Αρχική Επιστήμη Ένα νόμισμα αφιερωμένο στον Στίβεν Χόκινγκ

Ένα νόμισμα αφιερωμένο στον Στίβεν Χόκινγκ

0
hawking50p1203a
Διαφήμιση

Ένα καινούριο νόμισμα εμπνευσμένο από τον σπουδαίο επιστήμονα της εποχής μας Στίβεν Χόκινγκ δημιούργησε το Βρετανικό Βασιλικό Νομισματοκοπείο. Ένα νόμισμα πενήντα πενών, που έχει σκοπό να αποτίσει φόρο τιμής στο έργο του μεγάλου φυσικού που ασχολήθηκε με τις μαύρες τρύπες.

skynews stephen hawking brief 4452263
Ένα καινούριο νόμισμα εμπνευσμένο από τον σπουδαίο επιστήμονα της εποχής μας Στίβεν Χόκινγκ δημιούργησε το Βρετανικό Βασιλικό Νομισματοκοπείο

Το συλλεκτικό νόμισμα -δεν θα τεθεί σε κυκλοφορία- θα είναι διαθέσιμο σε χρυσό, ασήμι και ασήμι διπλού πάχους (γνωστό ως piedfort). Σε αυτό είναι χαραγμένο με κεφαλαία γράμματα το όνομα του φυσικού που έφυγε από τη ζωή το 2018, πάνω από ένα σχέδιο ομόκεντρων «κύκλων» που αναπαριστά μια μαύρη τρύπα. Η Βρετανή χαράκτρια Εντουίνα Έλις (Edwina Ellis) θέλησε να «χωρέσει μια μεγάλη μαύρη τρύπα σε ένα μικρό νόμισμα». Επιπλέον, στο νόμισμα είναι χαραγμένος ο μαθηματικός τύπος της κατά γενική ομολογία σημαντικότερης επιστημονικής ανακάλυψης του Χόκινγκ: ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι εντελώς μαύρες και ότι εκπέμπουν ακτινοβολία, κάτι που σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα εξαφανιστούν.

crophawkingcoin2
Το καινούργιο νόμισμα των 50 πενών είναι το τελευταίο μιας σειράς βρετανικών νομισμάτων προς τιμήν φυσικών

Η Έλις, σχεδιάζοντας το νόμισμα, στράφηκε στην «παιχνιδιάρικη» πλευρά του Χόκινγκ και την ικανότητά του να εξηγεί περίπλοκες ιδέες με απλό τρόπο. «Ο Στίβεν Χόκινγκ έκανε προσβάσιμα, ελκυστικά και αρεστά τα δύσκολα θέματα, και αυτό θέλησα να απεικονίσω με το σχέδιό μου, για το οποίο πηγή έμπνευσης ήταν μια διάλεξη που έδωσε στη Χιλή, το 2008» εξήγησε. «Ο Χόκινγκ, στην καλύτερη παιχνιδιάρικη διάθεσή του, προσκαλεί το ακροατήριο να στοχαστεί, περιεργαζόμενο μια μαύρη τρύπα, πριν μπει μέσα» είπε.

Το καινούργιο νόμισμα των 50 πενών είναι το τελευταίο μιας σειράς βρετανικών νομισμάτων προς τιμήν φυσικών, συμπεριλαμβανομένων αυτού με τον Κάρολο Δαρβίνο (2009) και αυτού με τον Ισαάκ Νεύτωνα (2017). Το κοινό μπορεί να το προμηθευτεί από τον ιστότοπο του The Royal Mint.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ Sky Express απέσπασε ακόμα δυο σημαντικά βραβεία
Επόμενο άρθροΔύο «χαμένες» επιστολές του Τέσλα βρέθηκαν στη Σερβία