Αρχική Καταστροφές Μια απροσδόκητη σχέση ατμοσφαιρικών ρύπων από φυτά και ανθρώπους

Μια απροσδόκητη σχέση ατμοσφαιρικών ρύπων από φυτά και ανθρώπους

0
Διαφήμιση

Οι επιστήμονες είναι ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του τι ελέγχει τα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια (κυρίως τα PM10 και τα PM2.5) στην ατμόσφαιρα της Γης, μετά τον εντοπισμό νέων συνδέσεων μεταξύ φυσικών μολυσματικών ουσιών και ρύπων από ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι ένας ατμοσφαιρικός ρύπος που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανθρώπινη υγεία όταν τα επίπεδά τους στον αέρα είναι πολύ υψηλά, ενώ μπορούν επίσης να επηρεάσουν το κλίμα.

Διεθνής ομάδα, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και το Forschungszentrum Jülichhung στη Γερμανία, διερεύνησε τον αντίκτυπο των Δευτερογενή οργανικών σωματιδίων (SOA – σ.σ Τα δευτερογενή οργανικά σωματίδια δημιουργούνται κατά την οξείδωση αερίων ενώσεων η οποία παράγει ενώσεις με χαμηλή τάση ατμών)

Τα SOA αποτελούνται από εξαιρετικά μικρά σωματίδια και δημιουργούνται στην ατμόσφαιρα από φυσικές και ανθρωπογενείς εκπομπές. Παράγονται μέσω σύνθετων αλληλεπιδράσεων μεταξύ ηλιακού φωτός και πτητικών οργανικών ενώσεων από δέντρα, φυτά, αυτοκίνητα ή βιομηχανικές εκπομπές.

Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια επηρεάζουν σοβαρά τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων και είναι ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στον πρόωρο θάνατο περίπου 5,5 εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο κάθε χρόνο.

Η διεθνής ομάδα μελέτησε το σχηματισμό λεπτών σωματιδίων SOA από διαφορετικούς ατμούς που εκπέμπονται από φυσικά φυτά και από μείγματα ανθρωπογενών και φυσικών ατμών που αντιδρούν στο εργαστήριο. Σε όλες τις περιπτώσεις, διαπίστωσαν ότι μια μικρότερη ποσότητα σωματιδίων έγινε όταν η ίδια ποσότητα ατμού αντιδρά σε ένα μείγμα παρά όταν αντιδρά μόνη της.

Ο επικεφαλής συγγραφέας, ο καθηγητής Gordon McFiggans, από τη Σχολή Γηπέδων και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Μάντσεστερ, εξηγεί: «Τα ευρήματά μας δείχνουν τώρα ότι πρέπει επίσης να γνωρίζουμε τι ανθρωπογενείς και φυσικές ενώσεις ιχνών που υπάρχουν στην πραγματική ατμόσφαιρα προκειμένου να ποσοτικοποιηθεί η μόλυνση από σωματίδια».

Η μελέτη είναι η πρώτη μελέτη του είδους της που εξετάζει την επίδραση αυτών των σύνθετων μειγμάτων ατμών στη συγκέντρωση μάζας ατμοσφαιρικών σωματιδίων.

Η παρατηρητική ποσοτικοποίηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ ατμών που μπορούν να σχηματίσουν σωματίδια παρέχει την πρώτη ματιά στο πώς οι ρύποι θα αλληλεπιδρούν στα σύνθετα μίγματα που βρίσκονται στην πραγματική ατμόσφαιρα.

Ο καθηγητής McFiggans κατέληξε στο συμπέρασμα: «Η εργασία μας παρέχει έναν χάρτη πορείας για την κατανόηση της μελλοντικής συμβολής των σωματιδίων στην ποιότητα και το κλίμα του αέρα».

Επιμέλεια Κειμένου: Ηλίας Ντράλλος

Διαφήμιση