Αρχική Επιχειρείν Η Τήλος και πάλι…δείχνει το δρόμο

Η Τήλος και πάλι…δείχνει το δρόμο

0
Tilos1
Διαφήμιση

Στην Τήλο, γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την αναβίωση της αγροτικής παραγωγής, καθώς πρόκειται για ένα νησί το οποίο αποτελείται από εύφορα εδάφη και άφθονα νερά. Σύμφωνα με τη δήμαρχο Μαρία Καμμά-Αλιφέρη, το νησί «ανέκαθεν βασιζόταν στον αγροτικό τομέα, καθώς λίγες ήταν οι οικογένειες που ασχολούνταν με τη θάλασσα».

Tilos dimarxosΜιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, η δήμαρχος αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια η πλειοψηφία των περίπου 500 μόνιμων κατοίκων απασχολούνται με τον τουρισμό και λίγοι είναι αυτοί που εργάζονται στον πρωτογενή τομέα.

Μεγάλη βοήθεια στην ανασύσταση του πρωτογενή τομέα της Τήλου μπορούν να δώσουν οι νέοι που έχουν απομείνει στο νησί καθώς και οι πρόσφυγες, σημειώνει χαρακτηριστικά η κα.Καμμά-Αλιφέρη.

Η δημοτική αρχή του τόπου προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, λαμβάνοντας την απόφαση να δημιουργήσει μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ), ενώ προχώρησε και στην αγορά ζώων (κατσικιών) με απώτερο στόχο τη δημιουργία κτηνοτροφικής μονάδας και τυροκομείου όπου θα απασχολούνται και πρόσφυγες.

Ωστόσο, πριν από μερικούς μήνες η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έλαβε την απόφαση οι πρόσφυγες να μεταφερθούν στην ενδοχώρα, κάτι που σύμφωνα με τη δήμαρχο της Τήλου, προκαλεί πολλά ερωτήματα καθώς έτσι θα απαξιωθεί και θα κλείσει το κέντρο φιλοξενίας που δημιουργήθηκε στο νησί τα προηγούμενα έτη.

«Εμείς θέλουμε να κάνουμε ουσιαστική ένταξη των προσφύγων στο νησί μας. Μας τους πήραν τώρα αλλά εμείς θα καταφέρουμε να τους γυρίσουμε πίσω» δηλώνει χαρακτηριστικά η κα. Καμμά-Αλιφέρη.

Υπογραμμίζει πως θέλει να τους δώσει κίνητρα και να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα του νησιού αλλά «να μην τους κάνουμε εργάτες, να τους κάνουμε μετόχους, συνεταίρους στην ΚοινΣΕπ και να φέρουμε κόσμο να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα γιατί οι Έλληνες δεν έρχονται» σημειώνει και συμπληρώνει ότι σκοπός είναι «να αναβιώσουμε παραγωγικές δραστηριότητες σε αυτά τα νησιά που αργοπεθαίνουν και οι πρόσφυγες είναι διατεθειμένοι να το κάνουν».

«Η ΚοινΣΕπ έχει ήδη δημιουργηθεί, αποτελείται από ντόπιους και οικονομικούς μετανάστες που βρίσκονται χρόνια στο νησί, ενώ δεν έχει κατατεθεί το καταστατικό, το οποίο είναι έτοιμο, λόγω του προβλήματος που προέκυψε με τους πρόσφυγες», τονίζει η κα.Καμμά-Αλιφέρη

Το όλο έργο χρηματοδοτεί ένας δήμος από τη Γενεύη καθώς «θέλουν να βοηθήσουν το νησί λόγω της μεγάλης αλληλεγγύης που έδειξε στο προσφυγικό και κατά δεύτερον γιατί επικροτούν τη δράση μας να αναβιώσουμε τον πρωτογενή τομέα, βοηθώντας παράλληλα και πρόσφυγες», σημειώνει η δήμαρχος.

Μέχρι στιγμής έχουν αγοραστεί περί τα 50 ζώα (κατσίκια), και στόχος είναι ο αριθμός τους να φτάσει τα 500 ενώ στα σχέδια βρίσκεται και η αγορά αγελάδων. Παράλληλα, η κ. Καμμά-Αλιφέρη, αναφέρει πως σκοπός είναι «να φτιάξουμε τη δική μας ράτσα κατσικιών, τη βελτιωμένη ράτσα της Τήλου. Πρέπει να κάνουμε τη δική μας ράτσα που θα είναι προσαρμοσμένη στο περιβάλλον της Τήλου. Έχουμε βρει τους ανθρώπους που θα στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια που γίνεται».

Στα σχέδια βρίσκεται επίσης και η κατασκευή ενός τυροκομείου όπου θα παράγεται και το τυρί της Τήλου, το οποίο σύμφωνα με τη δήμαρχο «είναι εξαιρετικής ποιότητας και φτιάχνεται με μια τεχνική που γίνεται μόνο εδώ», καθώς και άλλα τυριά τα οποία θα είναι βιολογικά καθώς τα ζώα θα τρέφονται αποκλειστικά με βιολογικές τροφές. «Θέλω να πάμε προς τη βιολογική καλλιέργεια. Θέλω να καταφέρω να απαγορευτούν τα φυτοφάρμακα και να γίνει όλο το νησί βιολογικό».

Βέβαια τα σχέδια δεν σταματούν εκεί για την ΚοινΣΕπ, καθώς το επόμενο βήμα είναι η μεταποίηση των προϊόντων. «Δε μας ενδιαφέρει μόνο η παραγωγή, αλλά και η μεταποίηση», σημειώνει η κ. Καμμά-Αλιφέρη και συμπληρώνει ότι «δε μας ενδιαφέρει να παράγουμε τα προϊόντα και να τα εξάγουμε, θέλουμε και να τα μεταποιούμε. Να παρασκευάζουμε μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, πράγματα που φτιάχνουμε στο νησί και είναι εξαιρετικής γεύσης και ποιότητας».

Σχετικά Άρθρα:

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση