Αρχική Ενέργεια Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Να σταματήσουν οι εργασίες κατασκευής του Nord Stream 2

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Να σταματήσουν οι εργασίες κατασκευής του Nord Stream 2

0
Nord Stream 2
Διαφήμιση

Κάλεσμα να σταματήσουν οι εργασίες κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2 (φυσικού αερίου) απευθύνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ακόμη μια φορά σε ανακοίνωση που εξέδωσε, όπου διαπραγματεύεται τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας και το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της χώρας εξ Ανατολάς.

Της Βένης Παπαδημητρίου

«Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνουν κρίσιμοι οικονομικοί εταίροι στο άμεσο μέλλον, όμως ο αγωγός Nord Stream 2 ενισχύσει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο, απειλεί την εσωτερική αγορά της ΕΕ και δεν ευθυγραμμίζεται με την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, και επομένως χρειάζεται να σταματήσει», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπογραμμίζεται, δε, μεταξύ άλλων πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα αντιλαμβάνεται πλέον την Ρωσία ως “στρατηγικό εταίρο”, απόφαση η οποία προέκυψε μετά από συζητήσεις μεταξύ των ευρωβουλευτών.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιστεύει ότι οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας απαιτούν ένα νέο δίκτυο συνεργασίας μόνο στις περιοχές, οι οποίες είναι αναγκαίες και κοινών συμφερόντων και με μια προοπτική να εξασφαλιστούν σχέσεις καλής γειτονίας με την Ρωσία».

Σε ότι αφορά, τέλος, την συμφωνία Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας (Agreement on Partnership and Cooperation, PCA), το Κοινοβούλιο στάθηκε υπέρ του να διακοπεί.

Ωστόσο, ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream-2 έχει ολοκληρωθεί κατά 34% και μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί υποθαλάσσια, στον πυθμένα της Θάλασσας της Βαλτικής, 830 χιλιόμετρα αγωγού, όπως ανακοίνωσε η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία – “κολοσσός”, Gazprom.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάσθηκαν κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ με τον πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου της εταιρείας Uniper (ένας από τους εταίρους της Gazprom στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream-2) Μπέρνχαρντ Ρόιτερσμπεργκ, στην οποία συζήτησαν τρέχοντα ζητήματα συνεργασίας και παροχής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream-2.

Ολοκλήρωση τεχνικού σχεδιασμού στη Ρωσία

  • Οι τεχνικές λύσεις και οι μέθοδοι κατασκευής στη Ρωσία ολοκληρώθηκαν για να βελτιώσουν την αξιοπιστία τους και να βελτιστοποιηθούν για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων 
  • Βελτιστοποιημένες λύσεις αντικατοπτρίζονται στο επικαιροποιημένο σχέδιο εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΕΠΕ)
  • Έναρξη διαδικασίας ΕΠΕ σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία
  • Υπάρχουν αντισταθμιστικά και αντισταθμιστικά μέτρα, σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία και τα διεθνή πρότυπα.

Αγία Πετρούπολη, Ρωσία: Η Nord Stream 2 AG, ο κατασκευαστής νέου αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Βαλτικής Θάλασσας για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην βασική αγορά της ΕΕ, δημοσίευσε ένα επικαιροποιημένο σχέδιο εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού λεπτομέρειας καθώς και βελτιστοποίηση τις τεχνικές λύσεις και τις μεθόδους κατασκευής του ρωσικού τμήματος. Οι τεχνικές λύσεις και οι μέθοδοι κατασκευής έχουν βελτιστοποιηθεί ώστε να καταστούν οι συνθήκες εδάφους, να βελτιωθεί περαιτέρω η αξιοπιστία και να μειωθούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η ρωσική νομοθεσία απαιτεί όλες οι τροποποιήσεις, συμπεριλαμβανομένων των βελτιώσεων, να αντικατοπτρίζονται στην ενημερωμένη τεκμηρίωση του σχεδίου και να εγκρίνονται σύμφωνα με την καθιερωμένη διαδικασία από τις αρμόδιες αρχές πριν από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, το επικαιροποιημένο σχέδιο έκθεσης για την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Nord Stream 2 και στα δημόσια γραφεία συνδέσμου στα Kingisepp, Bolshoye Kuzyomkino, Kingiseppsky και Ust-Luga. Η επικαιροποίηση της τεκμηρίωσης του έργου είναι τεχνικού χαρακτήρα.

