Αρχική Επιλεγμένα Όλα όσα πρέπει να προσέξουμε τις επόμενες ημέρες

Όλα όσα πρέπει να προσέξουμε τις επόμενες ημέρες

0
snow 3059988 960 720

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία από σήμερα Τρίτη 12/2 αναμένεται σημαντική μεταβολή του καιρού με πτώση της θερμοκρασία, ισχυρούς ανέμους και χιονοπτώσεις σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου.

Οι περιοχές στα βόρεια και τα δυτικά θα είναι οι πρώτες που θα πλήξει το κρύο ενώ από την Τετάρτη, η κακοκαιρία θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώραΒροχές, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι που πιθανόν να φτάσουν τοπικά ακόμα και τα 10 μποφόρ θα πλήξουν τις θαλάσσιες περιοχές, ενώ αναμένονται και χιόνια σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί καθώς την Τετάρτη προβλέπεται κακοκαιρία με χιόνια, παγωνιά και ισχυρούς βοριάδες ακόμα και σε περιοχές της Αττικής, ενώ είναι πιθανόν χιονοπτώσεις να πλήξουν τα βόρεια προάστια της Αθήνας. Ωστόσο, η κακοκαιρία αναμένεται να υποχωρήσει το Σαββατοκύριακο κυρίως στην ανατολική χώρα.

Ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές, ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Επιπλέον, προχώρησε σε ορισμένες συστάσεις προκειμένου οι πολίτες να είναι προετοιμασμένοι σε περίπτωση εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων.

Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας συστήνει λοιπόν, οι πολίτες που βρίσκονται σε περιοχές που αναμένεται ισχυρή κακοκαιρία:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

– Να προφυλάσσονται αμέσως κατά τη διάρκεια μίας χαλαζόπτωσης. Να καταφεύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Σε περίπτωση που πρέπει να μετακινηθούν με αυτοκίνητο, εν μέσω χιονοπτώσεων:

– Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

– Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.

– Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.

Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.

– Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

– Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

– Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΜΥ

 

Σχετικά Άρθρα:

Επιδείνωση καιρού σε ολόκληρη την χώρα

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here