Αρχική Επιστήμη Το Αλτσχάιμερ πιθανόν πλήττει και τα δελφίνια

Το Αλτσχάιμερ πιθανόν πλήττει και τα δελφίνια

0
dolphin 1974975 960 720
Διαφήμιση

Μελέτες πάνω στον εγκέφαλο δελφινιών που είχαν καταλήξει στις ακτές της Φλόριντα και της Μασαχουσέτης, έφεραν στο φως στοιχεία που αποδεικνύουν ότι και τα δελφίνια πλήττονται από την νόσο του Αλτσχάιμερ, ενώ δημιουργήθηκαν και νέα δεδομένα σχετικά με τον παράγοντα των κυανοβακτηρίων στην εξέλιξη της νόσου.

Αμερικανοί και άλλοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν πλάκες β-αμυλοειδούς– της τοξικής πρωτεΐνης, που αποτελεί χαρακτηριστικό σημάδι στους ανθρώπους της νόσου Αλτσχάιμερ– στον εγκέφαλο δελφινιών που είχαν εξοκείλει σε ακτές της Φλόριντα και της Μασαχουσέτης.

dolphin 211871 960 720

Η ανάλυση του εγκεφαλικού ιστού των θαλάσσιων θηλαστικών αποκάλυψε επίσης την παρουσία της τοξίνης ΒΜΑΑ, που παράγεται από κυανοβακτήρια. Προηγούμενες εργαστηριακές μελέτες με πειραματόζωα έχουν δείξει ότι η ΒΜΑΑ πυροδοτεί το σχηματισμό πλακών βήτα-αμυλοειδούς και νευροϊνιδιακών συμπλεγμάτων στον εγκέφαλο των ζώων. Είναι οι ίδιες ανωμαλίες που συναντώνται και στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής το νευροπαθολόγο δρα Ντέιβιντ Ντέιβις του Τμήματος Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα κατά πόσο οι πλάκες τύπου Αλτσχάιμερ και η τοξίνη ήταν οι αιτίες που τα δελφίνια βγήκαν στις ακτές.

«Βρήκαμε πλάκες βήτα-αμυλοειδούς και κατεστραμμένους νευρώνες στους εγκεφαλικούς ιστούς των δελφινιών που είχαν πεθάνει στις παραλίες», δήλωσε ο Ντέιβις.

dolphin 1611509 960 720

«Δεν μπορούμε όμως να είμαστε σίγουροι ότι η χρόνια έκθεση σε κυανοβακτήρια είναι δυνατό όντως να πυροδοτήσει Αλτσχάιμερ σε ανθρώπους, αλλά προσωπικά δεν θα ήθελα να το διακινδυνεύσω», πρόσθεσε ο ωκεανογράφος Λάρι Μπραντ του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.

«Μέχρι να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες που θα ξεκαθαρίσουν το ζήτημα, οι άνθρωποι καλά θα έκαναν να αποφεύγουν την έκθεση σε κυανοβακτήρια», δήλωσε ο εθνοβοτανολόγος Πολ ‘Αλαν Κοξ του ερευνητικού κέντρου Brain Chemistry Labs.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση