Αρχική Διάστημα Σπάνιο φαινόμενο: Ολική έκλειψη και πανσέληνος μαζί

Σπάνιο φαινόμενο: Ολική έκλειψη και πανσέληνος μαζί

0
panselhnos
Διαφήμιση

Με μια ολική έκλειψη Σελήνης συνδυάστηκε τα χαράματα της Δευτέρας, η πρώτη πανσέληνος του έτους. Παράλληλα, το φεγγάρι βρισκόταν στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του από τη Γη, με αποτέλεσμα να δείχνει μεγάλο και σκοτεινό («Υπερ-Σελήνη» ή «Υπερ-πανσέληνος», ως είθισται να λέγεται), καθώς και πιο σκουροκόκκινο λόγω της έκλειψης.

oliki

 

Να σημειωθεί ότι ολική σεληνιακή έκλειψη έχουμε όταν η Σελήνη καλύπτεται ολόκληρη από τη σκιά της Γης. Η προηγούμενη είχε συμβεί στις 27 Ιούλη 2018. Η έκλειψη της Δευτέρας ήταν η τελευταία ολική έκλειψη Σελήνης έως τις 26 Μάη του 2021, ενώ η επόμενη έκλειψη που θα είναι ορατή από την Ελλάδα, θα αργήσει ακόμη περισσότερο, δηλαδή ως τον Σεπτέμβρη 2025.

oliki 2

Θεωρητικά, η ολική φάση της έκλειψης, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, ήταν ορατή σχεδόν από όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, όπου το φαινόμενο άρχισε στις 06:41 ώρα Ελλάδας και έφθασε στο μέγιστο σημείο του στις 07:12. Όμως, δυστυχώς, τα αρκετά σύννεφα στον ουρανό έκρυψαν το φαινόμενο σε μεγάλο βαθμό.

κατάλογος2

Οι …τυχεροί

Στην ολότητά της η έκλειψη στην ολότητά της -δηλαδή μαζί με το φαινόμενο της παρασκιάς και της μερικής έκλειψης που προηγείται και έπεται της ολικής- ήταν ορατή μόνο από το πιο δυτικό τμήμα της Ευρώπης, τη δυτική Αφρική, τη Βόρεια και Νότια Αμερική και τον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Να καταγραφεί και ότι η πρώτη πανσέληνος του έτους, που φέτος συνέβη στις 07:16 ώρα Ελλάδας της 21ης Ιανουαρίου, ονομαζόταν παραδοσιακά από τους Ινδιάνους της Αμερικής «Πανσέληνος του Λύκου», επειδή ακριβώς εκείνη την εποχή του χρόνου κοπάδια πεινασμένων λύκων ούρλιαζαν γύρω από τους καταυλισμούς των ανθρώπων.

 

Ραντεβού τον Φλεβάρη πάλι

Σε κάθε περίπτωση, το σημερινό ήταν το πρώτο από τα τρία «σούπερ-φεγγάρια» του 2019, καθώς φέτος θα υπάρξει τρεις φορές Υπερ-Σελήνη, δηλαδή ο δορυφόρος της Γης θα φαίνεται πιο κοντινός και λαμπερός από ό,τι συνήθως. Η επόμενη υπερπανσέληνος θα συμβεί στις 19 του Φλεβάρη.

Αύριο, πάντως, Τρίτη 22 Γενάρη, θα υπάρξει άλλο ένα ενδιαφέρον αστρονομικό φαινόμενο: Ένα πολύ κοντινό πλησίασμα (Σύνοδος) στον ουρανό της Αφροδίτης και του Δία. Οι δύο φωτεινοί πλανήτες θα είναι ορατοί σε απόσταση μόνο 2,4 μοιρών μεταξύ τους στον πρωινό ουρανό προς την ανατολή, λίγο πριν ο Ήλιος ανατείλει.

Επιπλέον, στις 31 Γενάρη στους δύο πλανήτες θα προστεθεί και η Σελήνη, ώστε θα υπάρξει τριπλή Σύνοδος το ξημέρωμα.

Διαφήμιση