Αρχική Περιβάλλον Η Συνταγματική Αναθεώρηση και ο ορισμός του Δάσους

Η Συνταγματική Αναθεώρηση και ο ορισμός του Δάσους

0
Κτηματόλογιο
Διαφήμιση

Στην αναθεώρηση οπωσδήποτε του άρθρου 24 του Συντάγματος, που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, επέμεινε ιδιαίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσoτάκης, μιλώντας σήμερα στο κοινοβούλιο, στη σχετική συζήτηση για το ποιες διατάξεις θα κριθούν ως αναθεωρητέες από την επόμενη Βουλή.

Του Κώστα ΚΕΝΤΖΟΥ

Θυμίζουμε το άρθρο 24 σήμερα τονίζει: «Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων. Η σύνταξη δασολογίου συνιστά υποχρέωση του Κράτους. Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός αν προέχει για την Εθνική Oικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον».

ktimatologio

Προσθέτει: «H χωροταξική αναδιάρθρωση της Xώρας, η διαμόρφωση, η ανάπτυξη, η πολεοδόμηση και η επέκταση των πόλεων και των οικιστικών γενικά περιοχών υπάγεται στη ρυθμιστική αρμοδιότητα και τον έλεγχο του Kράτους, με σκοπό να εξυπηρετείται η λειτουργικότητα και η ανάπτυξη των οικισμών και να εξασφαλίζονται οι καλύτεροι δυνατοί όροι διαβίωσης. Oι σχετικές τεχνικές επιλογές και σταθμίσεις γίνονται κατά τους κανόνες της επιστήμης. Η σύνταξη εθνικού κτηματολογίου συνιστά υποχρέωση του Κράτους».

H ισχύουσα ερμηνευτική δήλωση

Εμπεριέχεται, δε, στο άρθρο, ως ερμηνευτική δήλωση ότι «Ως δάσος ή δασικό οικοσύστημα νοείται το οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπάρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασής τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές). Δασική έκταση υπάρχει όταν στο παραπάνω σύνολο η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά».

trees

Με αεροφωτογραφίες του 1975

Θυμίζουμε, η ΝΔ είχε ζητήσει και κατά τη διαδικασία του 2005-2006 την αναθεώρηση του άρθρου 24 με το σκεπτικό, όπως εξηγούν στελέχη της ΝΔ στο ecozen,  «να αντιμετωπιστούν ορισμένοι από τους συνταγματικούς περιορισμούς, οι οποίοι δεν μας επιτρέπουν σήμερα μια περιβαλλοντική πολιτική που να είναι πιο σύγχρονη και πιο εναρμονισμένη με τις προκλήσεις τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε».

Προσθέτουν ότι αντίκεινται στη μεταβολή του προορισμού των δασών, αλλά κάνουν σαφές ότι αποδέχονται  ένα ενδεχόμενο αποχαρακτηρισμού τους, αν προκύψει άλλη χρήση την οποία επιβάλλει επιτακτικό δημόσιο συμφέρον. Τονίζουν, άλλωστε, ότι αυτό προβλέπεται και από το ισχύον Σύνταγμα με την επίκληση δημοσίου συμφέροντος.

Σε κάθε περίπτωση – και σε ένα στοιχείο που κάνει τη διαφορά σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα – βάζουν ως  «κόκκινη γραμμή» για τη δασοπροστασία ότι πρέπει να λογίζεται ως δάσος έκταση η οποία θα φέρει τα χαρακτηριστικά του δάσους την 11η Ιουνίου 1975, την ημερομηνία, δηλαδή, που τέθηκε σε ισχύ το σημερινό Σύνταγμα.

Να μην λαμβάνονται δηλαδή υπόψη πρότερες ημερομηνίες και τι ίσχυε τότε σε ό,τι αφορά τη δασοκάλυψη της χώρας.

Αλλωστε, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης έλεγε σήμερα στη Βουλή: «ναι, λύνουμε και την εκκρεμότητα με τον ορισμό του δάσους. Είναι μια εκκρεμότητα που ταλαιπωρεί εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Πρέπει να τη λύσουμε και πρέπει να τη λύσουμε συνταγματικά. Ορίζοντας το 1975 ως σημείο αφετηρίας για τον ορισμό του δάσους. Και να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις αεροφωτογραφίες για να μπορέσουμε επιτέλους να λύσουμε αυτή την εκκρεμότητα».

Προτάσσουν

Γενικά, στην αξιωματική αντιπολίτευση προτάσσουν:

  • Ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού εντός 4
    ετών έτσι ώστε οι αρμόδιοι φορείς, αλλά και οι ιδιώτες, να γνωρίζουν τις
    προβλεπόμενες χρήσεις γης για κάθε περιοχή, να αποφεύγονται οι
    συγκρούσεις μεταξύ σχεδίων και να διευκολύνεται η πραγματοποίηση των
    απαραίτητων έργων υποδομής.
  • Προώθηση Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων σε κρίσιμους τομείς
    (τουρισμός, logistics, ορυκτοί πόροι, αναθεώρηση Βιομηχανίας, ΑΠΕ και
    Υδατοκαλλιεργειών.
  • Σύνδεση κατηγοριών χρήσεων γης με τους κωδικούς δραστηριότητας της
    εφορίας (ΚΑΔ) ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης να γνωρίζει αυτόματα
    που μπορεί να ασκήσει τη δραστηριότητα που επιθυμεί.
  • Κατηγοριοποίηση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων με βάση τις
    περιβαλλοντικές επιπτώσεις και κατάργηση της απαρχαιωμένης
    κατηγοριοποίησης ανά επίπεδο όχλησης.
Διαφήμιση