Αρχική Ενέργεια Κρυμμένος θησαυρός σε Θερμαϊκό και Στρυμονικό

Κρυμμένος θησαυρός σε Θερμαϊκό και Στρυμονικό

0
Energean
Διαφήμιση

Επανέρχονται στη δημοσιότητα εκτιμήσεις και σενάρια ότι τόσο στο Θερμαϊκό όσο και στον Στρυμονικό κόλπο υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ικανά να καταστήσουν τη Βόρεια Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό τροφοδότη και μάλιστα για μεγάλο διάστημα.

Του Κώστα ΚΕΝΤΖΟΥ

Το θέμα έχει προϊστορία και μπόλικο παρασκήνιο καθώς πηγαίνει αρκετά πίσω. Ο Θερμαϊκός κόλπος είχε παραχωρηθεί για έρευνα στην TEXACO τη δεκαετία του 1960 και κατόπιν στην κρατική ΔΕΠ το 1981, ενώ ο κόλπος του Ορφανού (Στρυμονικός) είχε παραχωρηθεί τη δεκαετία του 1960 στην εταιρεία Oceanic και στη συνέχεια το 1984 επίσης στη ΔΕΠ.

Ενα χρόνο αργότερα, το 1985, το ελληνικό Δημόσιο παραχώρησε συνολικά 24 ερευνητικές άδειες σε περιοχές στην ξηρά και τη θάλασσα χωρίς διαγωνισμό. Αποτέλεσμα της ως άνω ερευνητικής δραστηριότητας ήταν η ανακάλυψη του κοιτάσματος πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή του Κατάκολου (Δ. Πελοπόννησος), του κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Επανομή Θεσσαλονίκης, καθώς και συγκεντρώσεων βιογενούς αερίου.

Στην πορεία υπήρξαν αναφορές και εκτιμήσεις από επιστήμονες και ειδικούς του κλάδου ότι οι έρευνες στην Επανομή το 1989 εντόπισαν δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου 19 και 9 εκατ. κυβικών μέτρων αντίστοιχα.

Energean Oil & Gas

«Εν αναμονή»

Σε μια …ημι-επίσημη εκδοχή του τι αποφασίστηκε τότε και γιατί, λέγεται αρμοδίως ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε τότε τεχνογνωσία και υποδομή για την εκμετάλλευση αερίου, εξ ου και δόθηκε εντολή να μπει η αξιοποίηση των δύο κοιτασμάτων στην Επανομή σε «αναμονή».

Η τέτοια διαδικασία υποτίθεται θα κρατούσε τρία με πέντε χρόνια, μέχρι να αποφασιστεί τελικά αν και πως θα δρομολογηθεί η περαιτέρω έρευνα και εκμετάλλευση, ωστόσο μπρος στο ρευστό πολιτικό σκηνικό της ταραγμένης εκείνης εποχής δεν έγινε τίποτε.

Παρόλα αυτά, ακόμα και τώρα αρμόδιες πηγές μιλώντας στο «ecozen» πιθανολογούν ότι οι δύο γεωτρήσεις μπορούν να αξιοποιηθούν, παρέχοντας ηλεκτρικό ρεύμα σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία για τα επόμενα 20 – 30 χρόνια.

υδρογονανθράκων

Εταιρικό ενδιαφέρον αν υπάρχει σοβαρότητα και σταθερότητα

Να θυμίσουμε, εδώ, ότι ήδη από το 2013 με κοινή πρότασή τους οι Εταιρείες Ratio Petroleum και Energean Oil & Gas S.A. είχαν υποβάλλει αίτηση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος για έρευνες υδρογονανθράκων στο Θερμαϊκό κόλπο και τον Στρυμονικό με στόχο την εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Μάλιστα, πληροφορίες εκείνης της εποχής μιλούσαν για κοίτασμα με μέγεθος ανάλογο με το Λεβιάθαν στην ισραηλινή ΑΟΖ.

Επίσης, ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την πρόταση των δύο εταιρειών και τι σηματοδοτούσε για τη Βόρεια Ελλάδα και τη χώρα γενικότερα:

«Αποτελεί μια ακόμα θετική εξέλιξη η εκδήλωση ενδιαφέροντος δύο αξιόπιστων εταιρειών να προχωρήσουν σε έρευνες υδρογονανθράκων στο Θερμαϊκό κόλπο και τον κόλπο του Ορφανού. Αυτό είναι ένα ακόμα βήμα στην συνολική και συστηματική εθνική προσπάθεια για αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου και αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει επιμονή, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σταθερότητα, οι επενδυτές εμπιστεύονται τη χώρα και ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις».

Ο Πρίνος

Σε κοντινή απόσταση, στον Πρίνο η Energean που ερευνά και αξιοποιεί την περιοχή έχει θέσει για φέτος συγκεκριμένους στόχους ανάπτυξης της παραγωγής και των αποθεμάτων.

Συγκεκριμένα, όπως αποτυπώνεται στην Επενδυτική και Επιχειρησιακή Ενημέρωση που δημοσιοποίησε η εταιρεία, πέρα από τη δραστηριότητά της στο Ισραήλ, στην Ελλάδα θα γίνει η πρώτη οριζόντια γεώτρηση στο κοίτασμα Εψιλον στον Πρίνο, ενώ η εταιρεία προγραμματίζει τουλάχιστον ακόμη δύο γεωτρήσεις εντός του έτους, με το ιδιόκτητο γεωτρύπανο Energean Force.

Θυμίζουμε ότι το κοίτασμα του Πρίνου ανακαλύφθηκε το 1974, ενώ το 1994 ανακαλύφθηκε το κοίτασμα του Βόρειου Πρίνου. Επί σειρά ετών, την εκμετάλλευσή του είχε η καναδική Denison Mines, με εντολοδόχο για τις ελληνικές δραστηριότητες την Εταιρεία Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου. Το 1998 διακόπηκε η παραγωγή πετρελαίου λόγω της σταδιακής εξάντλησης του κοιτάσματος και των χαμηλών τιμών πετρελαίου, αλλά τα τελευταία χρόνια η Energean έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις και ερευνητικές δραστηριότητες και έχει αναζωογονήσει την παραγωγική δραστηριότητα, έχοντας συνάψει σύμβαση διάθεσης της παραγωγής στην BP.

Η Energean, που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια την παραγωγή πετρελαίου στον Πρίνο και από τα παράπλευρα κοιτάσματα, πέτυχε το 2018 αύξηση παραγωγής κατά 45% σε ετήσια βάση, στα 4.053 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, αύξηση εσόδων κατά 56%, στα 90,3 εκατ. δολάρια, καθώς και μείωση του κόστους παραγωγής κατά 29%, στα 17,6 δολάρια ανά βαρέλι. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε η πετρελαϊκή εταιρεία, το δ΄ τρίμηνο της χρονιάς ήταν το έκτο συνεχόμενο με αύξηση παραγωγής, η οποία έφτασε τα 4.573 βαρέλια ημερησίως.

Διαφήμιση