Αρχική Καταστροφές Κλιματική αλλαγή: Στερεύουν οι υδάτινοι πόροι

Κλιματική αλλαγή: Στερεύουν οι υδάτινοι πόροι

0
υδάτινοι
Διαφήμιση

Ανησυχητική πτώση των παγκόσμιων διαθεσίμων σε υδάτινους πόρους, παρά τις βροχοπτώσεις σε κάποιες περιοχές του πλανήτη, καταγράφει νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία.

Καθώς αυξάνεται η μέση θερμοκρασία, ο θερμότερος αέρας είναι σε θέση να διατηρήσει περισσότερη υγρασία, καθιστώντας τις βροχοπτώσεις πιο έντονες σε διάφορες περιοχές.

Ωστόσο, ταυτόχρονα, η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις συνθήκες ξηρασίας σε άλλες περιοχές, γεγονός που καθιστά το έδαφος ξηρότερο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ολοένα και ξηρότερο έδαφος μειώνει την ποσότητα των υδάτων που εισέρχεται σε ζωτικούς πόρους γλυκού νερού.

Αναλύοντας δεδομένα από 43.000 σταθμούς παρατήρησης βροχόπτωσης και 5.300 σημεία παρακολούθησης ποταμών σε 160 διαφορετικές χώρες, η μελέτη αποτελεί την πιο λεπτομερή στο αντικείμενό της. Βάσει αυτής της έρευνας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι για κάθε 100 σταγόνες βροχής που πέφτουν στην ξηρά, μόνο 36 θεωρούνται «μπλε νερό».

Με τον όρο αυτό οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τη βροχή που εισέρχεται σε ποτάμια, λίμνες και υδροφόρους ορίζοντες. Το υπόλοιπο 64% διατηρείται ως υγρασία του εδάφους. Αυτό ονομάζεται «πράσινο νερό» και καταναλώνεται από τα όλο και πιο «διψασμένα» τοπία και οικοσυστήματα.

Συνοπτικά, καθώς η γη απορροφά όλο και περισσότερη βροχόπτωση, όλο και λιγότερο νερό βροχής διαρρέει σε ποτάμια και επομένως υπάρχει λιγότερο νερό διαθέσιμο για ανθρώπινη χρήση.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Διαφήμιση