Οι βασικές εξελίξεις αφορούν τις χερσαίες εγκαταστάσεις και περιλαμβάνουν:

  • Αλλαγές στο σχέδιο οικόπεδο, όπως η τοποθέτηση και η διάταξη των κτιρίων.
  • Αλλαγές στον σχεδιασμό θεμελίωσης για την προσαρμογή των συνθηκών εδάφους και τη μείωση της αφυδάτωσης.
  • Αλλαγές στο σχεδιασμό της στοίβας εξαερισμού στην περιοχή μετρήσεων του αγωγού.
  • Αλλαγές στο σύστημα διαχείρισης των υδάτων.
  • Επέκταση του καταλύματος προσωρινής στέγασης για το κατασκευαστικό προσωπικό.
  • Για τη γραμμική τομή, μερική αντικατάσταση κουτιών τάφρων από πασσάλους φύλλων για τη διατήρηση του υδρολογικού καθεστώτος και την αποφυγή της πιθανότητας περιττωμάτων και ροής άμμου.
  • Τροποποιημένη μέθοδος σχεδιασμού και κατασκευής του δρόμου προσωρινής πρόσβασης για την προσαρμογή των περιβαλλοντικών συνθηκών.

Ο Γκρεγκόρι Βίλσεκ, Διευθύνων Σύμβουλος της Άδειας Ρωσίας στη Nord Stream 2 AG, δήλωσε: “Στόχος μας είναι να παραδώσουμε ένα ασφαλές, αξιόπιστο και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου για τις επόμενες δεκαετίες. Οι ειδικοί μας έχουν βελτιστοποιήσει τις μηχανικές λύσεις και τις μεθόδους κατασκευής στη Ρωσία για περαιτέρω ενίσχυση της αξιοπιστίας και μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Το επικαιροποιημένο ΕΠΕ αντανακλά τις τεχνικές τροποποιήσεις που εισήχθησαν κατά την οριστικοποίηση του λεπτομερούς σχεδιασμού του έργου Nord Stream 2 στη Ρωσία“.

Ως υπεύθυνος ανάπτυξης του έργου, η Nord Stream 2 εφαρμόζει ένα ευρύ φάσμα μέτρων για τον μετριασμό, την αντιστάθμιση και την αντιστάθμιση των πιθανών επιπτώσεων στο περιβάλλον σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία και τα διεθνή πρότυπα. Ως εκ τούτου, το βελτιστοποιημένο χρονοδιάγραμμα κατασκευής λαμβάνει υπόψη τις κρίσιμες περιόδους για τα θαλάσσια θηλαστικά, τα ψάρια και τα πουλιά. Προστατευόμενα είδη φυτών έχουν ανασυγκροτηθεί εκτός του διαδρόμου κατασκευής πριν από την έναρξη της εργασίας.

Οι δραστηριότητες κατασκευής παρακολουθούνται από τις αρμόδιες αρχές και από ανεξάρτητους παρατηρητές. Οι δραστηριότητες του έργου στο αποθεματικό Kurgalsky ελέγχονται από την VNII Ecology, ένα εξέχον ρωσικό ερευνητικό ίδρυμα με ειδική πείρα στη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών. Η Royal Haskoning DHV, μια κορυφαία διεθνής συμβουλευτική μηχανικών και περιβαλλοντικών υπηρεσιών, διατηρείται ως παρατηρητής για να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα. Η ERM, ένας παγκόσμιος φορέας παροχής περιβαλλοντικών συμβουλών, υπηρεσιών υγείας, ασφάλειας, κινδύνου και κοινωνικών συμβουλών, ελέγχει τακτικά τις εργασίες κατά του συστήματος περιβαλλοντικής και κοινωνικής διαχείρισης του έργου.

Σε αναμονή της ολοκλήρωσης του αγωγού, με την ελπίδα να τηρηθούν οι κανόνες, χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις στο περιβάλλον και όχι μόνο…

Διαφήμιση