Αρχική Περιβάλλον Οι βροχές δεν μας… σώζουν από την ξηρασία

Οι βροχές δεν μας… σώζουν από την ξηρασία

0
ξηρασία
Διαφήμιση

Έρευνα που διεξήχθη στα αιθιοπικά ύψη δείχνει ότι ακόμη και τις χρονιές με υπερβολική βροχόπτωση, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις μειώνονται σημαντικά, λόγω της ξηρασίας στις αρχές της καλλιεργητικής περιόδου, όταν οι σπόροι πρέπει να φυτρώσουν.

Μια μελέτη από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Wisconsin-Madison Michael Eggen και Mutlu Ozdogan, που δημοσιεύτηκε  στο Environmental Research Letters, εξέτασε τις αποδόσεις σόργου, μιας καλλιέργειας που σχετίζεται με το καλαμπόκι που είναι πολύτιμο για την αντοχή της στην ξηρασία.

Το σόργο θεωρείται ως ένα από τα ανθεκτικότερα και παραγωγικότερα φυτά ακόμη και σε ημίξηρες περιοχές με ελάχιστο ετήσιο ύψος βροχής 350-400mm.

Η καλλιέργειά του είναι ιδιαίτερα σημαντική σε περιοχές όπου η υψηλή θερμοκρασία και η ξηρασία είναι απαγορευτικές για την καλλιέργεια του αραβοσίτου. Λόγω της αντοχής του στην ξηρασία αποκαλείται και ως «καμήλα του φυτικού βασιλείου».

Η μελέτη έδειξε ένα παράδοξο αποτέλεσμα: Ακόμα κι αν η αλλαγή του κλίματος φέρνει μεγαλύτερη υγρασία, οι ξηρασίες στις αρχές της καλλιεργητικής περιόδου θα συνεχίζουν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση του σόργου.

2 asclimatehea

Το φαινόμενο αυτό είναι ήδη εμφανές τα τελευταία χρόνια με τον ισχυρό El Nino, τον θερμικό κύκλο στον Ειρηνικό Ωκεανό που επηρεάζει τον καιρό σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεδομένου ότι το κλίμα ζεσταίνεται στο σύνολό του, αυτές οι ξηρασίες είναι πιθανό να γίνουν τόσο πιο συχνές και πιο έντονες στις ορεινές περιοχές της Αιθιοπίας.

Εξετάζοντας τα κλιματικά δεδομένα, οι Eggen και Ozdogan σημείωσαν ότι τα χρόνια του El Nino είχαν γενικά κάτω από το μέσο όρο βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, όπως και οι προβλέψεις για την αλλαγή του κλίματος – που επίσης δείχνουν ότι το El Nino θα γίνει είτε συχνότερο, πιο έντονο ή και τα δύο.

Αν και οι προβολές για τις αποδόσεις των καλλιεργειών που βασίζονται σε μεταβολές της μέσης θερμοκρασίας και της βροχόπτωσης γενικά προβλέπουν περισσότερες μειώσεις στις τροπικές και όχι στις εύκρατες περιοχές, αναμένεται να παρατηρηθεί η αντίθετη τάση σε τμήματα των Αιθιοπικών Χωρών, εξηγούν οι Eggen και Ozdogan.

1 asclimatehea

Στην περιοχή αυτή, ένα κλίμα θέρμανσης με μεγάλες βροχοπτώσεις σε υψηλό υψόμετρο μπορεί να αυξήσει τις αποδόσεις. Αλλά δεν είναι αυτό που οι ερευνητές βρήκαν και σημειώνουν πως εάν το νέο κλίμα περιλαμβάνει υψηλότερη ξηρασία κατά τις κρίσιμες πρώτες εβδομάδες της καλλιεργητικής περιόδου, το αποτέλεσμα θα είναι περισσότερες αποτυχίες καλλιέργειας και ενδεχομένως λιμός.

Επιμέλεια Κειμένου: Ηλίας Ντράλλος 

Διαφήμιση