Αρχική Ειδήσεις Η Ολύμπια Οδός στα πέντε κορυφαία τεχνικά έργα στον κόσμο

Η Ολύμπια Οδός στα πέντε κορυφαία τεχνικά έργα στον κόσμο

0
olympia
Διαφήμιση

Η Αμερικάνική Ένωση Πολιτικών Μηχανικών (ASCE – American Society of Civil Engineers), βράβευσε ως ένα από τα πέντε κορυφαία τεχνικά έργα στον κόσμο το έργο μελέτης και κατασκευής του νέου αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος – Πάτρα (Ολυμπία Οδός).

Η τελετή βράβευσης για το Μέγα Βραβείο του «εξοχότερου επιτεύγματος έργου πολιτικού μηχανικού» (OCEA-outstanding civil engineering achievement πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου 2019 στην Ουάσιγκτον. Η Ολυμπία Οδός συμπεριλήφθηκε στα πέντε κορυφαία έργα που βραβεύτηκαν από τις 100 υποψηφιότητες που επιλέχθηκαν παγκοσμίως και αφορούν το σύνολο του φάσματος των έργων πολιτικού μηχανικού. Σημειώνεται ότι ο αυτοκινητόδρομος της Ολυμπίας Οδού είναι το μοναδικό έργο ευρωπαϊκής χώρας, που απέσπασε τη συγκεκριμένη διάκριση.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, χαρακτήρισε «εξαιρετική τιμή για την Ελλάδα και τους Έλληνες μηχανικούς» τη βράβευση του έργου «ως ένα από τα πέντε δυσκολότερα και συνθετότερα τεχνικά έργα στο κόσμο».

Όπως ανέφερε, «η ολοκλήρωση του, με πλήθος σύνθετων κατασκευών (σήραγγες, γέφυρες καθώς και εξαιρετικά πολύπλοκα γεωτεχνικά έργα αντιστήριξης) σε μία ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, όπως η νότια ακτή του Κορινθιακού Κόλπου αλλά και με πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν και αναδείχθηκαν, ήταν μια πολύ σημαντική πρόκληση για το Υπουργείο Υποδομών».

Την πεντάδα των υπόλοιπων έργων που βραβεύτηκαν συμπληρώνουν:

  • 150 North Riverside, στο Σικάγο: Πρόκειται για έναν ουρανοξύστη 54 ορόφων στην περιοχή του Σικάγο που κατάφερε σε μία πολύ δύσκολη τεχνικά περιοχή να χτιστεί χρησιμοποιώντας μια ποικιλία τεχνικών καινοτομιών, συμπεριλαμβανομένου ενός δομικού συστήματος από σκυρόδεμα τρεις φορές στενότερο από αυτό ενός τυπικού κτιρίου γραφείων.
  • Νέο Δικαστήριο ΗΠΑ, στο Λος Άντζελες: Βρίσκεται στη γειτονιά του Πολιτικού Κέντρου του Λος Άντζελες, το κτήριο των 10 ορόφων περιλαμβάνει 24 αίθουσες δικαστηρίων και 32 δικαστικούς θαλάμους. Ο σχεδιασμός ενσωματώνει τόσο κλασικά όσο και μοντέρνα στοιχεία, με παραδοσιακά υλικά, όπως ο ασβεστόλιθος που χρησιμοποιείται με νέους, καινοτόμους τρόπους, ένας από τους οποίους είναι ένα concept “floating cube” που προβάλλει τον όγκο του γυαλιού πάνω από την πέτρινη βάση του.
  • OARS-OSIS, Σήραγγα αποχέτευσης, Columbus, στο Οχάιο: Με έξι μέτρα διάμετρο και μήκος 7,1χλμ, η νέα σήραγγα OARS εξελίσσει το υπάρχον αποχετευτικό αποχετευτικό σύστημα Olentangy-Scioto που είναι 82 ετών. Χτισμένο περίπου 55 μέτρα κάτω από το κέντρο του Κολόμπους, με κόστος 370 εκατομμυρίων δολαρίων, το έργο είναι το μεγαλύτερο έργο βελτίωσης υποδομών στην ιστορία της πόλης.
  • Πρόγραμμα αντικατάστασης οδοστρώματος – Γέφυρα Off-Ramp προς Βορρά, στο Σιάτλ: Η εν λόγω γέφυρα είναι η πρώτη στον κόσμο που είναι κατασκευασμένη με δύο κίονες που έχουν σχεδιαστεί, για να κάμπτονται κατά τη διάρκεια σεισμικών δονήσεων και στη συνέχεια να επιστρέφουν στη θέση τους, για να παραμείνουν λειτουργικοί. Το έργο βασίστηκε στην έρευνα από το εργαστήριο μηχανικής σεισμού του Πανεπιστημίου Nevada-Reno με τη χρήση νικελίου και τιτανίου, που περιβάλλεται από ένα τσιμεντοειδές σύνθετο υλικό.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Διαφήμιση