Η ώρα άλλαξε, πήγαμε μια ώρα μπροστά, και ίσως, είναι η τελευταία φορά, που γίνεται αλλαγή της ώρας, πανευρωπαϊκά.
Οι απόψεις διίστανται, σε ό,τι αφορά, το «πάγωμα» της αλλαγής της ώρας.
Ο Αστροφυσικός κ. Διονύσης Σιμόπουλος, αναφέρει τα ακόλουθα, και δεν έχει άδικο: «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η θερινή ώρα βοηθά περισσότερο τον άνθρωπο επειδή φαίνεται ότι μεγαλώνει η ημέρα και αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα. Από την άλλη, αν διατηρηθεί η θερινή ώρα, τον χειμώνα θα ξημερώνει περίπου από τις 7.30 έως τις 8.30. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι νύχτα όταν πολλοί εργαζόμενοι και οι μαθητές θα πηγαίνουν στη δουλειά ή στο σχολείο τους. Η αλήθεια είναι ότι θα προτιμούσα να συνεχιστεί το σύστημα που έχουμε μέχρι σήμερα».
Ο κ. Σιμόπουλος σημειώνει ότι υπάρχουν μελέτες για πολλά θέματα που υποστηρίζουν τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών.
Το έτος 1932 άλλαξε η ώρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Οι Έλληνες έβαλαν για πρώτη φορά τα ρολόγια τους μία ώρα μπροστά το 1932, αλλά το εγχείρημα κρίθηκε αποτυχημένο. Όπως και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης έτσι και για την Ελλάδα οι επιπτώσεις της πετρελαϊκής κρίσης ήταν τόσο έντονες, ώστε το 1975 κρίθηκε απαραίτητη η εφαρμογή της θερινής ώρας για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας.
Η αλλαγή της ώρας δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Συνέβαινε και στην αρχαιότητα!
Πάντως, από την αρχαιότητα οι άνθρωποι έκαναν αλχημείες και υπολόγιζαν την ώρα με τρόπο που διευκόλυνε τις καθημερινές δραστηριότητες στην ύπαιθρο. Στη σύγχρονη εποχή, ο πρώτος που σκέφτηκε ότι η μετατόπιση της ώρας θα έφερνε οικονομικά οφέλη ήταν ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, ο οποίος το 1784 έστειλε επιστολή στο «Journal de Paris» και πρότεινε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, στους Παριζιάνους να ξυπνούν μία ώρα νωρίτερα για να κάνουν οικονομία στα κεριά που χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πιο επιστημονική ήταν η προσέγγιση του Νεοζηλανδού εντομολόγου Τζορτζ Χάντσον, ο οποίος παρατήρησε ότι η μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας τούς καλοκαιρινούς μήνες τον βοηθούσε να συλλέξει περισσότερα έντομα.
Ο Χάντσον δημοσίευσε δύο επιστημονικές εργασίες, το 1895 και το 1898, στις οποίες πρότεινε να γυρίζουν οι δείκτες του ρολογιού δύο ώρες μπροστά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στην Αγγλία ήταν ο Γουίλιαμ Γουίλετ ο οποίος πρότεινε για πρώτη φορά την εφαρμογή της θερινής ώρας. Ένα καλοκαιρινό πρωινό του 1905, ο Γουίλετ μπήκε στο τρένο και διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι Λονδρέζοι κοιμούνταν κατά τη διάρκεια της διαδρομής επειδή ακόμα δεν είχε ξημερώσει.