Αρχική Ενέργεια Η Τήλος ανοίγει τον δρόμο για την ενεργειακή ανεξαρτησία

Η Τήλος ανοίγει τον δρόμο για την ενεργειακή ανεξαρτησία

0
photovoltaic 2138992 960 720
Διαφήμιση

Το μικρό νησί Τήλος, που βρίσκεται στο Αιγαίο, 22 μίλια βορειοδυτικά της Ρόδου και ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 500 κατοίκους, βρίσκεται μία ανάσα από την ενεργειακή ανεξαρτησία καθώς με την χρηματοδότηση της Ε.Ε. θα χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η επένδυση συνέβαλλε ώστε να δημιουργηθεί το πρόγραμμα TILOS (Technological Innovation of the Local Scale) το οποίο θα καταστήσει την Τήλο το πρώτο νησί της Μεσογείου που θα επιτύχει 100% ενεργειακή ανεξαρτησία χρησιμοποιώντας μόνο εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Παρά την ενσωμάτωση της χρήσης ανανεώσιμων μέσων ενέργειας σε μία τόσο μικρή κλίμακα, όπως αυτοί του πληθυσμού των 500 κατοίκων η περιοχή κερδίζει διεθνή αναγνώριση για την υιοθέτηση ενός ενεργειακού συστήματος που βασίζεται στην ηλιακή και αιολική παροχή ενέργεια η οποία θα αποδίδει τα βέλτιστα.

Αρχικά η Τήλος λάμβανε ηλεκτρική ενέργεια μέσω υποθαλάσσιων συνδέσεων με το παρακείμενο σε αυτή νησί της Κω. Ωστόσο η συγκεκριμένη διαδικασία ηλεκτροδότησης αποδείχθηκε αναξιόπιστη λόγω της έντονης τεκτονικής δραστηριότητας που είχε ως συνέπεια τις διαρκείς διακοπές του ρεύματος. Πέρα από την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, οι συστηματικές διακοπές παροχής ρεύματος δημιουργούσαν προβλήματα στην κύρια πηγή εισοδήματος των κατοίκων, τον τουρισμό.

Μία ανεμογεννήτρια 800 kW και ένα ηλιακό φωτοβολταϊκό σύστημα 160 W συνιστούν το υβριδικό σύστημα που θα καλύπτει τις ανάγκες του νησιού, σε συνδυασμό με μία αποθήκη μπαταριών χωρητικότητας 2,4 MWh.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος TILOS σύμφωνα με τους ειδικούς φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα καθώς η Κω που εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τα ορυκτά καύσιμα θα εισάγει σύντομα ενέργεια από την γειτονική νήσο.

Το νέο σύστημα του νησιού θα ξεκινήσει την παροχή ανανεώσιμης ενέργειας στο 70% των αναγκών της Τήλου και θα ανέβει σταδιακά στο 100% με στόχο να καλυφθούν οι τοπικές ενεργειακές ανάγκες χωρίς να εξαρτώνται από καιρικές συνθήκες και ετερόκλητες παροχές. Η επίτευξη του έργου θα αποτελέσει αναμφισβήτητα έμπνευση για την χρήση ή και αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο

Διαφήμιση