Αρχική Ειδήσεις Παιδικά κατάγματα αποτέλεσμα σωματικής βίας

Παιδικά κατάγματα αποτέλεσμα σωματικής βίας

0
hiding 1209131 960 720
Διαφήμιση

Μολονότι η παιδική κακοποίηση αποτελεί ένα ζήτημα που δύσκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό από ειδικούς, το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο γερμανικό περιοδικό Deutsches Ärzteblatt International από την ομάδα του Oliver Berthold, υποστηρίζει ότι η πλειονότητα των “άτυπων” καταγμάτων, σημαίνει ότι το παιδί έχει υποστεί κάποιου είδους βία.

Σε μία πρόσφατη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι σε περιστατικά κατάγματος που σημειώθηκαν σε 31 από τα συνολικά 551 παιδιά οφείλονται σε μορφή κακοποίησης.Τα κατάγματα λόγω κακοποίησης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένα στα βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών. Το ποσοστό των περιστατικών βίας σε μωρά είναι περίπου 57 βρέφη ανά 100.000 ενώ, στα μωρά ηλικία 6-11 μηνών, η επίπτωση είναι 40 ανά 100.000 παιδιά.

Στο άρθρο, υπογραμμίζονται όλα τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι ειδικοί κατα την διάρκεια μιας εξέτασης. Δεν είναι πάντα εύκολο ή απλό να γίνεται διάκριση των καταγμάτων που έγιναν από κάποια κακοποίηση από εκείνα που οφείλονται σε άλλες αιτίες. Οι ειδικοί τονίζουν την ευθύνη που έχουν οι γιατροί να διαλευκάνουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ένα παιδί υπέστη κάταγμα, καθώς σε περίπτωση κακοποίησης, η επίλυση του προβλήματος θα γίνει αμεσότερη ενώ θα αποφευχθεί και ο κίνδυνος το παιδί να υποφέρει από τυχόν επόμενο τραύματα ή ακόμα και να καταλήξει νεκρό, πράγμα καθόλου σπάνιο σε καταστάσεις συνεχόμενης βίας.

Ο Oliver Berthold επισήμανε ότι, όλοι οι γιατροί, πρέπει να γνωρίζουν τα ποσοστά καταγμάτων που συνιστούν απόρροια σωματικής κακοποίησης αλλά και να βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς, ώστε η αναγνώριση του προβλήματος να γίνεται άμεσα και εξίσου γρήγορα να λαμβάνονται και τα απαραίτητα μέτρα.

Διαφήμιση