Αρχική Διάστημα Καναδάς και NASA μαζί για τη Σελήνη!

Καναδάς και NASA μαζί για τη Σελήνη!

0
Σελήνη, φεγγάρι
Διαφήμιση

Με στόχο να επιστρέψει στη Σελήνη, ο Καναδάς ενώνει τις δυνάμεις του με τη NASA, ενώ παράλληλα θα πάρει μέρος και στον σχεδιασμό του σταθμού Gateway, που θα αποτελέσει εφαλτήριο για τις επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό.

«Ο Καναδάς θα πάει στη Σελήνη» είπε ο Καναδός ηγέτης, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην έδρα της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας (ASC), στα περίχωρα του Μόντρεαλ.

Η ASC θα παράσχει ένα «έξυπνο ρομποτικό σύστημα», το Canadarm 3, «που θα αναλαμβάνει εργασίες επιδιόρθωσης και συντήρησης στον σταθμό Gateway» διευκρίνισε ο Καναδός πρωθυπουργός. Με έναν ίδιο καναδικό ρομποτικό βραχίονα είναι εξοπλισμένος αυτή τη στιγμή ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS).

«Το σεληνιακό Gateway δεν είναι μονάχα ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια που έχει αναλάβει έως σήμερα ο Άνθρωπος. Όχι μόνο (αυτός ο σταθμός) θα αποτελέσει εφαλτήριο για μια μακροχρόνια παρουσία στη Σελήνη, αλλά θα αποτελέσει επίσης σημείο εκκίνησης για τον Άρη και παραπέρα» επισήμανε ο Τριντό, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από τον Καναδά «να τις συνοδεύσει στην κατάκτηση αυτού του νέου συνόρου».

Η NASA στοχεύει σε μια επιστροφή των αστροναυτών στη Σελήνη το 2028, ήτοι 56 χρόνια μετά τον Τζιν Σέρναν, τον τελευταίο άνθρωπο που πάτησε στην επιφάνεια του φεγγαριού, στην αποστολή του Apollo 17.

Όπως εξήγησε ο Τζάστιν Τριντό, η συμμετοχή του Καναδά σε αυτό το σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο της «νέας διαστημικής στρατηγικής» της χώρας του, για την οποία θα επενδυθούν 2,05 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά (1,4 δισεκατομμύρια ευρώ) σε διάστημα 24 ετών.

Η Ουάσιγκτον χαιρέτισε αμέσως τη δέσμευση του Καναδά.

«Ο στενότερος φίλος και εταίρος μας, ο Καναδάς, έρχεται μαζί μας σε αυτήν την επική περιπέτεια προς τη Σελήνη και τον Άρη και δεν θα μπορούσαμε να νιώσουμε μεγαλύτερο ενθουσιασμό» δήλωσε, σε ένα δελτίο τύπου, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Οτάβα Κέλι Κραφτ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση