Αρχική Ενέργεια Τα τιμολόγια της ΔΕΗ και η επιβάρυνση στην τσέπη του καταναλωτή

Τα τιμολόγια της ΔΕΗ και η επιβάρυνση στην τσέπη του καταναλωτή

0
ΔΕΗ
Διαφήμιση

Μπρος στο θόρυβο που ξέσπασε απέναντι στα σχέδια της διοίκησης της ΔΕΗ να προχωρήσει σε αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, για να εξισορροπήσει τις ζημίες που έχει υποστεί από την πολιτική στην αγορά ενέργειας (βλ. και αναλυτικό ρεπορτάζ του ecozen εδώ),  καλό είναι να θυμίσουμε τι πληρώνουν ήδη πλατιά στρώματα της κοινωνίας για το κοινωνικό αγαθό που λέγεται «ρεύμα», το οποίο για πολλά νοικοκυριά κατατάσσεται πλέον στην κατηγορία των ειδών …πολυτελείας. 

Οικιακό Τιμολόγιο 

Η κατηγορία Οικιακό Τιμολόγιο  (κωδικός Γ1), η πιο μεγάλη ομάδα καταναλωτών είναι ένα τιμολόγιο στο οποίο εφαρμόζεται μια ενιαία τιμή χρέωσης για την κατανάλωση που πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, το ύψος της οποίας διαφοροποιείται ανάλογα με το συνολικό ύψος της 4μηνιαίας κατανάλωσης.

Έχει κλιμακούμενη χρέωση και εφαρμόζεται στο σύνολο της καταναλωθείσας ενέργειας του εκάστοτε τετραμήνου. Αυτό σημαίνει ότι τόσο η χρέωση ανά κιλοβατώρα (kWh) όσο και η χρέωση του παγίου διαφοροποιούνται, ανάλογα με το ύψος της συνολικής τετραμηνιαίας κατανάλωσης ρεύματος που πραγματοποιήθηκε.

Καθώς το Οικιακό Τιμολόγιο (Γ1) αφορά περίοδο τετραμήνου (συγκεκριμένα 120 ημερών), η χρέωση της κατανάλωσης και το ποσό του παγίου υπολογίζονται πάντα αναλογικά με την εφαρμογή ενός συντελεστή αναγωγής ημερών (αριθμός ημερών κατανάλωσης για τις οποίες εκδόθηκε ο λογαριασμός/120).

Έτσι, ο τρόπος τιμολόγησης παραμένει σταθερός, ανεξαρτήτως του χρονικού διαστήματος για τον οποίο εκδόθηκε ο λογαριασμός.

Οι χρεώσεις που περιλαμβάνει η αξία του ηλεκτρικού ρεύματος υπολογίζονται ξεχωριστά και αναλυτικά, σε χρεώσεις προμήθειας και σε ρυθμιζόμενες χρεώσεις, οι οποίες διαφοροποιούνται ανάλογα με την κατανάλωση, το είδος και τη Συμφωνημένη Ισχύ (Σ.Ι.) της παροχής.

Δείτε τον αναλυτικό πίνακας με παραδείγματα χρώσης εδώ

Οικιακό Νυχτερινό Τιμολόγιο 

Το Οικιακό Νυχτερινό Τιμολόγιο (με Χρονοχρέωση, και κωδικό Γ1Ν είναι ένα τιμολόγιο διπλής χρέωσης, δηλαδή οι καταναλώσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του 24ώρου, χρεώνονται με διαφορετικές τιμές, την τιμή του Οικιακού Τιμολογίου Γ1 στις ώρες χρέωσης “Ημέρας” και με μειωμένη τιμή “Νύχτας” στις ώρες μειωμένης χρέωσης.

Οι καταναλώσεις που πραγματοποιούνται στο ωράριο της κανονικής χρέωσης χρεώνονται με την κανονική τιμή, όπως στο Οικιακό Τιμολόγιο χωρίς Χρονοχρέωση Γ1, το οποίο έχει κλιμακούμενη χρέωση, ενώ οι καταναλώσεις που πραγματοποιούνται στο ωράριο της χαμηλής χρέωσης χρεώνονται με μειωμένη τιμή.

Ο τιμοκατάλογος του Οικιακού Τιμολογίου με Χρονοχρέωση Γ1Ν αφορά περίοδο τετραμήνου (συγκεκριμένα 120 ημερών).

Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με παραδείγματα χρώσης εδώ

Η Έκπτωση Συνέπειας 

Από 1η Ιουλίου 2016 έχει προβλεφθεί από τη ΔΕΗ 15% έκπτωση στους πελάτες που είναι συνεπείς στην εξόφληση των λογαριασμών τους

1. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις;

Η εξόφληση του εκάστοτε λογαριασμού Έναντι και Εκκαθαριστικού μέχρι και την ημερομηνία λήξης του.  Εάν υπάρχει ρύθμιση (διακανονισμός) θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί εμπρόθεσμα όλες οι τρέχουσες δόσεις

2. Σε ποιους εφαρμόζεται η έκπτωση;

Στους συνεπείς πελάτες με τιμολόγιο: Οικιακό: Γ1, Γ1Ν & Επαγγελματικό: Γ21, Γ22, Γ23, στη Χαμηλή Τάση και ΒΓ, ΒΧ ή ΒΥ στη Μέση Τάση.

Δεν περιλαμβάνονται οι πελάτες που απολαμβάνουν ήδη τιμολογιακών προνομίων, όπως πελάτες ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, Τιμολόγιο Υπηρεσιών ΑλληλεγγύηςΑγροτικό Τιμολόγιο και οι Αυτοπαραγωγοί με Ενεργειακό Συμψηφισμό (net metering).

Εντούτοις, εάν οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), κάποιο συγκεκριμένο τετράμηνο, λόγω υπέρβασης των ορίων κατανάλωσης της κατηγορίας τους, δεν λάβουν την έκπτωση του ΚΟΤ, αλλά τιμολογηθούν με κάποιο από τα Οικιακά Τιμολόγια (Γ1 ή Γ1Ν), εφόσον είναι συνεπείς τότε θα λάβουν το ποσό της έκπτωσης 15% για τον συγκεκριμένο εκκαθαριστικό λογαριασμό.

3.  Πώς εφαρμόζεται η έκπτωση;

Η έκπτωση 15% υπολογίζεται επί των χρεώσεων προμήθειας του Εκκαθαριστικού λογαριασμού και το ποσό της έκπτωσης εμφανίζεται στον αμέσως επόμενο λογαριασμό (είτε είναι έναντι, είτε εκκαθαριστικό) με το λεκτικό «Έκπτωση Συνέπειας 15%».

Συγκεκριμένα αφορά:

– για τους πελάτες με τιμολόγιο Γ1, Γ1Ν: το 15% του ποσού του παγίου και της αξίας ενέργειας

– για τους πελάτες με τιμολόγιο Γ21, Γ22 και Γ23: το 15% του ποσού του παγίου, της αξίας ενέργειας και της αξίας της ισχύος (όπου υπολογίζεται)

– για τους πελάτες με τιμολόγιο ΒΓ, ΒΧ και ΒΥ: το 15% του ποσού της αξίας ενέργειας, της αξίας ισχύος και της αξίας CO2.

Δεν υπολογίζεται έκπτωση:

–  στον έναντι λογαριασμό, καθώς είναι κατ’ εκτίμηση λογαριασμός, στον οποίο δεν εμφανίζεται η ανάλυση των χρεώσεων.

– στα ποσά δόσεων τυχόν διακανονισμού

Άλλες επιβαρύνσεις

Τέλος τα τιμολόγια της ΔΕΗ εμπεριέχουν και κάποιες πρόσθετες επιβαρύνσεις, τις λεγόμενες χρεώσεις υπέρ τρίτων: ΕΦΚ, ΕΙΔ.ΤΕΛΟΣ 5‰, ΕΤΜΕΑΡ, Δημοτικά Τέλη-ΔΤ, Δημοτικοί Φόροι-ΔΦ και Τέλος Ακίνητης Περιουσίας-ΤΑΠ και ΕΡΤ.

Για το τι ακριβώς αφορούν και πώς υπολογίζονται μπορεί κανείς να ενημερωθεί στους κάτωθι συνδέσμους:

Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης – ΕΦΚ (Ν. 3336/05)

Ειδικό Τέλος 5‰ – ΕΙΔ.ΤΕΛ 5‰ (Ν. 2093/92)

Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ)

Δημοτικά Τέλη (ΔΤ) – Δημοτικοί Φόροι (ΔΤ) – Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ)

Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία – ΕΡΤ (Ν.4324/29.04.15)

Διαφήμιση