Αρχική Ενέργεια Σταθάκης: Ανοίγει τα χαρτιά του για Γεωθερμία, ΑΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, τιμολόγια

Σταθάκης: Ανοίγει τα χαρτιά του για Γεωθερμία, ΑΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, τιμολόγια

0
Χρηματιστηρίου Ενέργειας
Διαφήμιση

«Η Γεωθερμία έχει ένα πολύ κακό παρελθόν στην Ελλάδα. Έγιναν ατυχείς προσπάθειες σε παλαιότερες δεκαετίες με αποτέλεσμα να μην τη χρησιμοποιούμε σήμερα. Όμως, η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες γεωθερμικών πεδίων».

Τάδε έφη ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής.

Παρέπεμψε σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που κατατίθεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, και ανάμεσα σε άλλα στοχεύει να ξεκαθαρίσει το νομοθετικό πλαίσιο και να δημιουργήσει μια νέα αρχή για το θέμα γεωθερμίας.

«Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που υποβάλαμε στην Κομισιόν για το 2030, προβλέπει μια μεγάλη ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), σχεδόν διπλασιασμό τους. Σε αυτό το πλαίσιο η γεωθερμία είναι ένα κομμάτι για το οποίο προσβλέπουμε να έχουμε πολύ θετική πρόοδο», είπε ο υπουργός.

Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια

Για τον ενεργειακό χάρτη και το περιβάλλον

Μιλώντας γενικότερα για τον ενεργειακό χάρτη και το περιβάλλον, ο υπουργός παρέπεμψε σε εκτιμήσεις που έχει κάνει η Διεθνής Ένωση Ενέργειας, λέγοντας ότι τοποθετεί την Ελλάδα στις χώρες που έχουν κάνει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια.

«Ουσιαστικά, έχουμε προσαρμόσει όλο το σύστημα ενέργειας στους διεθνείς κανόνες. Απελευθερώσαμε τις αγορές ενέργειας (φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός), ιδρύεται το Χρηματιστήριο Ενέργειας, που αποτελεί βασικό θεσμό. Επιπλέον, μέχρι τα τέλη του 2019 αρχές του 2020 θα έχουμε εφαρμόσει το target model, που είναι ο κανόνας στην Ευρώπη, θα έχουμε, δηλαδή, και μια διασύνδεση με τις γειτονικές χώρες. Οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν προχωρήσει μαζί με τις κρατικές υποδομές», σημείωσε.

μηδενική κατανάλωση ενέργειας

Σε καλό δρόμο οι ΑΠΕ αλλά βρισκόμαστε πίσω…

Πρόσθεσε ότι όσον αφορά το ενεργειακό μείγμα, σήμερα παράγουμε από ΑΠΕ περίπου το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας, «άρα είμαστε σε καλό δρόμο» σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε βάλει έναν πολύ υψηλό στόχο για το 2030, που είναι να φτάσουμε το 57%, δηλαδή σχεδόν διπλασιασμός. Πρακτικά οι ΑΠΕ θα αντικαθιστούν όποιες λιγνιτικές μονάδες κλείνουν τον κύκλο ζωής τους. Μόνο ΑΠΕ, δηλαδή, κατά κύριο λόγο και φυσικό αέριο που σταθεροποιεί το σύστημα.

Η εξοικονόμηση ενέργειας έχει πιο φιλόδοξο στόχο για το 2030. Η Ελλάδα βρίσκεται πίσω σε αυτό τον τομέα. Πρέπει να εξοικονομούμε 1,5% κάθε χρόνο σε όλες τις δραστηριότητες (βιομηχανία, τουρισμό, κτήρια, μεταφορές κα). Θα χρειαστούμε ένα “Εξοικονομώ” κάθε χρόνο, με δεδομένο το γερασμένο κτηριακό απόθεμα. Οσον αφορά τους στόχους για την κλιματική αλλαγή πάμε καλά, πετυχαίνουμε τους στόχους που έχουν τεθεί για τη μείωση των αέριων ρύπων» κατέληξε.

