Αρχική Διάστημα Η τελευταία ολική σεληνιακή έκλειψη μέχρι το 2022

Η τελευταία ολική σεληνιακή έκλειψη μέχρι το 2022

0
blood Moon
Διαφήμιση

Οι άνθρωποι στη Βόρεια και Νότια Αμερική, ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της Αφρικής θα πάρουν μια γεύση από μια ολική σεληνιακή έκλειψη τη νύχτα από τις 20 έως τις 21 Ιανουαρίου, το τελευταίο τέτοιο γεγονός μέχρι το 2022.

Για όσους βρίσκονται στην Ευρώπη και την Αφρική, η ολική έκλειψη θα «ξετυλιχθεί» λίγο πριν την ανατολή του ηλίου.

Κατά τη διάρκεια της έκλειψης, η Σελήνη θα είναι ακόμα ορατή, αλλά σε μια απόχρωση του κόκκινου, γι’αυτό και ονομάζεται «Ματωμένη Σελήνη». Το κόκκινο χρώμα οφείλεται στο ίδιο φαινόμενο που προκαλεί το ηλιοβασίλεμα να εμφανίζεται ροζ, πορτοκαλί ή κόκκινο.

«Λίγο ηλιακό φως διαθλάται από την ατμόσφαιρα της Γης και φτάνει στη Σελήνη, κάμνοντας γύρω από τις άκρες της Γης», εξηγεί ο Walter Freeman, βοηθός καθηγητή διδασκαλίας στο τμήμα φυσικής του Πανεπιστημίου των Συρακουσών.

Παρόλο που οι συνολικές σεληνιακές εκλείψεις συμβαίνουν, κατά μέσο όρο, περίπου μία έως τρεις φορές το χρόνο, μετά από αυτή θα υπάρξει ένα χάσμα τριών ετών μέχρι την επόμενη.

«Είναι η τελευταία ευκαιρία να δούμε μια ολική σεληνιακή έκλειψη», δήλωσε ο Bruce Betts, επικεφαλής επιστήμονας της The Planetary Society.

Η επόμενη ολική έκλειψη θα είναι ορατή από την Ευρώπη στις 16 Μαΐου 2022, ενώ στο μεταξύ θα υπάρξουν ορισμένες μερικές σεληνιακές.

Σχετικά Άρθρα:

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Πηγές: NASA, AFP

Διαφήμιση