Αρχική Επιστήμη Βλάβη στο διαστημικό τηλεσκόπιο “Hubble”

Βλάβη στο διαστημικό τηλεσκόπιο “Hubble”

0
hubble telescope 1347645 960 720
Διαφήμιση

Η καλύτερη και πιο πρόσφατα τοποθετημένη κάμερα του 30χρονου διαστημικού τηλεσκοπίου της  NASA «Hubble» δεν λειτουργεί λόγω προβλήματος υλικού. Καθώς οι επιστήμονες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας προσπαθούν  να επιδιορθώσουν την βλάβη, μία άλλη κάμερα και δύο φασματογράφοι, δουλεύουν κανονικά με συνέπεια να μην παρουσιάζεται πρόβλημα στην λειτουργία του τηλεσκοπίου.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις, η αποκατάσταση της βλάβης μπορεί να καταστεί δυσχερέστερη λόγω της επαναλαμβανόμενης διακοπής λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, επειδή επί του παρόντος ορισμένοι από τους βασικότερους κυβερνητικούς υπαλλήλους δεν μπορούν να εργαστούν για την άμεση επίλυση του προβλήματος.

“Το WFC3 είναι το σημαντικότερο εργαλείο απεικόνισης για το Hubble. Δίνει, ειλικρινά, τις πιο εντυπωσιακές εικόνες που έχει δει η ανθρωπότητα », γράφει ο Simon Porter, αστροφυσικός στο Νοτιοδυτικό Ινστιτούτο Ερευνών στο Κολοράντο . “Αλλά προφανώς κάποιοι φράχτες είναι πιο σημαντικοί.”

Η κάμερα(Wide Field Camera 3), που δουλεύει στο ορατό, εγγύς υπέρυθρο και υπεριώδες τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, έχει αποθανατίσει έως σήμερα εντυπωσιακές εικόνες άστρων, και άλλων ουράνιων σωμάτων. Το όργανο που τοποθετήθηκε από αστροναύτες το 2009 κατά την διάρκεια ενός διαστημικού περιπάτου, υπέστη βλάβη και ευτυχώς διαθέτει ηλεκτρονικά «μπακ-απ» που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης.

Το Hubble, που είχε εκτοξευθεί το 1990, κινείται σήμερα σε απόσταση περίπου 560 χιλιομέτρων από τη Γη. Πρόσφατα είχε σταματήσει πρόσκαιρα να λειτουργεί εξαιτίας μιας βλάβης σε γυροσκόπιο προσανατολισμού του.

ΠΗΓΗ: New Scientist, The Guardian

Διαφήμιση