Αρχική Ενέργεια Το περιβάλλον και η ενέργεια… ενώνουν

Το περιβάλλον και η ενέργεια… ενώνουν

0
kykliki oikonomia
Διαφήμιση

Το περιβάλλον και η ενέργεια γεφυρώνουν τις διαφορές μεταξύ των κομμάτων, που  δείχνουν να ομονοούν στο γεγονός ότι οι δύο αυτοί πυλώνες  θα μπορούσαν να αποτελέσουν το εφαλτήριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας στη μεταμνημονιακή περίοδο.

Αυτήν την άποψη υποστήριξαν στην εκδήλωση κοπής πίτας της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΣΔΑ), από κοινού με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος και το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας Ενεργειακής Αξιοποίησης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και οι  αρμόδιοι τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Σκρέκας (πρώην υπουργός Ανάπτυξης) και του ΚΙΝΑΛ κ. Γιάννης Μανιάτης (πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής).

Της Αγγελικής Γυπάκη

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019 με συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και πλήθους επιχειρηματιών του χώρου και αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη για τα πολιτικά ήθη της τελευταίας περιόδου στην χώρα.

Όπως προέκυψε από τις ομιλίες στην εκδήλωση η έμφαση δόθηκε στην βελτίωση της επικοινωνίας πολιτικών και επιχειρηματιών του κλάδου – κυρίως – με την κοινωνία προκειμένου να ανατραπεί το κλίμα καχυποψίας ή άρνησης που εξακολουθεί να κυριαρχεί σε αρκετές περιοχές σχετικά με την εγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων αλλά και στις καλές πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος.  Όπως ελέχθη χαρακτηριστικά, το κλίμα αυτό υπάρχει ακόμη και σε περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από την ανεξέλεγκτη απόθεση στο περιβάλλον κάθε λογής αποβλήτων.

ΥΠΕΝ – ΕΕΣΔΑ: Ευρωπαϊκό φόρουμ για την Κυκλική Οικονομία στην Αθήνα

Ο αν. υπουργός ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, ανακοίνωσε τη διοργάνωση Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Κυκλική Οικονομία από το υπουργείο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συμμετοχή των επιστημονικών, παραγωγικών και επιχειρηματικών φορέων, στις 8 και 9 Απριλίου 2019 στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΣΑ κ. Αλέξανδρος Κατσιάμπουλας επεσήμανε ότι το 2018 τέθηκαν οι βάσεις για δράση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, υλοποιήθηκε κύκλος επαφών με τα μέλη, καταρτίστηκε η πρόταση του Συνδέσμου για αποτελεσματική εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα και αποφασίστηκε η παραγωγή ηλεκτρονικού περιοδικού με στόχο την τακτική ενημέρωση των μελών για τα θέματα του κλάδου.

Στην προσπάθεια βελτίωσης της επικοινωνίας των επιχειρήσεων με τους φορείς της αγοράς στάθηκε ο γενικός γραμματέας της ΕΕΔΣΑ και αντιπρόεδρος του ΠΑΣΕΠΠΕ κ. Αντώνης Παπαδάκης.

aaaa

«Ήμασταν κολλημένοι στον μεσαίωνα των χωματερών και των προστίμων», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, και ανήγγειλε ότι τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ευρωπαϊκό συνέδριο για την κυκλική οικονομία. Στο συνέδριο αναμένεται να παρουσιαστούν οι 37 δράσεις της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία και με την συμμετοχή των εκπροσώπων της επιστημονικής και παραγωγικής δραστηριότητας να τεθούν στόχοι και προτεραιότητες άμεσης εφαρμογής.

Χαρακτηριστικά ο κ Φάμελλος είπε ότι ετοιμάζονται νέες προκηρύξεις μέσω ΕΠΑΝΕΚ για την βιομηχανία, σημειώνοντας ότι χρειάζονται νέες επενδύσεις για να ανταπεξέλθει στους περιορισμούς και τα νέα δεδομένα, που ισχύουν για τα πλαστικά μίας χρήσης. Με έμφαση μίλησε ο κ Φάμελλος για την εφαρμογή της νέας τιμολογιακής πολιτικής για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και τον περιορισμό της ταφής απορριμμάτων από τους Δήμους, ενώ υπογράμμισε ότι το περιβάλλον αποτελεί τον πιο κρίσιμο παράγοντα για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την οικονομική ανάκαμψη.

Ο αν. ΥΠΕΝ μιλώντας στην εκδήλωση της ΕΕΣΔΑ και του ΠΑΣΕΠΠΕ  κάλεσε τις επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε επιχειρηματική αποστολή στη Σερβία, στα τέλη Μαρτίου, με επίκεντρο την οικονομία του περιβάλλοντος. «Κλειστές χωματερές – ανοιχτή κυκλική οικονομία» συνθέτουν, όπως είπε, την πολιτική της κυβέρνησης.

Ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας επεσήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης των προσπαθειών για την κυκλική οικονομία.

Υπέρ της υιοθέτησης του γαλλικού μοντέλου που προβλέπει η συνταγματική κατοχύρωση της πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής τάχθηκε εξάλλου, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.

Διαφήμιση