Αρχική Περιβάλλον Οι πευκοβελόνες ως χρώματα ή γλυκαντικά τροφίμων!

Οι πευκοβελόνες ως χρώματα ή γλυκαντικά τροφίμων!

0
pine
Διαφήμιση

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα θα μπορούσαν να σωθούν από χώρους υγειονομικής ταφής και να μετατραπούν σε χρώματα και γλυκαντικά τροφίμων, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ.

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα έχουν εκατοντάδες χιλιάδες βελόνες πεύκου οι οποίες χρειάζονται πολύ χρόνο για να αποσυντεθούν σε σύγκριση με άλλα φύλλα δέντρων. Όταν σαπίζουν, εκπέμπουν τεράστιες ποσότητες αερίων θερμοκηπίου που στη συνέχεια συμβάλλουν στο αποτύπωμα άνθρακα.

Η Cynthia Kartey, διδακτορική φοιτήτρια από το Τμήμα Χημικών και Βιολογικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Sheffield, διαπίστωσε ότι χρήσιμα προϊόντα μπορούν να γίνουν από τις χημικές ουσίες που εξάγονται από πευκοβελόνες κατά την επεξεργασία τους.

Το κύριο συστατικό (μέχρι 85%) των βελόνων πεύκου είναι ένα πολύπλοκο πολυμερές γνωστό ως λιγνοκυτταρίνη. Η πολυπλοκότητα αυτού του πολυμερούς καθιστά τις βελόνες πεύκου ως προϊόν για την ενέργεια βιομάζας.

Η Cynthia δήλωσε: «Η έρευνά μου έχει επικεντρωθεί στην κατανομή αυτής της πολύπλοκης δομής σε απλές, υψηλής αξίας βιομηχανικές χημικές πρώτες ύλες, όπως σάκχαρα και φαινόλη, τα οποία χρησιμοποιούνται σε προϊόντα όπως οικιακά καθαριστικά και στοματικό διάλυμα».

Με τη βοήθεια της θερμότητας και των διαλυτών όπως η γλυκερόλη, η οποία είναι φθηνή και φιλική προς το περιβάλλον, η χημική δομή των βελόνων πεύκου διασπάται σε ένα υγρό προϊόν (βιο-έλαιο) και ένα στερεό παραπροϊόν (βιο-άνθρακα που παράγεται από φυτική ύλη και αποθηκεύεται στο έδαφος ως μέσο απομάκρυνσης του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.).

Το βιο-έλαιο τυπικά περιέχει γλυκόζη, οξικό οξύ και φαινόλη. Αυτές οι χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται σε πολλές βιομηχανίες – η γλυκόζη στην παραγωγή γλυκαντικών για τρόφιμα, το οξικό οξύ για την κατασκευή χρωμάτων, συγκολλητικών ουσιών, ακόμα και ξίδι.

Η διαδικασία είναι βιώσιμη και δημιουργεί μηδενικά απόβλητα καθώς το στερεό παραπροϊόν μπορεί να είναι χρήσιμο και σε άλλες βιομηχανικές χημικές διεργασίες.

Η Cynthia συνέχισε: «Στο μέλλον, το δέντρο που διακοσμούσε το σπίτι σας κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου θα μπορούσε να μετατραπεί σε χρώμα για να διακοσμήσει το σπίτι σας για άλλη μια φορά».

Ο James McGregor, Ανώτερος Λέκτορας στο Τμήμα Χημικών και Βιολογικών Μηχανικών, δήλωσε: «Η χρήση βιομάζας – υλικών από φυτά – για την παραγωγή καυσίμων και χημικών ουσιών που παράγονται επί του παρόντος από ορυκτές πηγές θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στη μελλοντική παγκόσμια οικονομία».

Διαφήμιση