Αρχική Ενέργεια Μένουν 40 χρόνια για την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων

Μένουν 40 χρόνια για την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων

0
fossil fuels
Διαφήμιση

Αν θέλουμε να έχουμε μια ρεαλιστική ελπίδα να διατηρήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη σε ασφαλή επίπεδα, θα πρέπει να καταργηθούν τα ορυκτά καύσιμα μέσα στα επόμενα 40 χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λιντς στην Αγγλία, τονίζουν πως απαιτείται ένα πρόγραμμα τεράστιας κλίμακας ώστε να απαλλαγεί ο πλανήτης από τα ορυκτά καύσιμα και να περιοριστεί η υπερθέρμανση κάτω από το κρίσιμο όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις του κλίματος για να προβλέψουν το μέλλον του πλανήτη κάτω από διαφορετικά σενάρια χρήσης ορυκτών καυσίμων. Υπολόγισαν ότι υπάρχει μια πιθανότητα 64% η υπερθέρμανση του πλανήτη να διατηρηθεί κάτω από το κρίσιμο επίπεδο του 1,5 βαθμού πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, αλλά μόνο εάν ξεκινήσει άμεσα ένα πρόγραμμα παγκόσμιας κλίμακας με ορίζοντα τεσσάρων δεκαετιών.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, τα αυτοκίνητα, τα αεροσκάφη και τα πλοία που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα, καθώς και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας που εκπέμπουν άνθρακα θα πρέπει να αντικατασταθούν από εναλλακτικές λύσεις με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ένα μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί ο τομέας της αεροπλοΐας, καθώς επί του παρόντος, δεν υπάρχει πρακτική εναλλακτική λύση για τα καύσιμα κηροζίνης των αεροσκαφών, παρά τα πειράματα με υδρογόνο και ηλιακή ενέργεια.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη πάνω από τον 1,5 βαθμό αυξάνει δραματικά την πιθανότητα επικίνδυνων επιπτώσεων όπως οι ξηρασίες και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας σε τέτοιο επίπεδο ώστε να πλημμυρίσουν δεκάδες παράκτιες πόλεις.

Η Μ.Βρετανία δείχνει το δρόμο

Την ίδια ώρα, η Μεγάλη Βρετανία που πριν από εννέα χρόνια, παρήγαγε σχεδόν το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο και άνθρακα, κατάφερε το 2018 να «ρίξει» αυτό το ποσοστό κάτω από 45%.

Σύμφωνα με ανάλυση του δημοσιογραφικού οργανισμού The Conversation, αυτό σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία, δείχνοντας ουσιαστικά το δρόμο και στις άλλες χώρες.

Το 2018, η Βρετανία δεν παρήγαγε καθόλου ενέργεια από άνθρακα για μία περίοδο-ρεκόρ 1.898 ωρών. Ενδεικτικά, το 2016 η επίδοση αυτή ήταν μόλις 200 ώρες. Η ανάλυση δείχνει ότι η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε κατά 27 τεραβατώρες κατά τη διάρκεια των τριών ετών από το 2015. Η παραγωγή άνθρακα έπεσε για έκτη συνεχή χρονιά και η χώρα τώρα περνά σημαντικές περιόδους χωρίς χρήση άνθρακα.

Ωστόσο, τα χαμηλά επίπεδα παραγωγής άνθρακα κατά μέσο όρο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους καλύπτουν τη σημασία του σε περιόδους όπου η ηλεκτρική ζήτηση είναι ιδιαίτερα υψηλή. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του κύματος ιδιαίτερης κακοκαιρίας τον Φεβρουάριο του 2018, το σύστημα φυσικού αερίου της χώρας βρέθηκε υπό σημαντική πίεση και ο άνθρακας πέρασε στο προσκήνιο για να παράσχει σχεδόν το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας.

Καθώς η παραγωγή άνθρακα πρόκειται να καταργηθεί σταδιακά μέχρι το 2025, το ηλεκτρικό σύστημα πρέπει να συνεχίσει να αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας για να αντιμετωπίσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καταλήγει η μελέτη.

 

Πηγή: Ναυτεμπορική

Διαφήμιση