Αρχική Ενέργεια Στο ΦΕΚ ο κανονισμός του Χρηματιστηρίου Ενέργειας – Τι αλλάζει

Στο ΦΕΚ ο κανονισμός του Χρηματιστηρίου Ενέργειας – Τι αλλάζει

0
Χρηματιστηρίου Ενέργειας
Διαφήμιση

Ο Κανονισμός λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς, εγκρίθηκε από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας PAE και η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το νέο Ελληνικό Ενεργειακό Χρηματιστήριο προκύπτει από την απόσχιση του κλάδου του σημερινού λειτουργού της αγοράς και το οποίο έχει ως στόχο να φέρει περισσότερη διαφάνεια και ασφάλεια στις συναλλαγές που αφορούν σε ενεργειακά αγαθά.

Με απλά λόγια η θέσπιση του Ενεργειακού Χρηματιστηρίου σημαίνει ότι οι ενεργειακές συναλλαγές θα φύγουν από το στενό έλεγχο του κράτους ή των κρατικών εταιρειών και θα πραγματοποιούνται με όρους αγοράς από τους συμμετέχοντες.

Στην πραγματικότητα το Ενεργειακό Χρηματιστήριο δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια αγορά στην οποία συναντιούνται και συναλλάσσονται οι πωλητές παραγωγοί και έμποροι ενέργειας με τους αγοραστές, δηλαδή τις εταιρείες προμήθειας, τους μεγάλους καταναλωτές, τους εκπροσώπους φορτίου κλπ.

Με βάση το μοντέλο στόχος (target model) που καλείται να υιοθετήσει η χώρα, θα δημιουργηθούν συνολικά τέσσερις αγορές στις οποίες θα διενεργούνται συναλλαγές για διαφορετικά προϊόντα ανάλογα με το χρόνο της φυσικής παράδοσης ή τη λειτουργία τους στην αγορά.

Να σημειωθεί ότι σε πολλά χρηματιστήρια ενέργειας της Ευρώπης δε διενεργούνται μόνο συναλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και φυσικού αερίου και δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων.

Διαφήμιση