Αρχική Τουρισμός - Ταξίδια Οι προτάσεις του ΣΠΟΑΚ για τον θεματικό τουρισμό

Οι προτάσεις του ΣΠΟΑΚ για τον θεματικό τουρισμό

0
Korinthiakos Kolpos
Διαφήμιση

Την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, εξαιτίας της τουριστικής ανάπτυξης, μέσω του θεματικού τουρισμού, τονίζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου, (ΣΠΟΑΚ).

Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΠΟΑΚ, αναφέρει πως η «διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος οφείλει να λαμβάνει υπόψη τις πιέσεις που μπορεί να ασκήσει η ανάπτυξή του στα βασικά στοιχεία εμπλουτισμού του, όπως είναι το περιβάλλον. Γιατί, ακόμα και η οικονομική διάσταση του τομέα θα έχει αξία και προοπτική αν δεν προκαλεί περιβαλλοντικές αλλοιώσεις».

Παράλληλα ο Σύνδεσμος αναφέρει πως η φύση παίζει τον πρωταρχικό ρόλο στο να καταστεί ένας προορισμός ελκυστικός και συνεχίζει στην ανακοίνωση του πως «το ίδιο σημαντικό είναι το τοπίο και η αρχιτεκτονική που δίνουν και το «χρώμα», την ταυτότητα κάθε περιοχής».

Επισημαίνει, πως η «άναρχη ανάπτυξη του Τουρισμού χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χωρίς την εναρμόνιση ακόμα και με την πολιτισμική παράδοση των περιοχών που περιβάλλουν τον Κορινθιακό Κόλπο, ενέχουν τον κίνδυνο αλλοίωσης της φυσιογνωμίας του, πράγμα που τελικά, βλάπτει την ελκυστικότητα και την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος που θέλουμε να προσφέρουμε».

«Ο Θεματικός Τουρισμός, με κάποιες μορφές του, μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά στη διασπορά του τουριστικού πλήθους στο χώρο και στο χρόνο ακόμα και στις περιοχές μας.

Είναι, συνεπώς απαραίτητο:

  • Να οριστούν οι θεματικές εκείνες μορφές που συμβάλουν στον παραπάνω στόχο, όπως πχ. ο Πολιτιστικός-Ιστορικός, ο Θρησκευτικός, ο Τουρισμός Υγείας κλπ.
  • Να καταρτιστούν, σε συνεργασία με τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις και τους συλλογικούς φορείς του Τουρισμού της περιοχής μας προγράμματα προβολής, με συμμετοχή σε κλαδικές εκθέσεις και προωθητικές ενέργειες στις αγορές ενδιαφέροντος.
  • Να εκπονηθούν προγράμματα επιμόρφωσης, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε θεματικής μορφής, σε εργαζόμενους και επιχειρηματίες.
  • Να δημιουργηθούν υποδομές πρόσβασης σε ΑΜΕΑ, είτε με ενίσχυση των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων, είτε στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή/και Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.

Εμείς, ως Σ.Π.Ο.Α.Κ. οφείλουμε – και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε – να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, ώστε ο πρόσφατος νόμος για τις θεματικές μορφές να μην περιοριστεί μόνο στην ονοματολογία κάθε μορφής, αλλά να δώσει περιεχόμενο και ουσία σε αυτό που η κεντρική διοίκηση επιχείρησε να κάνει μέσω της νομοθεσίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαφήμιση