Αρχική Διάστημα Ο Δίας και ο Κρόνος στο επίκεντρο των επιστημόνων

Ο Δίας και ο Κρόνος στο επίκεντρο των επιστημόνων

0
New surprises from Jupiter and Saturn
Διαφήμιση

Οι αποστολές στο Διάστημα, αλλάζουν τα δεδομένα της Αστροφυσικής, εκπλήσσουν τους επιστήμονες, κι άλλες φορές, επιβεβαιώνουν τις υπάρχουσες θεωρίες τους. Αυτή τη φορά, ο Δίας και ο Κρόνος, είναι στο επίκεντρο των επιστημόνων, καθώς τους «προκαλεί» να εξηγήσουν νέα δεδομένα, που συλλέγουν τα διαστημόπλοια.

Τα τελευταία δεδομένα που εστάλησαν, από το διαστημόπλοιο Juno και Cassini, τα οποία «παρακολουθούσαν» τους γιγαντιαίους πλανήτες αερίου Δία και Κρόνο, έχουν προκαλέσει πολλές τρέχουσες θεωρίες, σχετικά, με το πώς σχηματίζονται και συμπεριφέρονται πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα.

Τα λεπτομερή δεδομένα μαγνητικής και βαρύτητας ήταν “ανεκτίμητα αλλά και σε μια σύγχυση, σε ότι αφορά τα προηγούμενα δεδομένα“, δήλωσε ο David Stevenson από την Caltech, ο οποίος θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα και των δύο αποστολών, στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικής στη Βοστώνη. Θα συμμετάσχει επίσης σε συνέντευξη τύπου που θα περιγράφει το έργο του.

“Παρόλο που υπάρχουν ακόμη «κομμάτια του παζλ»  που πρέπει να εξηγηθούν, αυτό ήδη, μας  διευκρινίζει κάποιες από τις ιδέες μας ,για το πώς σχηματίζονται οι πλανήτες, πώς παράγουν μαγνητικά πεδία και πώς φυσούν οι άνεμοι“, δήλωσε ο  Καθηγητής Stevenson.

Να αναφέρουμε, πως το διαστημόπλοιο Cassini περιστρέφεται γύρω από τον Κρόνο για 13 χρόνια πριν από τη δραματική τελική κατάδυση στο εσωτερικό του πλανήτη το 2017, ενώ το Juno περιστρέφεται γύρω από τον Δία για δυόμισι χρόνια.

Η επιτυχία του διαστημοπλοίου Juno, ως αποστολή στον Δία, είναι ένα αφιέρωμα στον καινοτόμο σχεδιασμό. Τα όργανα της κινούνται μόνο από την ηλιακή ενέργεια και προστατεύονται κατά τέτοιον τρόπο,  ώστε να αντέχουν το έντονο περιβάλλον της ακτινοβολίας.

Ο  κ. Stevenson, ανέφερε, ότι η συμπερίληψη ενός αισθητήρα μικροκυμάτων στο διαστημόπλοιο Juno,  ταν μια καλή απόφαση.

Η χρήση των μικροκυμάτων για να καταλάβουμε ότι η βαθιά ατμόσφαιρα ήταν η σωστή αλλά ασυνήθιστη επιλογή“, ανέφερε. Τα δεδομένα μικροκυμάτων έχουν εκπλήξει τους επιστήμονες, ιδιαίτερα δείχνοντας ότι η ατμόσφαιρα είναι ομοιόμορφα αναμειγμένη, κάτι που οι συμβατικές θεωρίες δεν προέβλεπαν.

Και οι εκπλήξεις από τους πλανήτες και το Διάστημα, συνεχίζονται…

David John Stevenson (γεννημένος στις 2 Σεπτεμβρίου 1948) είναι καθηγητής της πλανητικής επιστήμης στο Caltech. Αρχικά από τη Νέα Ζηλανδία , έλαβε το Ph.D. από το Πανεπιστήμιο Cornell στη φυσική, όπου πρότεινε ένα μοντέλο για το εσωτερικό του ΔίαΕίναι γνωστός για την εφαρμογή της μηχανικής υγρών και των μαγνητοϋδροδυναμικών για να κατανοήσει την εσωτερική δομή και εξέλιξη των πλανητών και των φεγγιών. Το 1984, έλαβε το βραβείο HC Urey, το οποίο απονέμεται από τη Διεύθυνση Πλανητικών Επιστημών της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας. Είναι μέλος της Βασιλικής Εταιρείας και μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Διαφήμιση