Αρχική Επιστήμη Ετερόφυλα δίδυμα: Τα κορίτσια ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στην τεστοστερόνη

Ετερόφυλα δίδυμα: Τα κορίτσια ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στην τεστοστερόνη

0
baby
Διαφήμιση

Τα κορίτσια που μοιράστηκαν τη μήτρα της μητέρας τους με δίδυμο αδελφό ενδέχεται να έχουν εκτεθεί προγεννητικά στην τεστοστερόνη. Αυτό ίσως έχει μακροχρόνιες αρνητικές επιδράσεις σε αυτές τις γυναίκες.

Διεθνής επιστημονική ομάδα εξέτασε στοιχεία για όλες τις δίδυμες γεννήσεις στη Νορβηγία για περίοδο 12 ετών, και διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που εκτέθηκαν προγεννητικά στη μήτρα της μητέρας τους στην τεστοστερόνη του δίδυμου αδελφού παρουσίασαν δυσμενή αποτελέσματα στην εκπαίδευση και την εργασία μαζί με αλλαγμένα πρότυπα γάμου και γονιμότητας ως ενήλικες γυναίκες.

mora 2

Πρόκειται, για την πρώτη μελέτη παρακολούθησης ανθρώπων για περισσότερα από 30 χρόνια, από τη γέννηση μέχρι την σχολική φοίτηση και την ενηλικίωση.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία για 13.800 δίδυμους τοκετούς μεταξύ 1967 και 1978 για να δείξουν ότι οι γυναίκες που εκτέθηκαν παθητικά στην τεστοστερόνη του δίδυμου αδελφού στη μήτρα τη μητέρας τους είναι λιγότερο πιθανό να αποφοιτήσουν από το γυμνάσιο (-15,2%), να ολοκληρώσουν το κολλέγιο (-3,9%) ή να παντρευτούν (-11,7 %).

Έχουν επίσης χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας (-5,8%). Η μελέτη υποστηρίζει την «υπόθεση της μεταφοράς/διάχυσης τεστοστερόνης» σε δίδυμα διαφορετικού φύλου, η οποία υποδηλώνει ότι τα θηλυκά δίδυμα εκτίθενται σε τεστοστερόνη (η ποσότητα διαφέρει από κύηση σε κύηση, και ως εκ τούτου και το αποτέλεσμα) μέσω του αμνιακού υγρού ή μέσω της κυκλοφορίας του αίματος της μητέρας που μοιράζονται με τον δίδυμο αδελφό τους.

mora 1

Η εξήγηση

Μια εξήγηση για τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις που ανακάλυψαν οι ερευνητές είναι αλλαγές στη συμπεριφορά. Σε αντίθεση με τα θηλυκά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αρσενικά δίδυμα δεν βιώνουν μακροπρόθεσμες συνέπειες από την συνύπαρξη στη μήτρα με δίδυμο θηλυκό.

Από τον Καθηγητή Γενετικής Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη

*Βιβλιογραφία. Aline Bütikofer, David N. Figlio, Krzysztof Karbownik, Christopher W. Kuzawa, and Kjell G. Salvanes. Evidence that prenatal testosterone transfer from male twins reduces the fertility and socioeconomic success of their female co-twins. PNAS, 18/3/2019, Ελεύθερα προσβάσιμη.

 

Διαφήμιση