Αρχική Υγεία - Διατροφή Μελέτη: Οι επιπτώσεις της οθόνης με τις… πατάτες

Μελέτη: Οι επιπτώσεις της οθόνης με τις… πατάτες

0
οθόνης
Διαφήμιση

Η χρήση κινητών τηλεφώνων, ταμπλετών και φορητών υπολογιστών δεν είναι χειρότερη για την ψυχική υγεία των εφήβων από ό,τι είναι το να…τρώνε πατάτες, καταλήγει μια νέα βρετανο-αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, η οποία εξέτασε τους διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν ψυχολογικά τους νέους.

Η μελέτη εκτιμά ότι ένα αμελητέο ποσοστό -μόνο το 0,4%- της ψυχικής κατάστασης των εφήβων μπορεί να αποδοθεί στη χρήση των κάθε είδους συσκευών με οθόνες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ‘Αντριου Πρζιμπίλσκι, διευθυντή του Ινστιτούτου Διαδικτύου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Human Behaviour”, σύμφωνα με τις βρετανικές «Ιντιπέντεντ» και «Τέλεγκραφ», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 300.000 εφήβους στη Βρετανία και στις ΗΠΑ.

Αντίθετα με την τάση για τη δημιουργία πανικού σχετικά με το χρόνο που περνάνε τα παιδιά μπροστά από μια οθόνη, η νέα έρευνα συμπέρανε ότι τελικά αυτό δεν έχει και τόση σημασία για την ψυχική υγεία τους. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι από μόνη της η χρήση μιας οθόνης έχει στη χειρότερη περίπτωση αμελητέα σχέση με την ψυχική υγεία των νέων», υποστήριξε ο Πρζιμπίλσκι.

‘Αλλα πράγματα, όπως ο επαρκής ύπνος και η συνήθεια να τρώει πρωινό, έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στην ψυχική υγεία ενός εφήβου, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η χρήση κάνναβης είναι σχεδόν τρεις φορές πιο επιζήμια από τη χρήση μιας οθόνης, ενώ ο εκφοβισμός («μπούλινγκ») είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές πιο επιβλαβής για την ψυχική υγεία ενός νέου.

Ο Πρζιμπίλσκι δήλωσε ότι έχει υπάρξει πολλή παραπληροφόρηση και παρερμηνεία των επιστημονικών μελετών σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά, κάτι που προκαλεί σύγχυση τόσο στους γονείς όσο και στις αρμόδιες Αρχές.

«Μπορέσαμε να δείξουμε ότι το να συμπεριλάβει κανείς τις πατάτες στη διατροφή του, έχει παρόμοια με τις οθόνες σχέση με την ψυχική κατάσταση των εφήβων. Το να φοράει ένα παιδί φακούς επαφής, επιδρά περισσότερο αρνητικά από ό,τι οι οθόνες», ανέφερε ο Βρετανός ερευνητής.

Η ερευνήτρια Έϊμι Όρμπεν της Οξφόρδης επεσήμανε ότι «υπάρχουν πάνω από 600 εκατομμύρια πιθανοί τρόποι να αναλύσει κανείς τα δεδομένα. Αν θέλει κανείς, μπορεί να βρει μια μεγάλη γκάμα από θετικές ή αρνητικές συσχετίσεις ανάμεσα στην τεχνολογία και στην ψυχική κατάσταση ή να μην βρει καμία απολύτως συσχέτιση».

Πρόσφατα, το Βασιλικό Κολλέγιο Παιδιάτρων της Βρετανίας αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία που να δείχνουν ότι η χρήση οθονών είναι εγγενώς επιβλαβής. Γι’ αυτό συμβούλευσε τη βρετανική κυβέρνηση να μη δημοσιοποιήσει κάποια επίσημη σύσταση σχετικά με το πόσο χρόνο επιτρέπεται τα παιδιά να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους.

Όμως άλλοι επιστήμονες είναι πολύ πιο ανήσυχοι για τις δυνητικές επιπτώσεις από το «κόλλημα» μπροστά σε μια οθόνη. Το μέλλον θα δείξει πού θα καταλήξει αυτή η διελκυστίνδα μεταξύ αισιόδοξων και απαισιόδοξων, η οποία υπάρχει και σε άλλα πεδία.

Πηγές: nsciencemediacentre, ΑΜΠΕ

 

Διαφήμιση