Αρχική Πολιτισμός Ανακαλύφθηκε τοιχογραφία του Νάρκισσου στην Πομπηία

Ανακαλύφθηκε τοιχογραφία του Νάρκισσου στην Πομπηία

0
narkissos
Διαφήμιση

Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται σε ένα πλούσια διακοσμημένο σπίτι στην αρχαία Πομπηία ανακάλυψαν μια εκπληκτικά συντηρημένη τοιχογραφία που απεικονίζει τον μυθολογικό κυνηγό Νάρκισσο που ενθουσιάστηκε από τη δική του αντανάκλαση σε μια πισίνα νερού.

Η μορφή του Νάρκισσου, ο οποίος σύμφωνα με το μύθο ερωτεύτηκε την εικόνα του, ήταν ένα αρκετά κοινό θέμα στη ρωμαϊκή πόλη του πρώτου αιώνα.

Η ανακάλυψη, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, βρίσκεται στο αίθριο ενός σπιτιού όπου, τον Νοέμβριο, οι ανασκαφές έφεραν στο φως μια άλλη τοιχογραφία που απεικονίζει μια ερωτική σκηνή από τον ελληνικό μύθο της Λήδας και του Κύκνου.

«Η ομορφιά αυτών των δωματίων μας οδήγησε να αλλάξουμε το έργο και να συνεχίσουμε την ανασκαφή. Στο μέλλον αυτό θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε τουλάχιστον ένα μέρος αυτού του σπιτιού στο κοινό», λέει η διευθύντρια των εργασιών Αλφονσίνα Ρούσο.

Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν επίσης στο άτριουμ της ίδιας κατοικίας δεκάδες γυάλινα σκεύη, οκτώ βάζα από τερακότα και ένα χάλκινο χωνί, σε χώρο κάτω από το κλιμακοστάσιο.

Ο Νάρκισσος

Michelangelo Caravaggio
Πίνακας του Michelangelo Caravaggio

Ο Νάρκισσος είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πρόσωπα στην Ελληνική Μυθολογία. Ένας ωραίος νέος της Βοιωτίας, γιος της Νύμφης Λειριώπης και του ποταμού Κηφισού χάριν του οποίου και αναπτύχθηκαν πολλές παραδόσεις (μύθοι).

Σημαντικότερες εξ αυτών των παραδόσεων ήταν:

  • Κάποια μέρα καθισμένος ο ωραίος Νάρκισσος κοντά σε μια πηγή είδε το πρόσωπό του στα νερά της πηγής. Γοητεύτηκε από την εικόνα του που καθρεφτιζόταν στο νερό και θέλησε, βυθίζοντας το βραχίονα του στο νερό να τη αιχμαλωτίσει. Επειδή όμως παρά τις προσπάθειές του δεν το κατόρθωνε παρέμεινε στη θέση αυτή αυτοθαυμαζόμενος μέχρι που μαράζωσε και πέθανε. Στη θέση εκείνη μετά από λίγο φύτρωσε το ομώνυμο άνθος ως σύμβολο της φθοράς και των χθόνιων θεοτήτων.
  • Ο Νάρκισσος αδιαφορώντας στον προς αυτόν έρωτα, του επίσης ωραίου νέου Αμεινία, κατέστη τελικά ο ηθικός αυτουργός στην αυτοκτονία του δεύτερου. Τότε η Νέμεσις αποφάσισε να τον τιμωρήσει σκληρά με το ίδιο πάθος, υποκινώντας τον, να δει στο νερό της πηγής την εικόνα του (το είδωλό του) και να την ερωτευθεί τόσο ώστε να πεθάνει από τον ανικανοποίητο προς εαυτόν έρωτά του.
  • Ο Νάρκισσος, μετά το θάνατο της επίσης πανέμορφης δίδυμης αδελφής του Ηχούς, με την οποία και ήταν ερωτευμένος, δεν έβρισκε παρηγοριά στη δυστυχία του εκτός από το να βλέπει τον εαυτόν του στο νερό κάποιας πηγής στις Θεσπιές και να θυμάται την αδελφή του. Μέχρι που πέθανε στη θέση εκείνη από εξάντληση.
  • Η γνωστότερη όμως και περισσότερο διαδεδομένη παράδοση για τον Νάρκισσο ήταν η παρακάτω που οφείλεται στον Οβίδιο (στο έργο του “Μεταμορφώσεις” ΙΙΙ 342). Σύμφωνα μ’ αυτή ο ωραίος Βοιωτός νέος, απασχολημένος να θαυμάζει την καθ’ όλα άριστη σωματική του διάπλαση από τις όχθες ποταμού, στα νερά αυτού, δεν έδωσε καμία προσοχή ή δεν ανταποκρίθηκε στον εκδηλούμενο έρωτα της Νύμφης Ηχούς η οποία και συνεχώς τον καλούσε. Αποτέλεσμα ήταν η μεν φωνή της Ηχούς να εξασθενεί συνέχεια σε τρόπο ώστε ν’ ακούγονται μόνο οι τελευταίες συλλαβές και να σβήνει, ο δε Νάρκισσος να πεθαίνει αυτοθαυμαζόμενος στο νερό του ποταμού που το χρησιμοποιούσε ως κάτοπτρο.

Πηγές: en.wikipedia, The Guardian

Διαφήμιση