενθάρρυνση της χρήσης και της διακίνησης ναρκωτικών μέσα και γύρω από τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης.

Στην ανασκόπηση για την κατάσταση των ναρκωτικών το 2017 σε παγκόσμιο επίπεδο, η έκθεση εστιάζει μεταξύ άλλων στην αναβίωση της παράνομης αγοράς του «έκσταση» στην Ευρώπη, όπως επιβεβαιώνεται από τις αναφορές για αυξημένες κατασχέσεις του ναρκωτικού και τον αυξημένο αριθμό σημείων παραγωγής της ουσίας, καθώς και στην επιδείνωση της «επιδημίας» υπερβολικής δόσης οπιοειδών στις ΗΠΑ, όπου το 2017 καταγράφηκαν περισσότεροι από 70.000 σχετικοί θάνατοι, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με το 2016.

Η καλλιέργεια θάμνων κόκας και η παραγωγή κοκαΐνης στην Κολομβία έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ενώ ανησυχητικά επίπεδα αγγίζει η διακίνηση και η χρήση μεθαμφεταμίνης στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία.

Πηγή: Καθημερινή

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚυβέρνηση: Αρνείται ότι καθυστερεί τις συμβάσεις
Επόμενο άρθροΣυμφωνία των ΥΠΕΝ για την ποιότητα του πόσιμου νερού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