Αρχική Ειδήσεις Τελευταίο ταξίδι για την Νίκη Γουλανδρή

Τελευταίο ταξίδι για την Νίκη Γουλανδρή

0
ΝΙΚΗ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ (2)
Διαφήμιση

Μια κυρία της Επιστήμης, της Πολιτικής και του Πολιτισμού που αφιέρωσε την ζωή της στην Προστασία του Περιβάλλοντος, ξεκίνησε  για το τελευταίο της ταξίδι τα ξημερώματα του Σαββάτου 9 Φεβρουαρίου.

Η κυρία Νίκη Γουλανδρή, Ελληνίδα ευεργέτιδα και επιτυχημένη βοτανική ζωγράφος, ήταν παντρεμένη με τον Άγγελο Γουλανδρή, με τον οποίον ίδρυσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή το 1965.

Βοήθησε στην εικονογράφηση αρκετών βοτανολογικών βιβλίων, όπως τα Wild Flowers of Greece (Άγρια άνθη της Ελλάδας) από τους Κ. Γουλιμή και W.T. Stearn, και Peonies of Greece (Παιώνιες της Ελλάδας) από τους U.T. Stearn και P.H. Davies.

Ήταν αντιπρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Γουλανδρή. Στο παρελθόν διετέλεσε υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1974), Γενική Γραμματέας Υγείας (1974), επίτιμη αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (1975–80), και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Εξέλιξη της UNESCO.

ΝΙΚΗ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ (1)

Είχε κερδίσει βραβείο Global 500 του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών το 1990, ενώ το 1991 ονοματίστηκε Γυναίκα της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κίνημα.

Η κα. Γουλανδρή αγωνίστηκε όσο κανένας άλλος για την σύνδεση του Πολιτισμού με την αγάπη για την φύση.

Γεννήθηκε το 1925 και αφού αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, η Νίκη Γουλανδρή σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και τη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Φρανκφούρτης υπό την επίβλεψη των φιλοσόφων Τέοντορ Αντόρνο και Μαξ Χορκχάιμερ. Ήταν, επίσης, επίτιμη διδάκτωρ φιλοσοφίας στην επιστήμη του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στην Σουηδία.

Στη συνέντευξη της στην κα Κατερίνα Λυμπεροπούλου το 2012 στο ΒΗΜΑ  εξηγούσε πώς προέκυψαν οι ελαιογραφίες της με θέμα τα ελληνικά φυτά.

«Η εποχή της ελαιογραφίας αποτελεί την πρώτη περίοδο της ζωγραφικής μου ενασχόλησης. Τα θέματά μου, εμπνευσμένα από το ελληνικό τοπίο, με έφεραν κοντά στην ελληνική φύση. Η γνωριμία μου με τα σπάνια ελληνικά φυτά ήταν το έναυσμα για να αφιερωθώ μέχρι σήμερα στη βοτανική ζωγραφική και στην υπηρεσία της φύσης».

Σύμφωνα με την ίδια η ιδέα προήλθε από τον Αλέκο Φασιανό, ο οποίος προσέφερε τους χώρους της γκαλερί «Ιρις» στο κέντρο της Αθήνας για να την κάνει γνωστή στο κοινό αλλά και για να ενισχύσει το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας που ως ιδιωτικού δικαίου κοινωφελές ίδρυμα επλήγει επίσης από την οικονομική κρίση της χώρας μας.

ΝΙΚΗ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ (3)

Η κηδεία της πολυτάλαντης αυτής γυναίκας, θα γίνει την Τρίτη στην Ιερά Μητρόπολη Κηφισιάς.

 

Πηγές: wikipedia, To BHMA

 

Διαφήμιση