ΔΕΠΑ

Διάσπαση της ΔΕΠΑ

ΣΕ ότι αφορά άλλα θέματα του αναμενόμενου νομοσχεδίου, είπε ότι κομμάτι του αφορά και τη ΔΕΠΑ, «Τη διάσπαση, δηλαδή, της ΔΕΠΑ σε δυο εταιρείες μετά τη συμφωνία που κάναμε με τους θεσμούς. Η ΔΕΠΑ αντί να ιδιωτικοποιηθεί θα σπάσει στη “ΔΕΠΑ Υποδομών”, δηλαδή τα δίκτυα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο. Το τμήμα της εμπορικής δραστηριότητας, η “ΔΕΠΑ Εμπορίας”, θα ιδιωτικοποιηθεί και το δημόσιο θα κρατήσει ένα μικρό ποσοστό.

Προσεγγίσαμε το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων στην ενέργεια με μια βασική αρχή ότι οι υποδομές θα παραμείνουν δημόσιες και τα εμπορικά τμήματα θα ιδιωτικοποιηθούν. Αυτό το τηρήσαμε σε όλες τις περιπτώσεις (πχ ΑΔΜΗΕ) και το τηρούμε και στη ΔΕΠΑ».

Για, δε, το εργασιακό καθεστώς στη ΔΕΠΑ, υποστήριξε: «Κληρονομήσαμε ένα απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς στη ΔΕΠΑ. Ενας πολύ μικρός αριθμός εργαζομένων είναι αορίστου χρόνου, δηλαδή μόνιμο προσωπικό, αλλά έχουμε κι ένα υπερπολλαπλάσιο αριθμό εργολαβικών εργαζομένων.

Πρόθεσή μας είναι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των εταιρειών (π.χ. τεχνικοί, λογιστές, διοικητικοί υπάλληλοι) από τούδε και εφεξής να προσληφθούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Θέλουμε να καταργήσουμε αυτό το απαράδεκτο εργολαβικό καθεστώς στις εταιρείες ενέργειας. Θα καλυτερεύσει το εργασιακό περιβάλλον, θα έχουν το ίδιο εργασιακό καθεστώς, όπως οι μόνιμοι συνάδελφοί τους που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά με τους εργολαβικούς. Πρόθεσή μας είναι να επιλυθεί το ζήτημα».

ΔΕΗ

Για τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Ερωτηθείς, για τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο υπουργός απάντησε: «Δεν χρειάζεται αύξηση των τιμολογίων. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα μειώνεται για δυο διαδοχικά χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, λόγω του ανταγωνισμού στην αγορά αλλά και εκπτώσεων που προσφέρει η ΔΕΗ.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα της ΔΕΗ. Είχαμε ένα επιτυχές 6μηνο εξόφλησης παλαιότερων χρεών από τελικούς καταναλωτές, κάτι που μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω.

Επιπρόσθετα, η χρηματοοικονομική κατάσταση της ΔΕΗ έχει ξεπεράσει βασικούς σκοπέλους όσον αφορά την αναχρηματοδότηση των δανείων της και ταυτόχρονα κατάφερε σε πολύ δύσκολες συνθήκες, τα τελευταία τρία χρόνια, να μειώσει κατά 1 δισ. ευρώ τα συνολικά δάνειά της που ήταν άνω των 5 δισ. ευρώ. Κάτι που δίνει μεγαλύτερη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα από τη ΔΕΗ, χωρίς αυξήσεις τιμών ρεύματος, για τις οποίες είναι αρνητική η θέση της κυβέρνησης».

λογαριασμούς ΔΕΗ

Για τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμών οφειλών από τη ΔΕΗ

Ερωτηθείς και για τις τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμών οφειλών από τη ΔΕΗ, εκτίμησε:

«Μια καθολική ρύθμιση οφειλών δεν είναι εύκολη. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές κατηγορίες (π.χ. δήμοι, αγροτικές δραστηριότητες, ΤΟΕΒ, εταιρείες που έχουν κλείσει) και ανομοιογενή χρέη από διάφορες κατηγορίες επαγγελματιών, ώστε να προσαρμόζονται τα δεδομένα αποπληρωμής στις δυνατότητας χωρίς να δημιουργήσουν καταστάσεις εις βάρος της ΔΕΗ. Γίνεται κάποια δουλειά ήδη και θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Η εισπραξιμότητα το τελευταίο διάστημα στατιστικά δείχνει μια ικανοποιητική ροή από τις ρυθμίσεις που γίνονται μεμονωμένα ήδη από τη ΔΕΗ», κατέληξε.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here