Αρχική Διάστημα Το Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου «έρχεται» να καταστρέψει το γαλαξία μας

Το Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου «έρχεται» να καταστρέψει το γαλαξία μας

0
universe 2742113 960 720
Διαφήμιση

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Monthly Notices” της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Βρετανίας υποστηρίζει ότι το τέλος του πλανήτη θα συμβεί εξαιτίας μίας καταστροφικής σύγκρουσης του γαλαξία μας με ένα δορυφορικό γαλαξία που έχει βάρος 250 δισεκατομμυρίων ήλιων και κινείται προς το ηλιακό μας σύστημα. Η σύγκρουση υπολογίζεται για πρώτη φορά ότι θα πραγματοποιηθεί σε 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

«Το Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου», όπως ανέλυσαν οι αστροφυσικοί του Ινστιτούτου Υπολογιστικής Κοσμολογίας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Ντάραμ, φαίνεται ότι παρά την σύγκρουση, δεν θα επηρεάσει άμεσα το ηλιακό μας σύστημα, καθώς ο χώρος ανάμεσα στα άστρα του γαλαξία μας είναι αρκετός. Η δημιουργία ταραχής στις τροχιές και τις βαρυτικές επιδράσεις πολλών σωμάτων θα συμβάλλουν στην καταστροφή του πλανήτη μας καθώς είναι πιθανό να εκτοπίσει τον Ήλιο και άλλους πλανήτες εκτός γαλαξία.

Παρά το μεγάλο μέγεθος του γαλαξία μας, η κεντρική μαύρη τρύπα του είναι μόλις το ένα δέκατο του μεγέθους που έχουν οι αντίστοιχες μαύρες τρύπες στην καρδιά άλλων γαλαξιών παρόμοιου μεγέθους. Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι η σύγκρουση των δύο γαλαξιών θα αφυπνίσει τη μαύρη τρύπα μας, η οποία αφενός μπορεί να μεγαλώσει έως δέκα φορές, εξαφανίζοντας πλέον πολύ αυξημένες ποσότητες ύλης γύρω της, αφετέρου μπορεί να εκπέμψει πολύ ισχυρότερη και καταστροφική ακτινοβολία υψηλής ενέργειας.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι προβλέψεις σχετικά με το χρόνο που το Μέγα Νέφος θα «πέσει» πάνω μας, άλλαξαν εξαιτίας της ανακάλυψης ότι ο συγκεκριμένος γαλαξίας διαθέτει διπλάσια σκοτεινή ενέργεια από αυτήν που αρχικά υπολόγισαν οι επιστήμονες.

«Η καταστροφή του Μεγάλου Μαγγελανικού Νέφους, καθώς θα καταβροχθιστεί από το δικό μας γαλαξία, θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην αρμονία του πλανητικού μας συστήματος, θα ξυπνήσει τη μαύρη τρύπα που ζει στο κέντρο του και θα το μετατρέψει σε ενεργό γαλαξιακό πυρήνα ή κβάζαρ», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάριους Καούτουν.

Παράλληλα και ο τεράστιος γειτονικός αστερισμός Ανδρομέδα κινείται επίσης προς τον δικό μας, αυτή όμως η σύγκρουση αναμένεται να συμβεί σε 4 με 5 δισεκατομμύρια χρόνια. Η συγκεκριμένη σύγκρουση αναμένεται να είναι σαφώς πιο καταστρεπτική, εφόσον ο γαλαξίας μας υπάρχει ακόμα.

Πηγές: New Scientist, The Guardian, Monthly Notices

Διαφήμιση