Αρχική Περιβάλλον Σε λειτουργία ο δεύτερος χώρος ταφής απορριμμάτων Αττικής

Σε λειτουργία ο δεύτερος χώρος ταφής απορριμμάτων Αττικής

0
disposal 1846033 960 720
Διαφήμιση

Την έναρξη λειτουργίας του δεύτερου χώρου ταφής απορριμμάτων αναμένει η Αττική μέσα στο επόμενο διάστημα. Ο ΧΥΤΥ Γραμματικού, προβλέπεται να δοκιμαστεί με υπολείμματα από το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Κορωπίου. Μετά την ομαλή δοκιμαστική λειτουργία του χώρου, ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος (ΕΔΣΝΑ) θα παραλάβει το έργο μέσα σε τρεις μήνες, η λειτουργία του οποίου θα συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων της Αθήνας.

Σύμφωνα με τo δημοσίευμα της «Καθημερινής», τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε η διοικητική παραλαβή του ΧΥΤΥ από τον ΕΔΣΝΑ και έτσι ξεκινά πλέον επίσημα η τρίμηνη δοκιμαστική λειτουργία του έργου από τον εργολάβο (εταιρεία Μεσόγειος). Όπως αποφασίστηκε, ο ΧΥΤΥ, που βρίσκεται στην περιοχή «Μαύρο Βουνό», θα ξεκινήσει να δέχεται το υπόλειμμα της επεξεργασίας απορριμμάτων από το ΚΔΑΥ Κορωπίου, αρχικά 1-2 φορτηγά κάθε ημέρα. Το ΚΔΑΥ Κορωπίου (της εταιρείας WATT) είναι ένα από τα τέσσερα της Αττικής που είναι συμβεβλημένα με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και δέχεται προς διαλογή το περιεχόμενο του μπλε κάδου από 26 δήμους της βόρειας και νότιας Αττικής.

Η λειτουργία του ΧΥΤΥ Γραμματικού φαίνεται να αποτελεί αναγκαίο μέτρο προκειμένου να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες στο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της Αθήνας, καθώς τα απόβλητα από τα ΚΔΑΥ σήμερα στέλνονται στον ΧΥΤΑ Φυλής. Σύμφωνα με στοιχεία ΕΔΣΝΑ έχουμε να κάνουμε με μεγάλες ποσότητες, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2018 ο Δήμος Γλυφάδας είχε υπόλειμμα από τον μπλε κάδο 2.126 τόνους, ο Δήμος Κηφισιάς 2.095, ο Δήμος Χαλανδρίου 1.805 τόνους, ο Δήμος Αμαρουσίου 1.639 τόνους, η Καλλιθέα 1.486 τόνους. Ο ΕΔΣΝΑ και ο ανάδοχος του έργου έχουν βέβαια ένα σοβαρό στοίχημα: να αποδείξουν στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που διαμαρτύρονται για την κατασκευή του ΧΥΤΥ ότι οι φόβοι τους ήταν αναίτιοι και να κατευνάσουν τις αντιδράσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής, ο χώρος του Γραμματικού έχει χαρακτηριστεί Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Βορειοανατολικής Αττικής και ο ΧΥΤΥ θα συμπληρωθεί με την κατασκευή δύο μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποδομήσιμων (ΜΕΑ και ΜΕΒΑ). Η ΜΕΑ θα έχει δυναμικότητα 60.000 τόνων/έτος και η ΜΕΒΑ 20.000 τόνους ετησίως (το έργο είναι αδειοδοτημένο για μεγαλύτερη ποσότητα και συγκεκριμένα 127.500 και 40.000 τόνους αντίστοιχα).

Στην τελευταία ενημέρωση, που έγινε προ ημερών στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ, αναφέρθηκε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση (κλειστός διαγωνισμός) για την πρόσληψη τεχνικού, νομικού, οικονομικού και συμβούλου οργάνωσης, ώστε να επισπευσθεί η ωρίμανση και δημοπράτηση του κατασκευαστικού σκέλους.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

 

Διαφήμιση