Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Σχέδιο της Tesla για πράσινη ενέργεια σε ελληνικά νησιά

Σχέδιο της Tesla για πράσινη ενέργεια σε ελληνικά νησιά

0
πράσινη ενέργεια
Διαφήμιση

Αναλυτικό σχέδιο για την ενεργειακή μετάβαση των ελληνικών μη διασυνδεδεμένων νησιών σε μορφές καθαρότερης ενέργειας, με την κατακόρυφη αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και παράλληλη ενίσχυση της ενεργειακής τους ασφάλειας, έχει καταρτίσει η αμερικανική Tesla.

Για το θέμα στελέχη της Tesla συναντήθηκαν, σήμερα, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη στρατηγική απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα των νησιών της χώρας και κυρίως όσων δεν διασυνδεθούν τα επόμενα χρόνια με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπεται σταδιακή εγκατάλειψη των μονάδων καύσης πετρελαίου και στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Πλην όμως ο στοχαστικός χαρακτήρας της φωτοβολταϊκής ή αιολικής παραγωγής δημιουργεί σημαντικές ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας και αξιοποίησης σύγχρονων τεχνολογιών διαχείρισης δικτύων.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από τη συνάντηση είναι ότι πλέον η πρόοδος της τεχνολογίας έχει περιορίσει σημαντικά το κόστος αποθήκευσης ενέργειας. Παράλληλα, το προηγούμενο διάστημα, οι επιτυχημένοι διαγωνισμοί για νέες επενδύσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα, οδήγησαν σε εξίσου σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής ενέργειας.

Κατά συνέπεια η στροφή των νησιών προς τις ΑΠΕ, εκτός από περιβαλλοντικά χρήσιμη καθίσταται πλέον και οικονομικά συμφέρουσα.

Στο πλαίσιο αυτό η συνεργασία με την Tesla μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επωφελής, γεγονός που υπογράμμισαν και τα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας, εκδηλώνοντας έντονο ενδιαφέρον για τις πρωτοβουλίες που προωθεί το Υπουργείο για τα «έξυπνα» και «ενεργειακά» νησιά.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες σχετικά από τη μελέτη της Tesla, πέραν από το γεγονός ότι περιλαμβάνει το σύνολο των ελληνικών νησιών που είναι μη διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό δίκτυο, προβλέποντας για καθένα λύσεις που συνδυάζουν την απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής με τη διασφάλιση της ενεργειακής του επάρκειας.

Επίσης, στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Tesla δεν εμπλέκεται το γραφείο που έχει ανοίξει η εταιρεία στον «Δημόκριτο», αντικείμενο του οποίου εξάλλου είναι η ανάπτυξη τεχνολογιών για κινητήρες ηλεκτρικών οχημάτων.

Κολοσσός καινοτομίας

Δημιούργημα του δισεκατομμυριούχου Elon Musk, η Tesla αποτελεί κολοσσό παγκόσμιας καινοτομίας, καθώς πρωτοπορεί σε αρκετούς τομείς αιχμής της τεχνολογίας όπως η ηλεκτροκίνηση, ενώ αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας.

Στον συγκεκριμένο τομέα έχει αναπτύξει τόσο οικιακές λύσεις (όπως φωτοβολταϊκά σε σχήμα κεραμιδιού και μπαταρίες για νοικοκυριά, με την επωνυμία Powerwall), όσο και τεχνολογίες για εμπορική χρήση.

Στις τελευταίες συγκαταλέγονται μπαταρίες υψηλής χωρητικότητας (Powerpack) για επιχειρήσεις και την κάλυψη των αιχμών ζήτησης στο ηλεκτρικό δίκτυο – μάλιστα, για τον σκοπό αυτό η αμερικανική Southern California Edison έχει παραγγείλει ένα σύστημα που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες σε ρεύμα 2.500 νοικοκυριών για ένα 24ωρο.

Επίσης, έχει δημιουργήσει υβριδικές μονάδες ΑΠΕ (συνδυασμούς φωτοβολταϊκών συστημάτων με μπαταρίες) οι οποίες μπορούν να ρευματοδοτήσουν ολόκληρους οικισμούς, καθώς και αυτοματισμούς για το ηλεκτρικό δίκτυο.

Η εταιρεία έχει ήδη αξιοποιήσει τις παραπάνω τεχνολογίες σε μη διασυνδεδεμένα νησιά, τα οποία ηλεκτροδοτούνταν από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που κατανάλωναν πετρέλαιο, για τη δραστική μείωση ή ακόμη και τον μηδενισμό του ανθρακικού τους αποτυπώματος.

Μία από τις εφαρμογές που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη αφορά την πλήρη απανθρακοποίηση έως το 2025 του νησιωτικού συμπλέγματος της αμερικανικής Σαμόα στον Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο έχει περίπου 55.000 κατοίκους.

Η νησιωτική Ελλάδα

Η νησιωτική Ελλάδα αποτελεί ιδανική περίπτωση για την Tesla ώστε να προσθέσει στο ενεργητικό της ένα ή και περισσότερα εμβληματικά πρότζεκτ, με δεδομένο κατ’ αρχάς τον μεγάλο αριθμό των μη διασυνδεμένων νησιών της χώρας μας – ο οποίος θα παραμείνει αρκετά μεγάλος ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων που δρομολογεί ο ΑΔΜΗΕ.

Επίσης, καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο φάσμα εκτάσεων και πληθυσμού και επομένως μία πολύ μεγάλη γκάμα απαιτούμενων επενδύσεων, ενώ όλα καλύπτουν τη συντριπτική πλειονότητα των αναγκών σε ρεύμα με πετρελαϊκές μονάδες.

Πηγή:Bloomberg, Ναυτεμπορική

Διαφήμιση