Αρχική Ενέργεια Εβδομάδα εξελίξεων στα ενεργειακά

Εβδομάδα εξελίξεων στα ενεργειακά

0
East Med gas pipeline - Φυσικό αέριο
Διαφήμιση

Μια γεμάτη εβδομάδα ανοίγει για τη χώρα με βάση τα σχέδια και τις ευκαιρίες που ανοίγουν στα ενεργειακά στην Αν. Μεσόγειο.

Του Κώστα Κέντζου

Ενδεικτική η δραστηριότητα του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, ο οποίος, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την Τρίτη 19/3, θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο, στο πλαίσιο της οποίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο Β’, προκειμένου να συζητήσει το Κυπριακό και ειδικότερα τη στάση της Αγκυρας στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, όπως επίσης και τις «γενικότερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι ίδιες πηγές συνδέουν ευθέως την επίσκεψη Κατρούγκαλου στην Κύπρο με τη συνάντησή του την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου, όπου κατά πληροφορίες συζητήθηκαν σε «θετικό κλίμα» το Κυπριακό και πώς θα επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, η προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε όλα τα επίπεδα, όπως και τα Ενεργειακά σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Ζήτημα που συνδέεται απευθείας με θέματα που άπτονται κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως ο καθορισμός χωρικών υδάτων και ΑΟΖ.

Επίκειται, άλλωστε, την Πέμπτη 21/3, μετά τις συνεννοήσεις του στην Κύπρο, νέα συνάντηση Κατρούγκαλου – Τσαβούσογλου, στην Αττάλεια, «στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο πλευρών να πυκνώσουν τις επαφές τους για τακτικότερη ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος αλλά και για τη διατήρηση αποτελεσματικών δίαυλων επικοινωνίας», όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Προσθέτουν ότι εκτός από την ενημέρωση της κυπριακής ηγεσίας για τη συνάντηση Κατρούγκαλου – Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, η επίσκεψη Κατρούγκαλου εντάσσεται στον «ευρύτερο συντονισμό» Αθήνας – Λευκωσίας και πραγματοποιείται ενόψει των συνομιλιών στην Αττάλεια, αλλά και της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ (την Τετάρτη 20/3 στην Ιερουσαλήμ), παρουσία και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Ο Γ. Κατρούγκαλος θα συνοδεύσει εκεί τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, που αναμένεται στις παρεμβάσεις του να εστιάσει στα Ενεργειακά και τη στρατιωτική συνεργασία. Αναμένεται δε εκεί υπογραφή διακρατικής συμφωνίας που αφορά τον αγωγό EastMed.

Όπως λέγεται, η συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη συνάντηση αποτελεί μια ξεκάθαρη στήριξη των ΗΠΑ στον αγωγό και παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα προς Ρωσία και Τουρκία, στήριξης του άξονα συνεργασίας των τριών χωρών και της Αιγύπτου για την ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μετά και τις νέες ανακαλύψεις της ExxonMobil στην ΑΟΖ της Κύπρου, oπως και τις κινήσεις που κάνει να κατοχυρώσει παραπέρα δικαιώματα ερευνών στην ισραηλινή ΑΟΖ.

Ειδικότερα, η ανακάλυψη του κοιτάσματος «Γλαύκος» στην Κύπρο και τα πιθανά επιτυχή αποτελέσματα των προγραμματισμένων γεωτρήσεων στη Μεγαλόνησο αλλά και των νέων ερευνών σε παραχωρήσεις στην ΑΟΖ της Αιγύπτου και στην Ελλάδα, νοτιοδυτικά της Κρήτης, δημιουργούν μια νέα δυναμική στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που διευκολύνει σημαντικές αποφάσεις για νέες οδούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπως ο αγωγός ΕastMed ενισχύοντας και τον ρόλο της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού ενεργειακού κέντρου, όπως εγκαινιάστηκε ήδη με τον αγωγό Τap.

Άλλωστε Ελλάδα – Κύπρος και Ισραήλ, αλλά και Αίγυπτος, επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για τον ΕastMed σε συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Ενέργειας στο περιθώριο του συνεδρίου CERAWeek στο Χιούστον των ΗΠΑ, για το οποίο έγραψε αναλυτικά το ecozen σε προηγούμενο ρεπορτάζ. Στη συνάντηση παρευρέθη και ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Μαρκ Μενέζες.

Η διεύρυνση της διακρατικής συμμαχίας Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου για τη στήριξη του ΕastMed με τη συμμετοχή της Αιγύπτου ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις βασικές επιδιώξεις της άτυπης αυτής συνάντησης των υπουργών Ενέργειας των τεσσάρων χωρών στο Χιούστον.

Το έμπρακτο ενδιαφέρον της προς τον αγωγό ΕastMed εξέφρασε και η Ε.Ε. εγκρίνοντας κονδύλι ύψους 34,5 εκατ. ευρώ για τις τελικές μελέτες και τον σχεδιασμό του έργου.

Διαφήμιση