Αρχική Ενέργεια Απελευθερώνονται πόροι για το Πράσινο Ταμείο

Απελευθερώνονται πόροι για το Πράσινο Ταμείο

0
green
Διαφήμιση

Στο Πράσινο Ταμείο καταλήγουν σήμερα σειρά «πράσινων πόρων», όπως τα πρόστιμα από τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων και από περιβαλλοντικές παραβάσεις, οι πόροι του Ειδικού Φορέα Δασών, οι πόροι από τις εισφορές των διανομών ενέργειας, κ.α.

Το Πράσινο Ταμείο έχει σήμερα ένα τεράστιο αποθεματικό, που αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ και βρίσκεται κατατεθειμένο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε, προβλέπεται αφενός η δυνατότητα διάθεσης στο Πράσινο Ταμείο μέρους των εσόδων από τον εκπλειστηριασμό δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αφετέρου η εξαίρεση ποσών από τον περιορισμό διάθεσης των εσόδων του.

Σημειωτέον, η τροπολογία εισήχθη στο ν/σ “Δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψήφιων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, άλλες διατάξεις για τις άδειες οδήγησης και λοιπές διατάξεις” του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Επισήμως, στόχος της προτεινόμενης ρύθμισης είναι η απελευθέρωση εσόδων του Πράσινου Ταμείου και η διοχέτευσή τους στη στήριξη και προώθηση περιβαλλοντικών δράσεων εφόσον αναμένεται μία σημαντική αύξηση των εσόδων του η οποία για το 2019 θα ανέλθει στο ποσό των 18 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε, το Πράσινο Ταμείο έχει ως αποστολή του την προώθηση της εθνικής περιβαλλοντικής πολιτικής χρηματοδοτώντας σχετικές δράσεις από τους αποκαλούμενους «πράσινους πόρους».

ενεργειακή απεξάρτηση

Απελευθέρωση πόρων και για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Απελευθέρωση πόρων προβλέπεται και για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών, για τα ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα και το ΕΣΠΑ, για την αξιοποίηση δωρεών και χορηγιών και για την καταβολή φόρων και άλλων υποχρεώσεων του Πράσινου Ταμείου, πάνω από το όριο του 2,5%.

σκουπίδια

Παράταση για τους ΦοΣΔΑ

Σημειώνεται ότι στο ίδιο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχει εισαχθεί και δεύτερη τροπολογία του ΥΠΕΝ που αφορά στους ΦοΔΣΑ (Φορείς  Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) και η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την παράταση συγκρότησης τους μέχρι τη δημοσίευση του Νόμου, εντός της οποίας οι Δήμοι θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες σχηματισμού και προσαρμογής των ΦοΔΣΑ.

Δείτε την τροπολογία εδώ:

https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/10947580.pdf

Διαφήμιση